Nodül Haberleri

Boğazda nodül neden olur? Boğazdaki nodüllere ne iyi gelir?

Boğazdaki nodüller ses tellerinin üzerinde oluşan küçük kitlelerdir. Genellikle ses kullanımıyla ilişkilendirilse de enfeksiyonlar veya reflü gibi sebeplerle ortaya çıkabilirler. Bu durum ses kısıklığına yol açabilir ve tedavi edilmezse ses problemlerine neden olabilir. Ses terapistleri veya cerrahlar tarafından yönetilebilirler. Boğaz nodülleri özellikle ses gerektiren mesleklerdeki kişileri etkileyebilir. Peki, boğazdaki nodüller nasıl geçer?

Haber 28-11-2023 16:43

Boğazda, akciğerde ve ses tellerinde nodül nedir? Nodül ne zaman tehlikelidir?

İnsan vücudu bazen sağlıkla ilgili sinyaller vererek içsel dengesizlikleri veya dikkat gerektiren durumları belirtir. Boğaz, akciğerler ve ses telleri gibi hassas bölgeler bu tür sinyallerin gözlendiği alanlardan sadece birkaçını oluşturur. Bu bölgelerde ortaya çıkan nodüller tıbbi dünyada sıkça rastlanan ancak anlaması ve yönetimi karmaşık olabilen oluşumlardır. Nodüller genellikle küçük ve yuvarlak şekillerde olup dokularda anormal bir büyümeyi temsil ederler.

Haber 28-08-2023 17:44

Çok yaygın görülüyor! Önemsiz görmeyin, tiroid nodülleri kanser riski taşıyor

Tiroid nodülleri en sık karşılaşılan hastalıklar arasında bulunuyor. Belirtilerinin yorgunluktan, gripten kaynaklandığı düşünülerek göz ardı edilen tiroid nodülleri sağlığı tehlikeye atabiliyor. Tedavi edilmeyen riskli tiroid nodülleri kanser riski taşıyabiliyor.

Haber 08-09-2022 09:50

Gençlik aşısı yaptıran kadın tanınmaz halde! Vücudu nodülle kaplandı

İzmirli 24 yaşındaki Seline Ferah Çalışkan, 'gençlik aşısı' adı altında uygulanan işlem sonrası tanınmaz hale geldi. Yüzünde ve boynunda yüzlerce nodül oluşan genç kadın, güzellik merkezine dava açmaya hazırlanıyor. Güzellik merkezinin sahibi hakkında suç duyurusunda bulunan Çalışkan, yaşadıklarından sonra öz güveninin kalmadığını söyledi.

Haber 21-10-2020 12:24

Her 3 kişiden birinin tiroidinde nodül var

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği Başkanı Prof. Dr. Sevim Güllü: "Ülkemizde nodüler tiroid erişkin yaş grubunda neredeyse her 3-4 kişiden birinde görülüyor. Burada önemli olan, 'nodül iyi huylu mu yoksa kanser mi?', 'Bu nodül bezin fazla çalışmasına mı neden oluyor?' ya da 'Bası mı yapıyor?' bunun tespit edilmesidir" - "Tiroid diyeti diye bir liste yoktur. Toplumda 'Dereotu yiyin, cevizin suyunu için' gibi şehir efsaneleri var, bu bilgilerin hiçbir bilimsel dayanağı yok" - "Özellikle gebeler ve çocuklar başta olmak üzere iyotlu tuz tüketilmesi çok önemli. Bu tuzlar marketlerde satılan rafine iyotlu tuzlar olmalı. Kaya tuzu, himalaya tuzu gibi şehir efsanelerine inanılmamalı. Kaya tuzu mide tarafından sindirilebilen bir tuz değildir"

Haber 25-12-2018 11:40

Tiroidde neştersiz tedavi: Gereksiz tiroid ameliyatları tarih olmaya mahkum

Dünya üzerinde ve ülkemizde tiroid bezinde nodüller çok sık görülüyor. Bazen tek, bazen birkaç adet bazense çok sayıda bulunan bu nodüller, tiroid bezini büyüttüğü zaman guatr adı verilen hastalık ortaya çıkıyor. Küçük nodüller herhangi bir yakınmaya yol açmazken, nodüller belli bir büyüklüğün üzerine ulaştığında ve bezi büyüttüğünde bir takım sorunlara yol açabiliyor.

Haber 26-12-2017 14:23

Tiroid nodülleri neden bu kadar çok görülüyor?

Tüm toplumda nodül görülme sıklığı muayene ile yüzde 3-7, otopsi serilerinde yüzde 50-60, yüksek rezolüsyonlu ultrasonografi ile yüzde 50-70’dir. Başka nedenlerle ölen kişilerin tiroid bezlerinin incelenmesinde yüksek oranda tiroid nodülü bulunmuştur. Bu nodüllerin büyük bir bölümünün klinik önemi yoktur, bazılarına tetkik yapmak bile gerekli değildir. Hangi nodüle hangi tetkikin yapılması gerektiğine karar verilerek nodüller incelenir.

Haber 20-11-2017 11:07

Tiroid nodüllerinin iyi değerlendirilmesi gereksiz ameliyatları önler

Tiroid nodüllerinin değerlendirilmesinin amacı bu nodülün iyi huylu/kötü huylu ayırımının yapılmasıdır.

Haber 03-03-2017 13:57