Mumya Haberleri

500 yıl önce ölmüş, 1995'te mumyası bulunmuştu! Juanita’nın yüzü yeniden yaratıldı

Peru’nun en önemli tarihi keşifleri arasında olan bir mumya, arkeologlar tarafından modellendi. ‘Juanita’ olarak da anılan İnka toplumu üyesi genç kızın, dini bir ritüel için kurban edildiğine inanılıyor.

Haber 26-10-2023 07:58

128 yıl önce hayatını kaybetmişti! Mumya olarak yıllarca sergilendi... Artık törenle toprağa gömülecek

Amerika Birleşik Devletleri'nin Pensilvanya eyaletindeki bir cezaevinde 128 yıl öncesinde hayatını kaybeden Stoneman Willie isimli bir mahkum hayatını kaybetmişti. Hapishanede alkol bağımlılığından hayatını kaybeden Willie gerçek kimliği uzun bir süre boyunca tespit edilemediği için uzun bir süre boyunca cenaze evinde mumya olarak sergilenmişti. Willie'nin yüzlerce yıl sonra törenle toprağa gömüleceği açıklandı.

Trend 04-10-2023 07:57

Meksika'daki uzaylı cesetleri dünyayı sarsmıştı! Üniversite DNA iddialarını yalanladı: Bilimsel bulguya ulaşılmadı

Meksika meclisinde düzenlenen oturumda uzaylılara ait olduğu iddia edilen iki cesedin gösterilmesi dünya gündemine oturmuştu. Meksika Ulusal Özerk Üniversitesi ise yaptığı açıklamayla sözde uzaylılara ait mumyaların sergilenmesi olayını yalanladı. Açıklamada, mumyaların uzaylı olduklarına dair herhangi bir bilimsel bulgu olmadığı ve karbon 14 yaş belirleme testi dışında başka testler yapıldığı iddialarının da gerçek dışı olduğu kaydedildi.

Haber 16-09-2023 00:18

Tam 3 bin 500 yıllık... Antik Mısır'da mumyalar için kullanılıyordu! 'Sonsuz yaşamın kokusu' yeniden üretildi

Bilim insanları, milattan önce (MÖ) 15. yüzyılda Antik Mısır'da mumyalar için kullanılan balsamın orijinal kokusunu yeniden elde etti. Balsamın içeriğinin analizini yapan araştırmacılar, parfüm üreticileriyle çalışarak, "sonsuz yaşamın kokusu" olarak tanımladıkları balsamın orijinal kokusunu tekrar üretti. Araştırmanın sonuçları, "Scientific Reports" dergisinde yayımlandı. Danimarka'daki Moesgaard Müzesi, gelecek sergisinde ziyaretçilerinin balsam kokusunu deneyimlemesine imkan sağlayacak.

Haber 01-09-2023 16:30

Mumya

Mumya Hakkındaki Haberler Mynet'te. Mumya Hakkındaki Son Dakika Gelişmelerini Mynet'te Takip Edin.

Dünya onu konuşuyor! Rus turisti öldüren köpek balığı hakkında karar verildi... Mumyalayarak müzede sergilenecek

Mısır’ın Hurgada kentinde denizde yüzdüğü sırada bir köpek balığı tarafından parçalanarak diri diri yenilen 23 yaşındaki Rus turist Vladamir Popov dünya basınında geniş yankı uyandırmıştı. Yerel basına göre 23 yaşındaki Rus turisti öldüren ve geçen yıl iki kişinin daha ölümüne neden olduğu düşünülen köpek balığı müzede sergilenmek üzere mumyalandı.

Trend 14-06-2023 07:42

Annesinin mezarından cesedini çaldı! Mumyalarak evinde sakladı... 13 yıl boyunca aynı kanepede cansız bedenle yaşadı

Polonya’nın Radlin kentinde ilginç bir adli vaka ülkede gündem yarattı. 13 yıl önce ölen bir kadının mezarından çalınan cansız bedeni oğlunun evinin kanepesinde mumyalanmış halde bulundu. Komşuların durumu polise bildirmesinden sonra yıllardır süre gizem ortaya çıktı.

Trend 29-03-2023 13:45

Peru’da kuryenin çantasından çıkan mumya şaşkına çevirdi! “600-800 yaşında”

Peru’nun Puno bölgesindeki bir arkeolojik kazı alanında sergilediği davranışlarla dikkat çeken ve daha önce kuryelik yaptığı belirtilen bir gencin termal çantasında yapılan aramada mumya bulundu. Polis, genci ve yanındaki 2 arkadaşını gözaltına alırken, çantada taşınan mumyayı ise Kültür Bakanlığına teslim etti.

Trend 01-03-2023 11:43

Mısır'da heyecanlandıran keşif: Tam 4 bin 300 yıllık mumya bulundu! 'Tabut hiç açılmamış'

Mısır’da krallık mezarlarının yer aldığı tarihi Sakkara bölgesinde yapılan arkeolojik çalışmalarda heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Bölgede 5'inci ve 6'ncı Firavun Hanedanlığı dönemine ait bir mumya ile 9 heykel ve bazı değerli eşyalar bulundu. Bölgedeki arkeolojik çalışmaları yürüten ekibin sorumlusu olan Zahi Havas, "Bulunan mumya bir adama ait. Adı Heka Şibs. Bu tabut 4300 yıldır hiç açılmamış. Bu, bulunan kraliyet mumyaları dışında bugüne kadar bulduğumuz en eski mumya oldu" dedi.

Haber 26-01-2023 17:17

Mumyalarıyla ünlü Aksaray Müzesi'ni yılda 15 bin kişi ziyaret ediyor

Aksaray Müzesi Müdürü Yusuf Altın: - "Aşıklı Höyük'te 1989'daki kazılarda bulunan kafatası ve Çanlı Kilise'den çıkartılan 10 yetişkin ve çocuk ile bir kedi mumyası ziyaretçilerimizden yoğun ilgi görüyor" - Ziyaretçi Nihat Yılmaz: - "Mumyaların olduğu bölümü çok merak ediyorduk. Geldik, gördük, çok ilgimizi çekti. Özellikle bebek ve hayvan mumyası. Burayı her vatandaşın gelip görmesi gerekiyor"

Yurthaber 11-07-2022 12:28

Görüntüler Türkiye'den: Toplam 13 tane var! Herkes şaşırıyor

Aksaray'daki kedi, bebek ve yetişkin mumyalar herkesi şaşırtıyor. Aksaray ve çevresinde yapılan kazılarda bulunan 10, 11 ve 12. yüzyıllara ait toplam 13 mumya, müzede ziyaretçilerini bekliyor. Mumyalar, özel ısıtma ve soğutma sistemi olan vitrinlerde korunuyor.

Haber 27-03-2022 11:49

Mısır firavununun mumyası 3500 yıl sonra dijital olarak açıldı

Antik Mısır firavunu I. Amenhotep'in mumyalanmış kalıntıları yaklaşık 3 bin 500 yıl sonra ilk defa dijital yöntemlerle açılarak incelendi.

Haber 03-03-2022 06:07

Türkiye'de ilk! İzmir'de deniz canlıları mumyalanıp sergilenmeye başladı

Türkiye'de büyüklüğü ve çeşitliliğiyle ilk olma özelliği taşıyan Deniz Canlıları Koleksiyon Merkezi'nde 600'ü aşkın deniz canlısı sergileniyor. Çok sayıda farklı türün yer aldığı merkezde, replika olmayan kurutulmuş ve mumyalanmış canlıların tanıtıldığını dile getiren Prof. Dr. Tansel Tanrıkul, bazı türlerin Türkiye'de yalnızca burada sergilendiğini belirterek, ''İçeride 600 tür örnek bulunuyor. İşlenmemiş yaklaşık 50 örnek daha bulunuyor. Küçük yaş grupları korkabiliyor'' açıklamasında bulundu.

Haber 25-01-2022 14:30

Tarihi keşif: 163 çocuk mumyası bulundu! 300 yıllık sırlarını çözmek için çalışmalar başladı

İtalya'nın Sicilya bölgesinde yapılan incelemeler sonucunda bir tapınağın altında 163 kız çocuğuna ait mumya bulundu. 300 yıl önce öldükleri tahmin edilen kız çocuklarının kim oldukları ya da ölüm şekillerine dair herhangi bir bilgi bulunuyor. Bilim insanları X-ray cihazı ile mumyalar üzerinde araştırmalarına başladı. Gelecek hafta başlayacak olan ve yaklaşık iki yıl sürmesi beklenen çalışmada kızların, kimlikleri ve ölüm nedenleri ortaya çıkarılacak.

Trend 11-01-2022 09:54

Peru'da 800 yaşındaki kadın mumya mezar odasından çıkarıldı! İplerle bağlı eliyle yüzünü elleriyle kapatıyor

Peru'nun Lima kentinde 800 yaşında olduğu tahmin edilen bir mumya bulundu. Mumya, 1.40 metrelik bir mezar odasının içinden çıkarıldı. Küçük bir kazı alanından gün yüzüne çıkarılan mumyanın kalın iplerle bağlanmış kolları ve elleriyle yüzünü kapattığı duruşu ise arkeologları şaşırttı.

Haber 08-12-2021 09:00

Peru'da tüyler ürperten keşif! Mezarda elleriyle yüzünü kapatan mumya bulundu

Peru'da bir yeraltı mezarında kazı yapan arkeologlar iplere bağlı ve elleriyle yüzünü kapatan bir mumya keşfetti. İplerle bağlanmış ve cenin pozisyonunda olması ilk bakışta ürpertici görünse de, araştırmacılar bunun Peru cenaze geleneği olduğuna inanıyor.

Haber 01-12-2021 07:50

Tarih kitapları yeniden yazılabilir! Binlerce yıl öncesine ışık tutuyor

Asilzade Khuwy’nin keşfi, Antik Mısırlıların düşünülen tarihten 1000 yıl öncesinde gelişmiş mumyalama yöntemlerinin kullandığını ortaya çıkarttı. Tarih kitaplarının yeniden yazılmasına yol açabilecek bu keşfe göre, ölülere özel olarak kullanılan bir mumlayama tekniği tercih ediliyordu.

Trend 25-10-2021 09:49

Echoes’dan Yeni ve Neşeli Gourmet Serisi!

Sizlerin en çok istediği kokuları birleştirdik, biraz da kendimizden kattık ve yepyeni, neşeli ve bir o kadar da leziz bir koleksiyon hazırladık!

Trend 06-09-2021 14:42

Güzelliğiyle görenleri kendisine hayran bırakan bir mumya: Lolan Güzeli

Çin’in Doğu Türkistan eyaletindeki tarım havzasında bulunan mumyalardan biri olan Lolan Güzeli (Xiaohe), Kafkasyalı insanlara benzemesi ve güzelliğiyle binlerce yıl sonra dahi konuşulmaya devam ediyor. Kökenine dair hala araştırmalar yapılan mumyanın bozulmamış yapısı görenleri şaşkına çeviriyor.

Trend 03-08-2021 14:19

Yüzlerce yıldır bedenlerini korumayı başaran ve hala gizemini koruyan bir sır: Bataklık Mumyaları

Tüm dünyada farklı kültürlerde ölülerin gömülmesi, yakılması ve saklanması gibi yöntemlere başvurulmuştur. Hatta Antik Mısır döneminde ölülerin mumyalanması etkiliydi. Ancak içlerinden bir uygulama sizi oldukça şaşırtacak. Yüzlerce yıldır olduğu gibi korunmayı başaran ve günümüzde hala gizemi tam olarak çözülememiş bataklık mumyaları ilginç hikayeleriyle görenleri şaşırtıyor.

Trend 27-07-2021 09:25

Amasya Müzesi’ndeki mumyalar özel olarak korunuyor! Nem ve ısı ayarı yapılan özel bölmelerde saklanıyor

Amasya Müzesi'nde sergilenen, İlhanlılar döneminde yaşadıkları bilinen 4'ü çocuk 8 kişiye ait mumyalar, nem ve ısı ayarı yapılan özel bölümde muhafaza ediliyor. Mumyaların periyodik bakımlarının yapıldığı belirtilirken, müze yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaya devam ediyor.

Trend 06-05-2021 12:04

Dünyada hamile bir kadına ait ilk antik Mısır mumyası Polonya'da ortaya çıkarıldı

Polonya'nın başkenti Varşova'daki Ulusal Müze koleksiyonunda bulunan bir antik Mısır mumyası üzerinde yapılan çalışmada, mumyanın hamile bir kadına ait olduğu ortaya çıktı.

Haber 30-04-2021 08:17

Dünyada hamile bir kadına ait ilk antik Mısır mumyası Polonya'da bulundu

Polonya'nın başkenti Varşova'daki Ulusal Müze koleksiyonunda bulunan bir antik Mısır mumyası üzerinde yapılan çalışmada, mumyanın hamile bir kadına ait olduğu ortaya çıktı.

Haber 29-04-2021 18:03

Kraliyet mumyaları, Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’nde görücüye çıktı

Mısır’ın başkenti Kahire’de Antik Mısır’ın en ünlü kral ve kraliçelerinden bazılarına ait mumyalar yeni Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’nde sergileniyor.

Trend 20-04-2021 11:55