Turk Tarih Kurumu Baskan Yardimcisi Prof Dr Guray Kirpik Haberleri

Prof. Dr. Zafer Toprak hayatını kaybetti

Türk Tarih Kurumu sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Türk tarihçiliğinin önemli isimlerinden olan ve Tarih Vakfı'nın kurucuları arasında yer alan Prof. Dr. Zafer Toprak'ın vefat ettiğini duyurdu.

Haber 2023-06-03 17:01:57

19. Türk Tarih Kongresi başladı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Birol Çetin: - "Gerçekten haklı olduğumuz konuları son derece cesaretle, tekrar tekrar söylememiz lazım. Türk Tarih Kurumu olarak hakikatin peşinde olduk hep. Tabii ülkemizin aleyhine yapılan propagandalar ne kadar kuvvetli de olsa, hakikatin peşinde olduğumuzdan tesirli olamadı ve hakikat kazandı" - Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı: - "4 yılda bir düzenlenen bu kongreler, başladığı yıllarda dünyada kültürel diplomasinin ve barışın ilk denemeleridir"

Yurthaber 2022-10-03 16:56:05

Mora Katliamı ve Anadolu'da Yunan Mezalimi Sempozyumu İzmir'de başladı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kıran: - "Yunan siyasetinin ve diplomasisinin adeta Türk düşmanlığı ile esir alındığını görüyoruz. Yunanistan her zaman 'Ben Avrupa medeniyetini kuran bir milletim' diyor. Avrupa medeniyetini kuran bir ülke 200 yıl önce böyle canice, vahşice, barbarca bir katliama nasıl vesile olabildi" - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Çetin: - "Uzun yıllar Yunanlılarla beraber yaşadık. Ayrıcalıklı bir konumları vardı. Yapılanları hala anlamlandıramadık. Bu kin, nefret nasıl ortaya çıktı, izaha muhtaç bir konu. Son günlerde kuruluşlarının 200. yılını kutlama bahanesiyle önceki ortaklarını yanına alarak, yine ülkemize karşı ağır ithamlarda bulundular"

Yurthaber 2021-11-15 16:37:33

Tarihi filmlerin senaryoları için tarih kurumundan destek alınması çağrısı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin: - "Senaryolar hazırlanırken bizim bilim kurulu üyelerimiz var, senaryoda hangi dönem çalışılıyorsa o dönemle ilgili çalışmış bilim kurulu üyelerimiz var. Üniversitede hocalarımız var. Sadece onlara gösterecekler, bazı yerleri kontrol ettirecekler, onlardan danışmanlık alacaklar. Bazı gösterimler eksik olursa oradaki o bilginin yorumlanması çok farklı yerlere gidebiliyor" - "Bizler ücret talep etmiyoruz yani bizden yardım alabilirler. En azında tarihsel olaylar doğru aktarılmalı şeklinde uyarılarımız var. Bu konuda bizden hiçbir talepte bulunulmadı"

Yurthaber 2021-11-06 11:53:04

Yunus Emre, vefatının 700. yıl dönümüne Mardin'de anıldı

Mardin Valisi Mahmut Demirtaş: "(Yunus Emre) Onun dili, 13. yüzyıl Anadolu'sunun saf, berrak, duru Türkçesidir. Adriyatik'ten Çin Seddi’ne geniş bir coğrafyada milyonlarca kişinin konuştuğu ve yazdığı Türkçemiz, bilinçli ve doğru kullanılarak dünya dili olması noktasında gereken hassasiyet gösterilmelidir" - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin: - "Düşünün 700 sene geçmiş biz hala Yunus Emre’yi konuşuyoruz. Gerçekten onun söylemi, onun felsefesi, şu anda dünyanın ihtiyacı olan bir şey"

Yurthaber 16-08-21 23:13

Yerli VLP aşısında sevindiren gelişme! Tarih verildi

Türkiye Bilimsel ve Teknoloji Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında geliştirilen, virüs benzeri parçacıklara dayalı (VLP) Covid-19 aşısında Faz-2 aşamasına geçildi. Aşıyı geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel, İngiliz varyantına göre tasarlandığını, etkinliğinin yüksek olacağını düşündüklerini söyledi. Aşının, sonbaharda üretim aşamasına gelmiş olacağı belirtildi.

Haber 26-06-21 14:15

Türkiye Belediyeler Birliği toplantısında 1915 olayları ele alındı

Dışişleri Bakan Yardımcısı Yavuz Selim Kıran: - "Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2005 yılında Başbakanlığı döneminde asılsız Ermeni iddialarının araştırılması için ortak tarih komisyonu kurulması çağrısında bulunmuştu.1915 olaylarını soykırım olarak görenler, tarihi gerçeklerden çekinmiyorlarsa neden hala bu çağrıya olumlu bir cevap vermediler" - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin: - "Ermeni meselesi, her dönem farklı şekillerde karşımıza çıkıyor. Bir dönem terörle diplomatlarımızı şehit ettiler. Bu dönemde ise asılsız iddialar, bizim dış siyasette güçlendiğimiz döneme denk geldi. Karşımızda bir terör örgütü var aslında. Onlarla nasıl mücadele etmemiz gerekiyorsa, öyle mücadele etmeliyiz"

Yurthaber 20-05-21 13:29

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığınca 1915 Olayları Uluslararası Konferansı düzenlenecek

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Prof. Dr. Fahrettin Altun ile Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Birol Çetin'in açılış konuşmalarını yapacağı konferansa, Türkiye'nin yanı sıra ABD, Rusya, Almanya, Fransa, İrlanda gibi ülkelerden akademisyenler, araştırmacılar, uzmanlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katkı sunacak - Çevrim içi düzenlenecek konferans, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı sosyal medya hesaplarından canlı yayımlanacak - Konunun tarihi, hukuki ve güncel boyutları konferansta 3 ayrı oturumda ele alınacak

Yurthaber 18-04-21 13:36

Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi, tarihçi Prof. Dr. Bayram Kodaman vefat etti

Türk Tarih Kurumu Şeref Üyesi, tarihçi Prof. Dr. Bayram Kodaman vefat etti

Yurthaber 13-04-21 18:15

Görenleri tarihte yolculuğa çıkaran eser: İnce Minareli Medrese

Konya'da Anadolu'nun ilk üniversiteleri arasında gösterilen ve UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan İnce Minareli Medrese, taç kapısı, çini süslemeleri, geometrik ve bitkisel motifli taş işlemeleri ile ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor - Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Caner Arabacı: - "İnce Minare Medresesi müthiş bir anıttır. Sıradan bir fakülte binası, sıradan bir eğitim kurumu yapısı değildir, bir sanat şaheseridir" - "Medrese, dönemin eğitim sisteminde en yüksek eğitim kurumudur. Buranın hocaları asırlarca Konya'nın aynı zamanda müftülüğünü, kadılığını yapmıştır"

Yurthaber 28-08-20 11:05

Birol Çetin kimdir? Türk Tarih Kurumu Başkanlığına Prof. Dr. Birol Çetin atandı!

Prof. Dr. Ahmet Yaramış'ın 3 ay görevde kaldığı Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığına görevine Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından Prof. Dr. Birol Çetin atandı. Birol Çetin kimdir, mesleği nedir? İşte Birol Çetin'in biyografisi...

Haber 23-07-20 07:50

Türk Tarih Kurumu Başkanlığına Prof. Dr. Birol Çetin atandı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanlığına Prof. Dr. Birol Çetin atandı.

Haber 23-07-20 07:42

Ahmet Yaramış kimdir,neden istifa etti? Türk Tarih Kurumu başkanıydı!

15 Temmuz sözleri nedeniyle tepki çeken Prof. Dr. Ahmet Yaramış, Türk Tarih Kurumu Başkanlığı görevinden istifa etti. Peki Ahmet Yaramış kimdir, nereli ve kaç yaşında? Türk Tarih Kurumu'ndan neden istifa etti? Son dakika gelen istifa haberi...

Haber 22-07-20 12:07

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış istifa etti

Son dakika haberine göre Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Ahmet Yaramış, görevinden istifa etti.

Haber 22-07-20 12:02

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Mandal koronavirüs aşısı için tarih verdi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK ) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, 260’ın üzerinde araştırmacının üzerinde çalıştığı koronavirüs aşı çalışmalarındaki son gelişmeleri açıkladı. Prof. Dr. Mandal, “Haziran ayında müjde paylaşmak istiyoruz” dedi.

Haber 11-05-20 16:17

TÜBİTAK Başkanı Mandal koronavirüs ilacı ve aşısı için tarih verdi

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, ilaç ve aşı çalışmalarının sürdüğünü belirterek "Klinik öncesi aşamaları ilaç için bu yaz aylarında belki daha da erken üretme noktasında olacağız. Aşı çalışmalarında ise 9 aylık bir zaman dilimi içinde klinik öncesi aşama tamamlanacak" diye konuştu.

Haber 25-04-20 09:53

Misak-ı Milli, kabul edilişinin 100. yılında anıldı

Eski TBMM Başkanı ve AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım: - "Maruz kaldığımız tehditleri artık sınırlarımız içinde değil, sınırlarımız dışında karşılamayı esas alıyoruz. Bunu yapmak suretiyle Anadolu coğrafyasında ve 492 bin kilometrekare 'Mavi Vatan'da ülkemizin hükümranlık haklarını korumak için gayret gösteriyoruz" - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "(Misak-ı Milli) Gazi Meclis'in almış olduğu kararla şüphesiz bir hukuk belgesini ortaya koydular. Yani, 'Hukukun başı Türk milleti ölmesin, yaşasın.' hukukuydu. Dünya emperyalist çarklarının duvarları tam anlamıyla örülmüştü. Misak-ı Milli, o çelik duvarları yaran bir sesti"

Haber 28-01-20 20:33

Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığından “Prof. Dr. Necati Öner’i Anma Paneli’’

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı tarafından felsefe dünyasının önemli isimlerinden olan, sosyoloji ve mantık alanında değerli çalışmalara imza atan Prof.

Haber 23-01-20 10:17

Türk Tarih Kurumu dünyanın ilk kadın teşkilatını tiyatro ile anlatacak

Dünya tarihinde eşi olmayan ve 13'üncü yüzyılda Anadolu'da kurulan "Anadolu Kadınları Teşkilatı"nı anlatmak amacıyla hazırlanan "Anadolu Kadınları Bir Bacıyan-ı Rum Hikayesi" adlı tiyatro oyunu, yarın ilk kez sanatseverlerle buluşacak - Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık: - "Bacıyan-ı Rum Teşkilatı, Osmanlının kuruluşundaki en önemli teşkilatlardan biridir. Türk toplumunun mayasıdır" - "Sosyal, kültürel etkinlikler yapmadığımız sürece tarihimizi anlatamayız ve sosyal bilinci aşılayamayız. Entelektüel bir çerçevede tarihi bilgilere dayanarak bir tiyatro ortaya koymak istedik ve topluma ulaşmayı hedefliyoruz"

Magazin 21-11-19 11:11

Türk-Rus ilişkileri uluslararası kongrede masaya yatırılıyor

Türk ve Rus bilim insanlarının katılımıyla Gazi Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen ve 17 Kasım'a kadar sürecek olan kongrede, iki ülke ilişkilerinin siyasi, sosyal ve askeri geçmişine ışık tutacak bilgiler paylaşılacak - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "1918-2019, bu 101 yıl belki de Türk-Rus beraberliğinde altın çağdır" - Gazi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Uslan: - "Türk-Rus ilişkilerinin siyasi, sosyal ve askeri geçmişine ışık tutacak olan bu etkinlikte geçmişten bugüne Türk-Rus ilişkilerini şekillendiren savaşlar, ittifaklar ve güç mücadeleleri irdelenecektir"

Yurthaber 15-11-19 14:33

Halacoğlu: Ermeni Tasarısı Kesinlikle Suriye ile İlgili

Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halacoğlu, ABD Temsilciler Meclisi’nde Salı günü kabul edilen “Ermeni Soykırımı konusunda ABD’nin Tutumunu Teyit” başlıklı karar tasarısının siyasi bir karar olduğunu belirterek, bunun Suriye’deki gelişmelerle ilgili olduğunu söyledi

Haber 30-10-19 19:21

Halacoğlu: Ermeni Tasarısı Kesinlikle Suriye ile İlgili

Türk Tarih Kurumu Eski Başkanı Prof. Dr. Yusuf Halacoğlu, ABD Temsilciler Meclisi’nde Salı günü kabul edilen “Ermeni Soykırımı konusunda ABD’nin Tutumunu Teyit” başlıklı karar tasarısının siyasi bir karar olduğunu belirterek, bunun Suriye’deki gelişmelerle ilgili olduğunu söyledi

Haber 30-10-19 19:10

Ankara'nın başkent oluşunun 96. yıl dönümü

Vali Vasip Şahin: - "Bizlere düşen, şanlı tarihimizin mirasına sahip çıkarak Ankara'yı gelişen, değişen Türkiye'ye yaraşır bir başkent olarak aydınlık geleceğimize emin adımlarla ve daha da yücelterek taşımaktır" - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Ankara sadece güneyin değil geniş Türk dünyasının, Afrika'nın mazlum ülkelerinin ve İslam dünyasının da sesi"

Haber 13-10-19 13:00

Türkiye-Rusya çalıştayı yapıldı

Türk Tarih Kurumu Başkanı Refik Turan: - "Karşılıklı ekonomik ilişkiler her iki devleti ve milleti birbirine bağlıyor. Çok sayıda Türk vatandaşı Rusya'da çalışıyor. Binlerce Rus turistin tercih ettiği ülke Türkiye. Yine binlerce Rus'un yerleştiği ülke Türkiye. Dolayısıyla iki devlet ve millet bugün birbirine her zamankinden daha yakın. Her zamankinden fazla beraber yürümeye mecbur durumunda" - Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı: - "Amerikanlaşma sürecinden Türkiye de etkilendi. Bu yüzden ülkemizde Türk-Rus ilişkilerine dair ciddi bir çalışma olmadı. Çalışmalar Mehmet Perinçek'le daha yeni yeni başladı"

Haber 10-10-19 16:22

Uluslararası, Osmanlıdan Cumhuriyet'e Türkiye'de Darbeler Sempozyumu

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Darbelerin belki en tehlikelisi ezoterik örgütlerin yaptığı darbelerdir. 622 yıllık Osmanlı tarihi içinde 3 yıl önce yaşadığımız darbe girişimi hiç yaşanmadı ancak Selçuklu dönemindeki Batınilikten neşet etmiş Sabbahi hareketine çok benziyor" - "Değerli Cumhurbaşkanımız çok isabetli bir paralellik kurarak buna 'Haşhaşiler' dedi, tam isabet"

Yurthaber 07-10-19 12:56

Uluslararası, Osmanlıdan Cumhuriyet'e Türkiye'de Darbeler Sempozyumu

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Darbelerin belki en tehlikelisi ezoterik örgütlerin yaptığı darbelerdir. 622 yıllık Osmanlı tarihi içinde 3 yıl önce yaşadığımız darbe girişimi hiç yaşanmadı ancak Selçuklu dönemindeki Batınilikten neşet etmiş Sabbahi hareketine çok benziyor" - "Değerli Cumhurbaşkanımız çok isabetli bir paralellik kurarak buna 'Haşhaşiler' dedi, tam isabet"

Haber 07-10-19 12:55

Ayasofya'nın tekrar 'Saatin başladığı yer' olacağına inanıyoruz

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Ayasofya'nın bir önemli tarafı daha vardır, muvakkithane denilen bir bölümü. Ayasofya, saatin başladığı yerdir. Bunu İngilizler 1884'te Greenwich'e taşıdılar ve 'Saatin başladığı yer burasıdır.' dediler. Günün birinde biz Ayasofya'ya bu hakkın geri döneceğine inanıyoruz" - "4. Haçlı Seferi'nde İstanbul büyük bir katliam ve soygun şehrine dönüştü, talanlar oldu. İnsanlar büyük zarar gördü ve zarar gören yerlerden biri de Ayasofya idi. O hadiselerden sonra Ayasofya'nın ayakta kalması gerçekten tarihi bir şanstır"

Haber 24-09-19 16:29

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: Ayasofya hem milli mirastır hem milli kültürdür

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu tarafından Ayasofya’yı tanıtmak ve trafik kazasında vefat eden Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Prof.

Haber 24-09-19 12:29

Haluk Dursun'un örnek bir hayatı oldu

İstanbul Üniversitesi Rektörü Mahmut Ak: - "Haluk Dursun, hep gençlerle beraber olan ve bu gençleri daha büyük şehirlerin kültür merkezlerinde bir araya getiren ve onları geleceğe hazırlayan bir aşk içerisindeydi" - Milli Savunma Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Afyoncu: - "Rahmetli hoca Evliya Çelebi'nin izinde yollara düştü, gezdiği gördüğü yerleri not aldı ve bizi de sürükledi" - Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık: - "Haluk Dursun, Ayasofya ve tarihi, bilinç ve şuur anlamında çok iyi kavramış bir insan olarak karşımıza çıkıyor. Eserlerinde, yer yer satır aralarında onu hissiyatıyla görebiliriz"

Haber 23-09-19 15:40

Osmanlı barışını yeniden tesis etmek niyetindeyiz

Türk Tarih Kurumu ve TİKA tarafından desteklenen 7. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu, Trakya Üniversitesinin ev sahipliğinde başladı - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan: - "Balkanlar'daki Osmanlı barışını yani 'Pax Ottomana'yı yeniden tesis etmek niyetindeyiz. Bu amaçla her yıl sempozyumlar düzenlemekteyiz"

Haber 19-09-19 12:19

Osmanlı barışını yeniden tesis etmek niyetindeyiz

Türk Tarih Kurumu ve TİKA tarafından desteklenen 7. Uluslararası Balkan Tarihi Araştırmaları Sempozyumu, Trakya Üniversitesinin ev sahipliğinde başladı - Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Babacan: - "Balkanlar'daki Osmanlı barışını yani 'Pax Ottomana'yı yeniden tesis etmek niyetindeyiz. Bu amaçla her yıl sempozyumlar düzenlemekteyiz"

Yurthaber 19-09-19 12:19

Miryokefalon Savaşı'nın 843. Yılı paneli

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: "Öksüz bir seviyede olan Miryokefalon Zaferi'ni, hem yanı başımızda olan bir hazine olarak hatırlatmak hem de o üzerindeki örtüyü kaldırarak insanlarla tanıştırmak için çalışıyoruz"

Haber 15-09-19 00:01

Prof. Dr. Ali Sevim’in kaleminden Malazgirt Meydan Savaşı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumu, Prof.

Haber 01-08-19 14:32

Tarihçiler Doğu Akdenizin arka planını TTK TV'de anlatacak

Türk Tarih Kurumu, son dönemde Türk ve dünya gündemini meşgul eden Doğu Akdeniz, Kıbrıs ve Ege adalarındaki gelişmelerin tarihsel arka planını ve politik nedenlerini, YouTube üzerinden yayınlanacak videolarla, alanın önemli akademisyenlerinin değerlendirmeleri ile kamuoyuna anlatacak - Kurumun internet sitesinde yer alacak "Türk Tarih Kurumu TV"den yapılacak yayınlarla, dış politika konularının tarihsel, güncel ve siyasal, toplumsal boyutu Prof. Dr. İlber Ortaylı, Prof. Dr. Erhan Afyoncu, Prof. Dr. Çağrı Erhan, Prof. Dr. Güray Kırpık gibi uzmanlarca aktarılacak - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.Dr. Refik Turan: - "Türk Tarih Kurumu için bu kanal bir ilk. Çağın gereği aynı zamanda. Vatandaşlarımızı Doğu Akdeniz, Ege adaları ve Kıbrıs konularında bilgilendirmek hedefimiz" - "Akdeniz'de her an savaşa dönüşecek bir titrek denge, dehşet dengesi oluştu. Doğu Akdeniz'de yaşananların sebebini ilerde göreceğiz. Yaşananlar sadece hidrokarbon meselesi değil. Bu olaylar bu denizde, bu sahada tarihten beri hep yaşandı" - "Doğu Akdeniz'de en çok sahaya sahip olma hakkı Türkiye'nin. Ülkemizin büyük bir kıta sahanlığı hakkı var bunu kabul etmek istemiyorlar. Hak, hakka sahip çıkmak ile hak oluyor. Hakkın müdafaasının mücadelesini vermek zorundasınız. Bölgedeki en önemli önceliğimiz güvenlik"

Haber 27-07-19 11:06

Bizi Türkiye'den kimse koparamaz

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Başbakanı Ersin Tatar: - "AB üyeliği olabilir ama günün sonunda Türkiye'nin etkin ve fiili garantörlüğü ve Kıbrıs Türk halkıyla bağlarının güçlenerek devam etmesi çok önemlidir. Bizi Türkiye'den kimse koparamaz" - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Kıbrıs bizim için yavru vatan değil serhat vatan"

Haber 27-06-19 17:33

Türk dostu Fransız yazar Louis Mattei'yi dostları anlattı

Sözde Ermeni sorunu başta olmak üzere tarih ve edebiyat alanında pek çok esere ve çeviriye imza atan, Türk dostu çevirmen, Fransız yazar Jean Louis Mattei 15 Haziran'da Ankara'da hayatını kaybetti - Türkiye'ye 1976'da yerleşen, Türkçe başta olmak üzere 15 dil öğrenen Mattei, Osmanlı Türkçesine de hakimdi - Mattei, "Belgelerle Büyük Ermenistan Peşinde Ermeni Komiteleri", "Hazreti Ali Cenknameleri", "Beypazarı Tarihi" gibi önemli kitapları literatüre kazandırdı - Türk Tarih Kurumu Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Güray Kırpık: - "Türk dostuydu, Türkiye'ye yerleşmeyi, Türkiye için çalışmayı ve son nefesini burada vermeyi istemişti. Türkiye'ye karşı yapılan hatalara, iftiralara karşı çok büyük üzüntü duyuyordu. Bu düşüncelere karşı da yazılar kaleme alıyordu. TTK yayınlarını Fransızcaya çevirmesi bunun önemli bir örneğidir" - Atatürk Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ethem Atnur: - "Türkçeye ve tarihe hakimdi. Ermeni sorunu üzerine konu uzmanlığı söz konusuydu. Konuya hakim olduğu için de yaptığı tercümeler çok sağlıklı oluyordu"

Haber 21-06-19 13:10

100. yılında 19 Mayıs ve Milli Mücadele Uluslararası Sempozyumu

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Milli Mücadele baştan sona bütün Türk İslam dünyasının üzerine titrediği, kazandığı, kıymet verdiği bir mücadeleydi. 1918'in sonu ile 1919'un tamamı tam anlamıyla kara bir gün, kara bir kıştır" - "İstanbul'a gelen İngiliz ve Fransız işgalcileri ayakta alkışlayarak zevkle karşılayan Rum ve Ermeni ahali olmuştur. Karadeniz'deki azınlık ahali de hiç iyi sınav vermemiştir"

Haber 11-06-19 14:39

100. yılında 19 Mayıs ve Milli Mücadele Uluslararası Sempozyumu

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Milli Mücadele baştan sona bütün Türk İslam dünyasının üzerine titrediği, kazandığı, kıymet verdiği bir mücadeleydi. 1918'in sonu ile 1919'un tamamı tam anlamıyla kara bir gün, kara bir kıştır" - "İstanbul'a gelen İngiliz ve Fransız işgalcileri ayakta alkışlayarak zevkle karşılayan Rum ve Ermeni ahali olmuştur. Karadeniz'deki azınlık ahali de hiç iyi sınav vermemiştir"

Yurthaber 11-06-19 14:37

Türk masalları külliyatta bir araya getirilecek

AKM Başkanı ve proje yürütücüsü Dr. Zeki Eraslan: - "Bugüne kadar sözlü anlatı geleneği çerçevesinde yer alan masallarımız AKM'nin öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu iş birliğiyle bir araya getirilecek. Unutulmaya yüz tutmuş olan masalcılık geleneği, masal geleneği yeniden kamuoyunun takdirlerine arz edilecektir" - Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu: - "Tatil yerlerine gittiğiniz zaman Almanca vesair dillerden masallarla çocukları eğlendiriyorlar ve bizim çocuklarımız bu şekilde onları ezberliyorlar maalesef. Bu çok acı bir şey" - Somut Olmayan Türk Kültür Mirası Daire Başkanı Vildan Satık: - "Araştırmalarda, masalla ilgili 143 yazılı belgeden 435 adet, dinlenen 41 adet ses bandından ise 71 adet masal tespit edilmiştir"

Haber 04-05-19 13:46

Türk masalları külliyatta bir araya getirilecek

AKM Başkanı ve proje yürütücüsü Dr. Zeki Eraslan: - "Bugüne kadar sözlü anlatı geleneği çerçevesinde yer alan masallarımız AKM'nin öncülüğünde Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Türk Dil Kurumu iş birliğiyle bir araya getirilecek. Unutulmaya yüz tutmuş olan masalcılık geleneği, masal geleneği yeniden kamuoyunun takdirlerine arz edilecektir" - Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu: - "Tatil yerlerine gittiğiniz zaman Almanca vesair dillerden masallarla çocukları eğlendiriyorlar ve bizim çocuklarımız bu şekilde onları ezberliyorlar maalesef. Bu çok acı bir şey" - Somut Olmayan Türk Kültür Mirası Daire Başkanı Vildan Satık: - "Araştırmalarda, masalla ilgili 143 yazılı belgeden 435 adet, dinlenen 41 adet ses bandından ise 71 adet masal tespit edilmiştir"

Yurthaber 04-05-19 13:46

Ermeni meselesine ışık tutacak belgesel

Türk Tarih Kurumu (TTK) Başkanı Prof. Dr. Refik Turan, yerli ve yabancı kamuoyunu sözde Ermeni sorunu konusunda aydınlatmak amacıyla belgelere dayalı, 5 dilde "Ermenilerin Osmanlı Devleti'ne İsyanı, Terör ve Propaganda" başlıklı belgesel film serisi hazırladıklarını bildirdi.

Trend 25-04-19 07:08

Türk Tarih Kurumundan Ermeni meselesine ışık tutacak belgesel

Türk Tarih Kurumu, yerli ve yabancı kamuoyunu sözde Ermeni soykırımına ilişkin aydınlatmak amacıyla "Ermenilerin Osmanlı Devleti'ne İsyanı, Terör ve Propaganda" başlıklı belgesel film hazırladı - Farklı başlıklarla 7 bölüm halinde, Türkçe, İngilizce, Almanca, Fransızca ve İspanyolca dillerinde hazırlanan, belgelere ve röportajlara dayanan belgesel, Türk Tarih Kurumunun internet sitesinde ve TRT'de yayınlanacak - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Belgeselde, Ermeni diasporasının geçtiğimiz yüzyılda sahte ve tahrif edilmiş belgelerle propaganda faaliyetleri ayrıntılı olarak anlatılacak. Önemli, ikna edici ve aydınlatıcı bir çalışma olduğunu düşünüyorum"

Haber 24-04-19 11:33

Osmanlı, dünyanın en büyük devletlerinden

Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Osmanlı Devleti, dünyanın gelmiş geçmiş tartışmasız en büyük devletlerinden birisi, ona hiç şüphe yok. Osmanlı Devleti sağlam müesseseler üzerine doğmuş bir devlettir" - "Osmanlı'nın ilk müesseseleştiği yer, Bursa'dır. İslam medeniyeti, Osmanlı Devleti ile yeniden bir çıkışa geçmiştir, hatta içinde bulunduğu buhrandan kurtulmuştur. Bunun başlangıç noktası, Bursa'dır"

Haber 05-04-19 13:10

Genç okçular ödüllerini Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Turan’ın elinden aldı

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesindeki Türk Tarih Kurumunca İzmir’in Çaka Bey tarafından fethinin 938’inci yıl dönümünü anmak amacıyla düzenlenen etkinlikler çerçevesinde okçuluk yarışmalarında dereceye giren öğrenciler için ödül töreni yapıldı.25 Mart’ta Tarihi Alsancak Garı’nda düzenlenen törende, okçuluğun çeşitli dallarında dereceye giren öğrenciler ödüllerini Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof.

Haber 26-03-19 14:24

İstiklalden İstikbale Mehmet Akif Ersoy paneli

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu: - "Bu gençlikten ümitsiz olmak yanlış olur. Milletine ve milletinin geleceğine inanan, 15 Temmuz gecesi 15-18 yaşlarında çocukların, ömürlerinde darbe görmedikleri halde 'darbe oluyor' diye sokağa çıkmalarını neyle izah ederiz? İşte bu milletin siz asil evlatları; ruhuyla, aklıyla gerçekten kendisini ülkesine, davasına adamış gençlersiniz" - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Mehmet Akif Ersoy, önemli bir eser bıraktı bizlere, İstiklal Marşı'nı"

Haber 12-03-19 13:55

İstiklalden İstikbale Mehmet Akif Ersoy paneli

Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkan Vekili Prof. Dr. Muhammet Hekimoğlu: - "Bu gençlikten ümitsiz olmak yanlış olur. Milletine ve milletinin geleceğine inanan, 15 Temmuz gecesi 15-18 yaşlarında çocukların, ömürlerinde darbe görmedikleri halde 'darbe oluyor' diye sokağa çıkmalarını neyle izah ederiz? İşte bu milletin siz asil evlatları; ruhuyla, aklıyla gerçekten kendisini ülkesine, davasına adamış gençlersiniz" - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Mehmet Akif Ersoy, önemli bir eser bıraktı bizlere, İstiklal Marşı'nı"

Yurthaber 12-03-19 13:55

Osmanlı Tarihçisi Prof. Dr. Pedani vefat etti

Türk Tarih Kurumu Şeref Üyelerinden Prof.

Haber 05-03-19 17:12

Tarihçi Kemal Karpat, son yolculuğuna uğurlanıyor

ABD'nin Wisconsin eyaletinde 96 yaşında yaşamını yitiren Prof. Dr. Kemal Karpat için İstanbul Üniversitesinde tören düzenlendi - Karpat'ın yeğeni Sabahat Karpat: - "Duygularımızı ifade etmek zor. Hiçbir zaman bu kayıp telafi edilemeyecek. Türkiye için, aile için ve bütün dünyadaki tarih camiası için çok büyük bir kayıptır" - Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Dr. Refik Turan: - "Dünya onu hep saygın bir bilim adamı olarak tanıdı. Bilimsel ağırlığını ve saygınlığını hiç düşürmedi"

Haber 25-02-19 12:06