Teleskop Haberleri

Dürbün, teleskop ve kameralar için kullanabileceğiniz en iyi ve etkili güneş filtresi modelleri

Hem fotoğrafçılık hem de gökyüzü gözlemleri için kullandığınız kamera ya da teleskopların en önemli ekipmanlarından biri, şüphesiz ki güneş filtresi. Bu ürünler, özellikle kullanım sırasında güneş ışınlarına maruz kalınan alanlarda sorunsuz bir deneyim yaşamak açısından önemli. Siz de dürbün, teleskop veya dijital kameranız için iyi bir güneş filtresi arayışındaysanız birbirinden başarılı modellere yer verdiğimiz listemize mutlaka göz atın.

Haber 14-03-2024 17:10

Alper Gezeravcı'yı ayın önünden geçerken fotoğraflayacak! Emekli olduktan sonra başladı... İlk Türk astronot sayesinde hayallerine kavuşacak

Emekli olduktan sonra gökyüzüne merak salan Bursalı Şenol Şanlı, evinin bodrumuna kurduğu atölyesinde teleskop üretiyor. Boş vakitlerinde ay ve gezegenlerin fotoğrafını çeken Şanlı, emekliliğin tadını gökyüzünü gözlemleyerek çıkardığını söyledi. Şanlı, ilk Türk astronot Alper Gezeravcı’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na kenetlenmesinin ardından en uygun zamanda ayın önünden geçerken fotoğrafını çekeceğini belirtti.

Haber 20-01-2024 09:45

Uzay meraklıları Van Gölü kıyısında güneş patlamasını görüntülemeye çalıştı

Bitlis'in Tatvan ilçesine gelen bir grup uzay meraklısı, Van Gölü kıyısında güneşi gözlemledi.

Yurthaber 04-01-2024 14:21

Euclid Uzay Teleskobu'nun çektiği ilk fotoğraflar paylaşıldı

Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Euclid Uzay Teleskobu'nun çektiği ilk fotoğrafları paylaştı. Euclid Uzay Teleskobu'nun çektiği binlerce ışık yılı uzaklıktaki galaksilerin fotoğrafları, ESA'nın internet sitesi üzerinden paylaşıldı.

Haber 08-11-2023 00:36

Proje süreci 11 yıl süren Euclid Teleskobu, ilk fotoğraflarını Dünya'ya yolladı!

Avrupa Uzay Ajansının (ESA) geçen ay uzaya fırlattığı Euclid Uzay Teleskobu, çektiği ilk fotoğrafları Dünya'ya gönderdi. Euclid Projesi Müdürü Giuseppe Racca, yıllarca çalışmanın ardından bu fotoğrafları görmenin çok heyecan verici olduğunu, teleskobun tam kapasitede çalıştığı zaman milyarlarca galaksinin gözlemlenebileceğini söyledi.

Haber 02-08-2023 16:15

Yozgat'taki Çekerek Bilim Merkezi bir yılda yaklaşık 27 bin kişiye hizmet verdi

Bilime ilgi ve merakı artırmak amacıyla Yozgat'ta kurulan Çekerek Bilim Merkezi'nde, öğrenciler ve vatandaşlar, teleskopla gezegenleri izliyor.

Yurthaber 31-07-2023 13:58

Gökbilimi meraklılarına en iyi ve uzun ömürlü aynalı teleskoplar

Bilimin en önemli alanlarından biri olan ve kimileri için de keyifli bir hobi olarak görülen astronominin binlerce tutkunu var. Büyük sırlarla dolu olan bu gizemli evrenin derinliklerini inceleyebilmeyi kim istemez ki! Sonsuzluğun içinde yer alan evrende görüş alanımıza giren kısıtlı kesit bile bize inanılmaz duygular hissettiriyor. Gelin, bu duyguyu çok daha yoğun şekilde hissetmenizi sağlayacak aynalı teleskop modellerini birlikte inceleyelim!

Haber 07-07-2023 15:52

Resimde saklanan kediyi çok az kişi görebiliyor! 10 saniye içerisinde bulabilirseniz keskin gözlere sahipsiniz demektir

Optik illüzyonlar farklı çeşitleriyle dikkat çekiyor. Bazı illüzyonlar IQ'yu ölçerken bazıları ise karakter özelliklerimizi açıklıyor. Aşağıda yer alan resim ise gözlerinizin ne kadar keskin olduğunu ölçüyor. Resimde saklanan kediyi gören çok az kişi bulunuyor.

Kadin 23-05-2023 13:40

Heyecan verici! 8,8 milyar yıl öteden geliyor: Türünün en uzak örneği

Uzay meraklılarını heyecanlandıran bir gelişme yaşandı. Hindistan'daki Dev Metre Dalgası Radyo Teleskobu (GMRT), lookback süresi 8,8 milyar yıl olan bir sinyal aldı. Bu sinyal, türünün şimdiye kadar tespit edilen en uzak örneği olarak nitelendirildi.

Haber 20-01-2023 10:13

İnşaatı başlıyor! Tamamlandığında dünyanın en büyüğü olacak: 21'inci yüzyılın büyük bilimsel projelerinden biri

Dünyanın en büyük teleskopunun inşaatı başlıyor. 21'inci yüzyılın büyük bilimsel projelerinden biri olarak nitelendirilen radyo teleskop projesi Square Kilometre Array (Kilometre Kare Dizisi - SKA) için büyük gün geldi çattı. SKA, 2028'de tamamlandığında dünyanın en büyük radyo teleskobu olacak. Astrofizikteki en büyük soruları ele alacak olan SKA, uzaylıları da arayacak.

Haber 05-12-2022 10:34

Doğu Anadolu Gözlemevi'nde teleskobun kurulumu gelecek hafta tamamlanacak

Erzurum'daki Doğu Anadolu Gözlemevi'nde (DAG) teleskobun kurulumu gelecek hafta tamamlanacak, ardından mekanik, optik, elektronik ve yazılımsal testlere başlanacak.

Yurthaber 21-11-2022 12:40

Yozgat'ta köy çocukları bilim merkeziyle uzayı keşfediyor

Çekerek Kaymakamı Hayrettin Buğra Güzel: - "Bilim merkezimiz, 1,5 ayda yaklaşık 6 bin vatandaşımıza hizmet verdi" - Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır: - "Yozgat'ta ilk defa hayata geçen bilim merkeziyle en ücra köylerimizdeki öğrencilerimiz dahi bilimsel çalışmalar yaparak, tecrübeler kazanabilecek"

Yurthaber 03-10-2022 11:10

NASA'nın Dünya'yı kurtarma provası Antalya'dan görüntülendi: Armageddon filmindeki gibi

ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Dünya'yı kurtarma provası Antalya'dan izlendi. DART uzay aracının, Dimorphos isimli asteroide çarptığı anlar, 2 bin 500 metre yükseklikteki Bakırlıtepe'de TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi (TUG) bünyesindeki Ay ve Ufuk Gözlem Ünitesi (AYGÖZ) ile görüntülendi. TUG Müdür Vekili Dr. Tuncay Özışık, Gerçekleşen olayı 1998 yapımı, dünyaya büyük hızla kuvvetli biçimde yaklaşan dev meteorun parçalanıp, dünyanın kurtarılışını konu edinen Armageddon filmine benzetti.

Haber 28-09-2022 14:45

Salda Gölü'nde gökyüzü gözlemi yapılıyor

Salda Gölü'nde gökyüzü gözlemi yapılıyor

Yurthaber 03-09-2022 14:05

James Webb Uzay Teleskobu'nun görüntüleri müziğe dönüştü! Güney Halka Bulutsusu'ndan ürküten ses

NASA'nın tarihin en pahalı teleskobu olarak bilinen James Webb Uzay Teleskobu ile fotoğrafları çekilen uzay cisimleri müziğe dönüştü. Toronto Üniversitesi'nde fizik profesörü olan müzisyen Matt Russo'nun emek verdiği çalışmada, sonifikasyon (titreşim) tekniği kullanıldı. Güney Halka Bulutsusu ise ürkütücü bir sese dönüştü.

Haber 02-09-2022 11:15

Doğu Anadolu Gözlemevi ilk ışık için gün sayıyor

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank: - "Teleskobun aynası iki ay içinde yerleştirilecek ve ilk ışık alınacak. Avrupa'nın tek parça en büyük aynasına sahip teleskop, çok ciddi kabiliyetler kazandıracak. Kızılötesi dediğimiz gözle görülmeyen alanlarda Türkiye'den gözlem yapılabilmesinin önünü açacak" - "Hali hazırda bize dünyadan talepler gelmeye başladı. Bilim insanları, kazandıkları Avrupa Birliği projeleriyle bu teleskobu kullanmak için şu anda bizden zaman talep etmeye başladılar"

Yurthaber 27-07-2022 11:02

500 metre çapındaki dev radyo teleskobu FAST'ten önemli başarı! 660'sını kayda aldı

Çin'in Beş yüz Metre Aralıklı Küre Teleskobu'nun (FAST), "pulsar" adı verilen, kendi etrafından hızla dönerek yüksek manyetizma yayan nötron yıldızlarının 660'sını kayda aldığı bildirildi. FAST, 500 metre çapındaki çanağıyla, ABD Porto Riko'da 300 metre çapındaki Arecibo Teleskobu'nu geride bırakarak "dünyanın en büyük radyo teleskobu" olmuştu.

Haber 24-07-2022 14:17

Siverekli gencin gök cisimlerine merakı, hediye edilen teleskopla köydekileri de sardı

Şanlıurfa'daki kırsal Karakoyun Mahallesi'nde yaşayan Derman Gülbeden, Fransa'daki akrabasının gönderdiği teleskobu evinin çatısına kurarak mahallelinin de gökyüzünü incelemesini sağlıyor - Gülbeden: - "Merak eden herkese Ay, yıldızlar ve diğer gök cisimlerini göstermeye çalışıyorum"

Yurthaber 03-07-2022 12:37

Bitlis'te Gökyüzü Gözlem Şenliği düzenlendi

Bitlis'te "Gökyüzü Gözlem Şenliği" düzenlendi

Yurthaber 20-06-2022 22:08

Bilecik'te teleskopla gözlem etkinliği düzenlendi

Bilecik'te teleskopla gözlem etkinliği düzenlendi

Yurthaber 16-06-2022 00:55

İzmir'de liseliler atık malzemelerden yararlanarak teleskop yaptı

Bayraklı Nuri Atik Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde 2 öğrenci, öğretmenleriyle geliştirdikleri ve "NATEMSKOP" adını verdikleri ürünle TEKNOFEST'te derece alıp ardından seri üretime geçmeyi amaçlıyor - Tesisat Teknolojisi ve İklimlendirme öğretmeni Murat Yılmaz: - "Ülkemiz artık uzay çağına bir adım attı, Uzay Ajansı kuruldu, aya sert ve yumuşak iniş planları var. Biz de meslek lisesi öğretmen ve öğrencileri olarak, uzaya yaklaştığımız bugünlerde her okula bir teleskop göndererek destek olmak istiyoruz"

Yurthaber 15-04-2022 11:12

James Webb: 'En güçlü teleskop' uzaya gönderildi

Hava şartları nedeniyle fırlatılması ertelenen James Webb Uzay Teleskobu'nun fırlatılması bugün gerçekleşti. Teleskop Fransız Guyanası'ndaki Kourou uzay limanından uzaya gönderildi

Haber 02-02-2022 19:23

SON DAKİKA | Uzay teleskobu James Webb uzaya fırlatıldı! Dünyanın en büyük ve en gelişmişi

Son dakika haberine göre uzay teleskobu James Webb uzaya fırlatıldı. James Webb, dünyanın en gelişmiş ve en büyük uzay teleskobu olma özelliğini taşıyor.

Haber 25-12-2021 15:29

Avrupa'nın en büyük teleskobu Moskova'dan Erzurum'a böyle getirildi! 5 saatlik yolculuk havadan görüntülendi

Türkiye’nin 2023 Vizyon Projeleri arasında yer alan, tamamlandığında Avrupa’nın en büyük teleskobuna sahip olacak Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) dün Rusya’dan getirilen 4 metre çapındaki aynası, sabah tıra yüklenerek Konaklı Dağı'na yola çıktı. Özel koruma altında aynayı taşıyan tırın 5 saatlik yolculuğu havadan görüntülendi.

Haber 29-11-2021 11:28

Avrupa'nın en büyüğü olacak! Herkes seferber oldu, zorlu yolculuk 5 saat sürecek

Türkiye’nin 2023 Vizyon Projeleri arasında yer alan, tamamlandığında Avrupa’nın en büyük teleskobuna sahip olacak Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) dün Rusya’dan getirilen 4 metre çapındaki aynası, sabah TIR'A yüklenerek Konaklı Dağı'na yola çıktı. Özel koruma altında aynayı taşıyan tır, 40 kilometrelik mesafeyi 5 saatte gidecek.

Haber 28-11-2021 12:50

Avrupa’nın en büyüğü! Dev kargo uçağıyla Erzurum’a getirildi

Türkiye’nin 2023 Vizyon Projeleri arasında yer alan, tamamlandığında Avrupa’nın en büyük teleskobuna sahip olacak Doğu Anadolu Gözlemevi’nin (DAG) 4 metre çapındaki aynası, Rusya’dan havalanan dev kargo uçağıyla Erzurum’a getirildi. Aynanın sorunsuz olarak Erzurum’a gelmesi üzerine Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı ise gözyaşlarına boğuldu. Duygu dolu anlar yaşayan Çomaklı, “Duygulanmamak elde değil çok fazla emek verdik” dedi.

Haber 27-11-2021 23:15

Sizi yepyeni dünyaları keşfe davet eden ev tipi en iyi teleskop çeşitleri

Gökyüzünün güzelliğini keşfe çıkmaya ne dersiniz? Ancak günümüzde şehirleşmeye bağlı olarak artan ışıklandırma nedeniyle bu seyir keyfini yaşamak pek mümkün değil. Dürbün ve teleskoplar ise bu konudaki en büyük yardımcılarınız. Başka dünyaların kapısını aralamanıza yardım edecek en iyi ev tipi teleskopları sizler için araştırdık.

Haber 19-11-2021 10:25

Dev Magellan Teleskobu, dünya dışı varlıkları araştıracak

Uluslararası önde gelen üniversiteler ve bilim kurullarından oluşan bir konsorsiyum sonucunda yapımına yıllar önce başlanan Dev Magellan Teleskobu'nun (GMT), evrende dünya dışı yaşam formları arayacağı ifade edildi. Şili’deki Las Campanas Gözlemevi'nde yapımı devam eden GMT, ayrıca evrenin genişlemesinden sorumlu gizemli ‘karanlık enerjiyi’ araştıracak.

Haber 02-11-2021 14:52

Hubble'ın yerini alacak! James Webb Uzay Teleskobu için tarih belli oldu

ABD Havacılık ve Uzay Ajansı (NASA), Hubble Uzay Teleskobu'nun yerini alması planlanan yeni nesil James Webb Uzay Teleskobu'nun fırlatma tarihini belirledi. Teleskop, dünyanın uzaydaki yeni gözü olacak.

Haber 09-09-2021 11:51

Dünyanın uzaydaki gözü günlerdir çalışmıyor!

Dünyanın uzaydaki gözü olan Hubble Uzay Teleskobu, yaşadığı bilgisayar sorunu nedeniyle günlerdir çalışmıyor. NASA, Hubble Uzay Teleskobu'nun yaşadığı sorunu üç kez düzeltmeye çalıştı ancak başarısız oldu. NASA, bilim araçları "kış uykusuna" giren teleskobu kurtarmak için çalışıyor.

Haber 22-06-2021 14:57

Hubble, 1785 yılında keşfedilen NGC 5037'yi görüntüledi

Hubble uzay teleskobu, bu kez 1785 yılında keşfedilen NGC 5037 galaksisinin büyüleyici bir görüntüsünü yakaladı. NGC 5037, 150 milyon ışık yılı uzaklıkta yer alıyor.

Haber 31-05-2021 14:47

10 milyar dolarlık teleskop, evrendeki ilk yıldızları inceleyecek

James Webb Uzay Teleskobu (JWST), fırlatma alanına gönderilmeden önce son 'katlama' testlerinden geçti. NASA, teleskobun aynalarının başarıyla komut edildiğini açıkladı. Hubble Uzay Teleskobu’nun rakibi olarak görülen teleskop, uzaya gönderilerek evrendeki ilk yıldızları inceleyecek.

Haber 13-05-2021 18:00

Çin kendi Hubble'ını inşa ediyor!

Çin Uzay İstasyonu Teleskobu (CSST) olarak bilinen Xuntian (Cennet Gezgini), Çin'in uzaydaki ilk büyük teleskopu olmaya hazırlanıyor. 2.5 milyar piksellik bir görüntü kalitesine sahip olacağı söylenen teleskopun 2024'te fırlatılması bekleniyor.

Haber 29-04-2021 12:27

Çin, dev radyo teleskobu FAST'i uluslararası kullanıma açtı

Çin, dünyanın en büyük tek antenli Beş Yüz Metre Açıklıklı Küre Teleskobu'nu (FAST) uluslararası araştırmacıların kullanımına açtığını duyurdu.

Haber 01-04-2021 09:23