Roma Donemi Haberleri

UEFA Avrupa Ligi'nde kura çekimi gerçekleşti! Milan ile Roma çeyrek finalde karşı karşıya gelecekler...

UEFA Avrupa Ligi'nde çeyrek final kura çekimi gerçekleştirildi. Avrupa Ligi'nde çeyrek finallerin ilk maçları 11 Nisan, rövanş maçları 18 Nisan'da oynanacak. Milan ile Roma eşleşmesi kura çekimine damga vurdu.

Spor 2024-03-15 15:10:13

Karabağ'dan acı son! Son saniyede yıkıldılar

UEFA Avrupa Ligi Son 16 Turu rövanş maçlarını ardından Marsilya, Benfica, West Ham United, Milan, Roma, Liverpool, Atalanta ve Bayer Leverkusen çeyrek finale yükseldi.

Spor 2024-03-15 07:59:12

Roma-Brighton maçı öncesi iki taraftar bıçaklandı!

Bugün oynanacak Roma - Brighton maçı öncesinde dün gece iki Brighton taraftarının bıçaklandığı açıklandı.

Spor 2024-03-07 19:40:59

Aziz Valentine kimdir, hikâyesi nedir? Aziz Valentine nasıl öldü? 14 Şubat Sevgililer Günü ile Aziz Valentine arasındaki ilişki

Her sene 14 Şubat tarihinde kutlanan Sevgililer Günü'nün geleneği tarihte çok eskilere dayanmaktadır. Tarihi Roma döneminde Lupercalia adı verilen ve 3 gün süren bir festivale dayanan Sevgililer Günü, yabancı kaynaklarda "Aziz Valentin Günü" (Valentine's Day) olarak bilinmektedir. Peki bugüne adını veren Aziz Valentine kimdir? 14 Şubat Sevgililer Günü ile Aziz Valentine arasındaki ilişki nedir?

Kadin 2024-02-12 18:53:53

Soğan çorbası tarifi: Soğan çorbası nasıl yapılır?

Nesilden nesile aktarılıp günümüze ulaşmayı başarmış, ilgi uyandıran bir ortaya çıkış hikâyesi olan bazı yiyecekler vardır. Bunlardan biri de Roma döneminden bu yana yapılan ve Fransız mutfağının gözde lezzetleri arasında kabul edilen soğan çorbasıdır. Siz de eğer isterseniz krallara sunulan bu lezzeti kendi mutfağınızda kolaylıkla yapabilirsiniz.

Yemek 10-02-24 13:36

Elazığ'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda bir zanlı yakalandı

Elazığ'da Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen eserlerin ele geçirildiği operasyonda, bir zanlı gözaltına alındı.

Yurthaber 02-02-24 11:44

Galatasaray'da Sacha Boey'in yerine gelecek isim belli oldu! Sarı-Kırmızılılar Roma'ya Zeki Çelik için ilk teklifi yaptı

Galatasaray'da Sacha Boey Alman devi Bayern Münih'e rekor bir bonservis ücreti ile transfer eden Galatasaray'da sağ bek arayışları hız kazanırken sürpriz bir isim ile temas sağlandı. Sarı-Kırmızılılar milli yıldız Zeki Çelik için Roma ile temasa geçerken İtalyan ekibine ilk teklifini iletti. İşte detaylar...

Spor 31-01-24 07:47

Sacha Boey'in ardından Galatasaray'da bir ayrılık daha! Angelino İtalyan devine gitti

Sacha Boey'in Bayern Münih'e gitmesinin ardından Galatasaray da bir ayrılık daha yaşandı. İtalyan ekibi Roma, sezonun ilk devresinde Galatasaray forması giyen Angelino’yu kiralık olarak kadrosuna kattığını duyurdu.

Spor 30-01-24 19:31

Gaziantep’te Roma dönemine ait 2 bin 51 adet gümüş sikke ele geçirildi

Gaziantep’te, 2 şüphelinin adreslerinde yapılan aramada Roma dönemine ait 2 bin 51 adet gümüş sikke ele geçirildi. Olayla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı.

Haber 27-01-24 10:45

Türkiye'den İtalya'ya kaçırmışlardı! Hepsi iade edildi

Türkiye'den yasa dışı yollarla çıkarılan 10 pişmiş toprak eser, İtalyan Kültür Polisi tarafından Floransa'da yakalanıp Türkiye'nin Roma Büyükelçisi Ömer Gücük ve bakanlık yetkililerine teslim edildi. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, "Kültür varlığı kaçakçılığı alanında yakın iş birliği içerisinde olduğumuz İtalyan yetkililerine, titiz takipleri için Roma Büyükelçiliğimize ve ekibimize teşekkür ediyorum" dedi.

Haber 24-01-24 17:51

Galatasaray'da Angelino düğümü çözüldü, müjdeli haber İtalya'dan geldi! İspanyol sol bekin yeni takımı belli oldu

Galatasaray'ın opsiyonunu kullanmama kararı aldığı ve bu sebepten kadro dışı bıraktığı Angelino, İtalyan ekibi Roma ile büyük ölçüde anlaştı. İşte detaylar...

Spor 24-01-24 13:54

Sarayini'ne tünellerle bağlı yeni bir yer altı şehri keşfedildi

Konya'nın Sarayönü ilçesinde, Roma dönemine ait "Sarayini" yer altı şehrinin bir kilometre kuzeyinde, birbirine tünellerle bağlı yeni bir yer altı şehri keşfedildi.

Yurthaber 24-01-24 11:11

Dünya futbolunda büyük şok! Roma, Jose Mourinho ile yolların ayrıldığını açıkladı!

Roma, Jose Mourinho ile yolların ayrıldığını açıkladı. Bu sezon İtalyan ekibinin başında başarılı bir performans ortaya koyamayan Portekizli çalıştırıcının görevine son verildi.

Spor 16-01-24 11:36

Zile Kalesi'ndeki antik tiyatronun Roma tiyatrosu olduğu belirlendi

Roma İmparatoru Jül Sezar'ın dünyaca ünlü, "Veni, vidi, vici (geldim, gördüm, yendim)" sözünü söylediği belirtilen Zile'deki tarihi kalede bulunan antik tiyatroda yürütülen kazı çalışmalarının büyük bölümü tamamlandı.

Yurthaber 11-01-24 12:11

2 bin yıllık tarihi surlar ayağa kaldırılıyor

Deprem bölgesi Malatya’da, Roma döneminde inşa edilen Doğanşehir Kalesi’nin tahrip olan surları, başlatılan incelemeler sonrası hazırlanan restorasyon projeleri ve uygulamalarla ayağa kaldırılacak.

Yurthaber 08-01-24 09:54

O aileye aitmiş! Arkeologlar buldu, 2 bin 300 yıllık olağanüstü keşif...

İtalya'nın başkenti Roma'da arkeologlar, şehrin Palatine Tepesi'nde yaklaşık 2 bin 300 yıl önce inşa edilmiş bir deniz kabuğu mozaiği keşfetti. Bir aristokratın olduğu düşünülen bir evde keşfedilenlerin Roma Cumhuriyeti'nin son yıllarında yaşayan senatör bir aileye ait olduğu düşünülüyor.

Trend 26-12-23 10:51

Heyecanlandıran keşif: Zerzevan'da bulundu! Tam 1800 yıllık

Diyarbakır’ın Çınar ilçesinde UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'ndeki, 3 bin yıllık Zerzevan Kalesi ve Mithras Kutsal Alanı’nda yapılan kazılarda heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Roma İmparatorluğu'nun doğudaki son garnizonu olan, çevre düzenlemesi ve restorasyon çalışmalarının devam ettiği alanda yapılan kazılarda, 1800 yıl öncesine ait ameliyat malzemeleri bulundu. İşte detaylar...

Haber 19-12-23 16:59

Yapay zeka teknolojisi işi abarttı! Galatasaray ve Fenerbahçe'nin Avrupa'daki rakiplerini belirledi! İtalyan devi Roma denk geldi...

Yoluna Avrupa'da devam eden Galatasaray ve Fenerbahçe'nin rakiplerinin kimin olacağı büyük merak konusu olmuş durumda. Google'ın yeni yapay zekası kura çekimi için tahmin bulundu. Dünyayı kasıp kavuran yapay zeka teknolojisinin bu tahmini sosyal medyada gündem oldu.

Spor 15-12-23 16:32

Roma'da 'olağanüstü' keşif: Yaklaşık 2200 yıllık

İtalya'nın başkenti Roma'da, Antik Roma döneminden kalma özel bir konutun keşfedildiği açıklandı. Kolezyum yakınlarında keşfedilen konutun içerisinde mozaik olduğu bildirildi.

Haber 13-12-23 10:10

Heyecanlandıran keşif: Adıyaman'da bulundu! Tam bin 800 yıllık

Adıyaman'da heyecanlandıran bir keşfe imza atıldı. Perre Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, bir oda mezar bulundu. Roma dönemine ait mezarın 1800 yıllık olduğu belirlendi. 17 bireye ait oda mezarın üzerinde, biri erkek, diğeri kadın olmak üzere iki isim yazdığı öğrenildi.

Haber 08-12-23 12:45

Perre Antik Kenti'nde oda mezar bulundu

Adıyaman'daki Perre Antik Kenti'nde yapılan kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait 1800 yıllık oda mezar bulundu.

Yurthaber 07-12-23 13:06

Tarihi taşlarla havalimanında yakalanmıştı! Belçikalı turistin cezası belli oldu

Belçikalı Kim Mike W Mergits, Antalya Havalimanı'nda Roma dönemine ait 3 taş ile yakalandı. 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu'na muhalefet' suçlamasıyla hakkında dava açılan Mergits, 10 ay hapis ve adli para cezasına mahkum edildi. Mergits'e etkin pişmanlık hükümleri uygulanarak, hükmün açıklanmasının geri bırakılmasına karar verildi.

Haber 30-11-23 12:35

Perre Antik Kenti'nde 1800 yıllık boğa başı kabartması bulundu

Adıyaman'daki Perre Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında, Roma dönemine ait 1800 yıllık boğa başı kabartması bulundu.

Yurthaber 29-11-23 13:42

Eskişehir'de 46 parça tarihi eser ele geçirildi

Eskişehir'in Tepebaşı ilçesinde Roma ve Bizans dönemine ait olduğu değerlendirilen 46 parça tarihi eser ele geçirildi.

Yurthaber 27-11-23 10:35

Bozdoğan Kemeri’ne nasıl gidilir? Bozdoğan Kemeri nerede, hangi semtte?

İstanbul bünyesinde yer alan hem tarihi yapıları hem de doğal güzellik alanlarıyla dikkat çeken ve turizm yönünden büyük bir değere sahip olan şehirlerimizden biridir. Kültürel zenginleriyle de öne çıkan şehirde birçok önemli tarihi yapı bulunur. Bu tarihi yapılardan biri de Roma İmparatoru Flavius Lulius Valens tarafından yaptırılan su kemeri olarak bilinen Bozdoğan Kemeri’dir. Peki, Bozdoğan Kemeri’ne nasıl gidilir, Bozdoğan Kemeri hangi semttedir?

Haber 21-11-23 20:37

Yedikule Hisarı Müzesi’ne nasıl gidilir? Yedikule Hisarı Müzesi nerede, hangi semtte?

İstanbul, bünyesinde pek çok tarihi yapıya ev sahipliği yapan, kültürel yönden de bir hayli önemli olan turistik bir şehirdir. Şehir içerisinde görülmeye değer birçok önemli tarihi mekân bulunmaktadır. Bu mekânlardan biri de geçmiş zamanlarda pagan laneti efsanesiyle dikkat çeken Yedikule Hisarı Müzesi’dir. Doğu Roma İmparatorluğu zamanında inşası başlamış olan hisar, ikinci Teodoios tarafından yaptırılmıştır. Peki, Yedikule Hisarı Müzesi’ne hangi semttedir ve nasıl gidilir?

Haber 21-11-23 20:32

Edirne'de yüzey araştırmalarında Tunca Nehri çevresinde önemli yerleşim yerleri tespit edildi

Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ergün Karaca, Tunca Nehri çevresinde yaptıkları yüzey araştırmalarında MÖ 9 ile 8'inci yüzyıllar arasına ve Roma dönemine tarihlenen yoğun yerleşimler tespit ettiklerini belirtti.

Yurthaber 14-11-23 10:22

Sosyal medya bunu konuşuyor! Sirkten kaçan aslan, sokaklarda böyle gezdi

İtalya'nın başkenti Roma yakınlarındaki Ladispoli beldesinde sirkten kaçan bir aslan, bölgede kısa süreli paniğe neden oldu. Aslanın sokakta yürüdüğünü görenler gözlerine inanamadı. Evlerin ve otomobillerin arasından geçen aslanın görüntüleri, sosyal medyada kısa sürede gündem oldu. İşte detaylar...

Haber 12-11-23 16:55

Yer: Elazığ! Tesadüf eseri bulundu, tarih gün yüzüne çıktı

Elazığ'da bir çiftçi, tarlasına fidan dikmek isterken tesadüfen çeşitli desenlerin yer aldığı mozaik desenli yapıyı keşfetti. Durumun yetkililere haber verilmesi üzerine yapılan incelemede Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen tarihi bir yapının taban mozaikleri olduğu tespit edildi. Çalışmalar sonucunda mozaiğin etrafında duvarların olduğu bir alan da ortaya çıkarıldı.

Haber 07-11-23 10:02

Dünyada sadece 2 tane var! Biri İngiltere'de, diğeri Yozgat'ta... 'Gerçekten çok güzel bir eser'

Tarihi 2 bin yıl öncesine dayanan ve dünyada sadece iki örneği olan, biri İngiltere’nin Baht şehrinde diğeri de Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde bulunan Basilica Therma Roma Hamamı´nın turizme açılması için başlatılan çevre düzenleme çalışması tamamlandı.

Haber 06-11-23 13:54

Balıkesir’de jandarmadan tarihi eser operasyonu

Balıkesir’in Altıeylül ilçesinde jandarma ekiplerinin yaptıkları çalışmalar sonucu 1 şahsın aracı ile tarihi eser kaçakçılığı yaptığının belirlenmesi ile aracına yapılan operasyonda araç içinde saklanmış 135 adet Bizans ve Roma dönemine ait sikke ve objeler ele geçirildi.

Yurthaber 06-11-23 09:59

Sokakta yürüdüğü sırada kafasına aniden köpek düştü! Ne olduğunu anlayamayan hamile kadın yaralandı

İtalya'nın Roma şehrindeki yaşanan bir olay ülke gündemine yerleşti. 27 yaşındaki Ludovica Caprino isimli hamile bir kadın Roma'da sokakta yürüdüğü sırada üzerine köpek düştü. Çevredekilerin büyük bir patlama sesi duyduklarını dile getirdikleri olayda üçüncü kattan düşen köpek hayatını kaybederken Caprino ise hafif yaralı olarak kurtulmayı başardı.

Trend 04-11-23 09:23

Ankara'da tarihi eser kaçakçılığı operasyonunda binlerce sikke ele geçirildi!

Ankara'da, tarihi eser kaçakçılarına yönelik operasyon düzenlendi. Operasyonda Roma, Bizans, Antik Yunan, Selçuklu ve Osmanlı dönemine ait 4 bin 212 adet altın, gümüş ve bronz sikke ile 893 adet arkeolojik ve etnografik nitelikte obje ele geçirildi.

Haber 03-11-23 23:52

Konut yapmak için temel kazarken ortaya çıktı! 'İnşaatı durdurduk' Kurtarma kazısı çalışmaları başlatılacak

Samsun’da bir vatandaş konut inşaatı için temel kazısı yaptırdığı sırada Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait olduğu değerlendirilen insan yerleşkesi buldu.

Haber 03-11-23 15:59

Hafriyat çalışması sırasında bulundu! Yaklaşık 1800 yıllık olduğu düşünülüyor

Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde faaliyet gösteren bir fabrikaya ait arazide gerçekleşen hafriyat çalışması sırasında yaklaşık bin 800 yıllık bir tarihe sahip olduğu düşünülen, Roma dönemine ait yazılı ve kabartmalı mermer mezar steli bulundu.

Haber 03-11-23 15:27

Yalova'da hafriyat çalışmasında Roma döneminden kalma 1800 yıllık mermer stel bulundu

Yalova'nın Çiftlikköy ilçesinde fabrika arazisinde hafriyat yapılırken Roma dönemine ait 1800 yıllık mermer mezar steline rastlandı.

Yurthaber 03-11-23 13:56

Samsun'da inşaat kazısından Helenistik ve Roma dönemlerine ait yerleşke çıktı

Samsun'un İlkadım ilçesinde inşaat için yapılan kazı sırasında Helenistik, Roma ve Doğu Roma dönemlerine ait olduğu değerlendirilen yerleşke bulundu.

Yurthaber 03-11-23 11:49

Yalova’da villa inşaatı kazısında bulunan küp mezarda kazı çalışmaları başladı

Yalova’nın Termal ilçesi Akköy’de villa inşaatı çalışma kazısında bulunan ve Roma dönemine ait olduğu düşünülen küp mezarda Yalova Müze Müdürlüğü kurtarma kazısı çalışması başlattı.

Yurthaber 27-10-23 14:40

Denizli'de Roma dönemine ait mezar steli ele geçirildi

Denizli'de tarihi eser kaçakçısına yönelik operasyon düzenleyen jandarma ekipleri bir araçta yaptıkları aramada Roma dönemine ait mezar steli ele geçirdi.

Haber 21-10-23 17:24

Amasya'da Roma dönemine ait olduğunu değerlendirilen 5 küp ele geçirildi

Amasya'nın Suluova ilçesinde, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen 5 küp ele geçirildi.

Yurthaber 18-10-23 14:06

SON DAKİKA | Bakan Ersoy 'Birkaç saat içinde teslim alınacak' diyerek duyurdu! 37 parça eserimiz ait olduğu topraklara dönüyor

Son dakika haberi: Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Türkiye ve İsviçre arasında kültür varlığı eser iadesi anlaşması ile ilgili açıklama yaptı. Bakan Ersoy, "Urartu dönemi kap kacak ve Roma dönemi geyik heykelinin yer aldığı 37 parça eserimiz ait olduğu topraklara dönüyor. İsviçre makamlarından birkaç saat içinde teslim alınacak." dedi.

Haber 11-10-23 11:07

Toros Dağları'ndaki Ceceler Kulesi yıllara meydan okuyor

Konya-Antalya kara yolundaki Roma dönemine ait Ceceler Kulesi, asırlardır ayakta duruyor.

Yurthaber 10-10-23 12:01

Mersin'de oda mezar bulunan alanda kurtarma kazısına başlandı

Mersin'in Tarsus ilçesinde, Roma Dönemi'ne ait olduğu değerlendirilen oda mezarın bulunduğu alanda kurtarma kazısı başlatıldı.

Yurthaber 10-10-23 11:38

Mersin'de 785 sikke ve 32 tarihi obje ele geçirildi

Mersin'in Silifke ilçesinde, Roma dönemine ait olduğu değerlendirilen 785 sikke ve 32 obje ele geçirilirken, 1 şüpheli gözaltına alındı.

Yurthaber 10-10-23 10:22

Antik kentte heyecanlandıran keşif! 2 bin yıllık

Çanakkale Boğazı'nda, Ezine ilçesi Dalyan köyü yakınındaki 2 bin 400 yıllık liman kenti Alexandria Troas Antik Kenti'nde süren kazı çalışmalarında heyecan verici bir keşif yapıldı. Çalışmalarda 2 bin yıllık 2 bronz sikke bulundu. Kazı Başkanı, Ankara Üniversitesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Erhan Öztepe, sikkelerin kentin bir Roma kolonisine dönüştüğü döneme ilişkin olması açısından önemli olduğunu söyledi. Öte yandan, ilk defa bir horoz türüne ait tüketilmiş kemik de tespit edildi.

Haber 08-10-23 10:19

Suların çekilmesiyle ortaya çıktı! Definecilerin yeni adresi oldu 'Bu zamana kadar çalışma yapılmadı! Buradan çıkan değerler...'

Adana’da kuraklık nedeniyle Seyhan Baraj Gölü’nde su seviyesi düştü. Roma dönemine ait Augusta Antik Kenti’nin bir bölümü yeniden gün yüzüne çıkarken, köy halkı definecilerin kazı yapmak için zaman zaman bölgeye geldiğini ancak jandarmanın geçit vermediğini söyledi. Mahalle sakinleri, bu zamana kadar antik kentte çalışma yapılmadığını belirterek "Buradan çıkan değerler ülkemize ve ekonomiye katkı sağlayabilir" ifadelerini kullandı.

Haber 04-10-23 09:51

Rusya 'düşmanca' demişti! Ermenistan'dan Putin'i şoke eden karar: Onayladılar

Ermenistan Ulusal Meclisi, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin (UCM) kuruluş tüzüğü olan Roma Statüsü'nü onayladı. Böylece Rusya Devlet Başkanı Putin'in Roma Statüsü'ne taraf olan Ermenistan'a ayak basması durumunda tutuklanması gerekiyor.

Haber 03-10-23 13:44

Durdurulan aracın bagajında halıya sarılı bulundu! Piyasa değerinin 400 bin dolar olduğu değerlendiriliyor

Isparta’da Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri tarafından şüphe üzerine bir otomobilin durdurulması sonucu yapılan aramada aracın bagajında halıya sarılı piyasa değeri 400 bin dolar olduğu değerlendirilen Roma dönemine ait bebek lahdi ele geçirildi. Operasyonda gözaltına alınan 2 şüpheli hakkında adli işlem başlatıldı.

Haber 02-10-23 17:07

Yer: Antalya! Yurt dışına kaçırmaya çalışırken yakalandılar: Turistlerin ifadesi 'pes' dedirtti

Belçika'dan Antalya'ya gelen bir turist çift, valizlerinde kıyafetlere sarılı Roma döneminden kalma 3 taşı yurt dışına kaçırırken yakalandı. Taşlar müzeye verilirken turist çift, yurt dışına çıkış yasağı getirilerek serbest bırakıldı. Turist çift ifadelerinde ise taşları akvaryuma koymak için aldıklarını ifade etti.

Haber 30-09-23 08:30