Zirai Mucadele Haberleri

Eskişehir’e zirai don ve kar yağışı uyarısı

Eskişehir genelinde gece saatlerinde karla karışık yağmur ve zirai don olayının yaşanabileceği duyurulurken, çiftçilerin dikkatli olması gerektiği belirtildi.

Yurthaber 2024-03-21 11:46:42

Valilik uyardı: zirai don 3 gün sürecek

Bolu Valiliği, kent genelinde 3 gün etkisini sürdürecek olan soğuk hava dalgası sebebiyle zirai don riskine karşı üreticileri uyardı.

Yurthaber 2024-03-20 14:26:07

Meteorolojiden kuvvetli yağış ve zirai don uyarısı

Meteoroloji Genel Müdürlüğü, Güneydoğu Anadolu'da bazı iller için kuvvetli yağış, yurdun iç ve batı bölgeleri içinse zirai don uyarısında bulundu.

Yurthaber 2024-03-19 15:19:54

Malatya’da erken tomurcuklanan kayısı ağaçları endişelendirdi

Deprem bölgesi Malatya’da, kentin en önemli gelir kaynağı olan kayısıda ağaçların yaklaşık iki hafta erken tomurcuklanması çiftçileri tedirgin ederken, yetkililer don ve benzeri zirai olaylara karşı tarım sigortası uyarısı yaptı.

Yurthaber 2024-03-04 10:49:54

Yerli zirai dron katıldığı ilk fuarda yurt dışından talep gördü

Zirai amaçlı insansız hava aracı üreten firma, tarımsal ilaçlama ve yük taşıma dronunu tanıttığı ilk fuarında yurt dışından sipariş aldı.

Yurthaber 31-01-24 11:36

Aydın’a zirai don uyarısı

Aydın’da zirai don riskine karşı üreticiler uyarıldı.

Yurthaber 11-01-24 14:29

Uzmanlar 'sıcak hava' tehlikesine dikkat çekti: Ciddi rekolte kayıpları yaşanabilir

Türkiye Ziraat Odaları Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Arslan Soydan, mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıkların 2024 yılı fındık üretimini tehlikeye düşürebileceğini dile getirdi. Soydan, "Bu sıcak hava nedeniyle fındığın erken uyanmasını ve donrasında zirai don nedeniyle ciddi zararlar ve rekolte kayıplarının olduğunu geçen yıllarda tecrübe ettik” dedi.

Finans 02-01-24 13:35

Kan donduran vahşet! 14 yaşındaki çocuk, babasını balta ile öldürdü

Kahramanmaraş'ın Andırın ilçesinde kan donduran bir cinayet olayı yaşandı. H.B. (14), babası Ahmet Bakacak'ı (58), başına balta ile vurarak öldürdü. Jandarma, Bakacak'ın evindeki yiyecekler ile bir şırıngada da zirai ilaç tespit etti. Sorgusunda suçunu itiraf eden H.B., "Babam bana hakaret ve küfür etti. Beni kızgın demir ile dövecekti. Ben de balta ile kafatasına 2 defa vurarak öldürdüm" dedi. İşte detaylar...

Haber 21-12-23 12:59

Arıcılık nasıl yapılır? Arıcılık yapmaya nasıl başlanır?

Balarısı kolonilerinin beslenmesi ve de bakımı ile arı ürünleri elde edilerek zirai gelir sağlanan bir meslek olan arıcılığın başlıca hedefi bal üretimidir. Ayrıca propolis, arı sütü, polen, arı zehiri gibi ürünlerin de arıcılık ile elde edilebilmesi mümkün olur. Birçok açıdan son derece zengin topraklara sahip olan Türkiye’de arıcılık da ön plandadır. Türkiye’nin arıcılıkta dünya çapında ikinci sırada olduğu bilinmektedir.

Haber 18-11-23 01:47

Bir mahallenin kabusu oldu! Her yerden çıkıyorlar... Baş edemez duruma geldik

Hakkari Yüksekova'da bir mahalle tespih böceği istilasına uğradı. Mahalledeki hemen hemen her evde görülen tespih böcekleri, her gün kürek dolusu süpürülerek dışarı atılıyor. Vatandaşlar ise yetkilerden yardım bekliyor. Geceleri uyuyamaz hale geldiklerini söyleyen mahalle halkından Merve Soydan, "Her yerden çıkıyorlar... Baş edemez duruma geldik" dedi. Doç.Dr. Evin Polat Akköprü ise tespih böceği istilasının iklim farklılıkları ve yanlış zirai ilaçlama nedeniyle olabileceğini dile getirdi.

Haber 18-10-23 13:06

Söke’deki yangın kontrol altına alındı

Aydın’ın Söke ilçesindeki zirai ve makilik alanda çıkan yangın ekiplerin hızlı müdahalesi ile kontrol altına alındı.

Yurthaber 09-10-23 11:39

Gelibolu'da zirai ve makilik alanda etkili olan yangın söndürüldü

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Kavakköy beldesinde, zirai ve makilik alanda çıkan yangın söndürüldü.

Yurthaber 11-09-23 10:04

Gelibolu'da zirai alanda çıkan yangın kısmen kontrol altına alındı

Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine bağlı Kavakköy beldesinde zirai alanda çıkan ve askeri bölgedeki ormanlık alana sıçrayan yangın kısmen kontrol altına alındı.

Yurthaber 11-09-23 07:09

Bağarcık Göleti için imzalar atıldı

Aydın’ın Koçarlı ilçesine yapılması planlanan ve zirai alana can suyu olması hedeflenen Bağarcık Göleti için imzalar atıldı.

Yurthaber 23-05-23 09:06

Malatya'da kayısı bahçeleri ilaçlanıyor

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremlerin etkilediği Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki kayısı üreticileri bahçelerinde zirai ilaçlama yapıyor.

Yurthaber 25-04-23 15:19

Adana'da bekçileri silahla etkisiz hale getirip zirai ilaç çalan 4 zanlı yakalandı

Adana'da bir çiftlikte bekçileri silahla etkisi hale getirerek zirai ilaç gasbeden 4 şüpheliden biri tutuklandı, diğerleri adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.

Yurthaber 25-04-23 10:28

Oğuzlar cevizinde zirai don nedeniyle yüzde 90 verim kaybı bekleniyor

Çorum'un Oğuzlar ilçesinde meydana gelen zirai don nedeniyle bu yıl ceviz üretimi olumsuz etkilenecek.

Yurthaber 19-04-23 14:29

Manisa'da filizlenen üzüm bağları zirai dondan etkilendi

Manisa'nın bazı ilçelerinde, ilkbaharın gelmesiyle uyanan ve filiz vermeye başlayan üzüm bağlarının bir bölümü, 29 Mart gecesi etkili olan zirai don nedeniyle zarar gördü.

Yurthaber 31-03-23 15:27

Nöbet tutuyorlar! Bahçeye gidince... 'Bizi endişe içine soktu'

Ordu’da orta ve yüksek kesimlerinde etkili olan kar yağışının ardından fındık bahçeleri beyaz örtüyle kaplandı. Üreticilerin, zirai don tehlikesine karşı endişeli bekleyişleri sürüyor. Üreticiler bahçelerindeki mahsullerini kontrole giderken mart ayında yağan karın kendilerini endişe içine soktuğunu belirtti. Üreticiler fındık bahçelerinde don nöbeti tutuyor.

Haber 30-03-23 09:32

Edirne'de üreticiler Balkan soğuğuna karşı seralarda sobalı önlem aldı

Edirne'de seralarında sebze ve çiçek fidesi ile meyve fidanı yetiştiren üreticiler, zirai dona karşı soba yakarak önlem aldı.

Yurthaber 30-03-23 07:58

Varlık Barışı, gelir vergisi beyanı… Süre doluyor! Cuma günü son

Geçen yıl elde edilen ticari, zirai, serbest meslek kazancı, ücret geliri, kira geliri, menkul sermaye iradı ile diğer kazanç ve iratlar için yıllık gelir vergisi beyannamelerinin verilme süresi ay sonunda bitecek. Yurt dışında ve içinde bulunan bazı varlıklarını vergi incelemesi olmadan kayıtlara almak isteyen gerçek ve tüzel kişiler de 31 Mart'a kadar başvurularını yapabilecek.

Finans 28-03-23 11:04

Tarsus’ta 25 koyun telef oldu

Mersin’in Tarsus ilçesinde 25 koyun telef oldu. Koyunların, otlama sırasında zirai ilaçlama yapılan bölgede zehirlenmiş olabileceği ileri sürüldü.

Yurthaber 21-03-23 08:50

Malçlama nedir, neden yapılır? Malçlama nasıl yapılır, elle malçalama nasıl yapılır?

Tarım alanında üretim yaparken ürünleri korumak için çeşitli yöntemler kullanılır. Pek çok kişi bu ürünleri ilaçlamadan korumanın yolunu aramaktadır. Yabani otlarla mücadele etmek için geliştirilen uygulamalardan malçlama öne çıkar. Malçlama sayesinde ürünler pek çok zararlı bileşene karşı doğal olarak korunabilir. Herhangi bir zirai ilaç kullanılmadığı için de ürünler güvenli bir şekilde yetiştirilebilir. Peki, malçalama nedir ve malçalama nasıl yapılır?

Haber 17-03-23 16:32

Antalya'da sera üreticileri zirai don nöbeti tuttu

Antalya'nın Kumluca ilçesinde gece hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesi nedeniyle bazı sera üreticileri zirai don nöbeti tuttu.

Yurthaber 02-02-23 12:38

Zirai sulama sistemlerin çalan bir zanlı yakalandı

Eskişehir’de jandarma ekipleri tarafından yapılan çalışmalar sonucu, piyasa değeri 15 bin lira olan zirai sulama sistemlerin çalan bir zanlı yakalanırken, ele geçirilen malzemeler sahibine teslim edildi.

Yurthaber 06-01-23 15:34

Mardin’de 8. Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık Fuarı kapılarını açtı

Mardin’de bu yıl 8.’si düzenlenen Uluslararası Tarım Ekipmanları, Gıda ve Hayvancılık Fuarı açıldı.Tarım ve gıda makineleri, doğru tarım teknikleri, bitki besleme, gübreler, zirai ilaçlar, su ve sulama teknolojileri, gıda ve gıda ürünleri, unlu mamuller, bakliyat, hayvancılık gibi birçok sektörü buluşturan “8.

Haber 27-10-22 11:19

Yurdun iç ve doğu kesimlerine zirai don uyarısı

Yurdun iç ve doğu kesimlerine zirai don uyarısı

Yurthaber 20-10-22 12:16

TOKİ'den İlk Evim İlk İş Yerim Projesine ilişkin merak edilenlere cevap verildi:

Peşinat oranını fazla ödeme imkanı bulunuyor, tamamen de kapatılabilecek, vadede kısaltma imkanı da yapılabilecek - Çiftçi veya ticari faaliyeti olan kişilerin başvurularda belirtilen azami gelirleri, son yıl vergi levhasında görünen yıllık net karın 12'ye bölünmesi sonucundaki değer ile gelir tespit edilecek, zirai faaliyeti olanlarda ise bilanço ve işletme esasına göre defter tutanlar hariç, beyan ettikleri gelirleri esas alınacak

Yurthaber 18-09-22 13:54

Yerli dron motoru prototipi ilk testte yüzde 86 verimliliğe ulaştı

HEKZATECH Girişim Grubu Mühendislerinden Emre Uğurlu: - "İlk prototipimizde yüzde 86 gibi bir verime ulaşarak bu alanda iyi bir başarı ürettik" - "TEKNOFEST takımları başta olmak üzere zirai ilaçlama dronları, çekim yapan dronlar, kargo dronlarında motorlar yurt dışından geliyor. Biz bu noktada başta Türkiye olmak üzere dünyada öncü olmak istiyoruz"

Yurthaber 01-09-22 11:07

Hatay’da zirai alanda çıkan yangın söndürüldü

Hatay’da zirai alanda çıkan yangın söndürüldü

Yurthaber 30-08-22 00:41

İklim değişikliğiyle birlikte Türkiye'de yeni kelebek türleri görülüyor

Erciyes Üniversitesi Çevre Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Evrim Karaçetin: - "Şu an için iklim değişikliğinin kelebek türleri üzerindeki etkisi Türkiye açısından olumlu çünkü daha soğuk olan yerler daha sıcak olmaya başladı ve dolayısıyla Türkiye'ye Afrika’dan gelen türlerde artış kaydediliyor" - "İklim değişikliği dışında doğal alanların kaybedilmesi, tarım alanlarının oluşturulması ve zirai ilaç kullanımı gibi nedenlerle Türkiye'de her 10 kelebek türünden 1'inin nesli tehlike altında"

Yurthaber 26-08-22 11:07

Alanya'da zirai ve ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Alanya'da zirai ve ormanlık alanda çıkan yangın söndürüldü

Yurthaber 23-07-22 17:28

Çanakkaleli üreticiler raf ömrü uzun dev kirazda rekolte artışı bekliyor

Kendine has rengi ve aromasının yanında iriliği ile iç ve dış pazarlarda tüketicilerin tercih ettiği Lapseki kirazında geçen yıl 8 bin ton civarında olan rekoltenin 10 bin tonu geçeceği öngörülüyor - İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ali Kaçan: - "Lapseki kirazını özel kılan toprak yapısı, geçiş iklimi olması, üreticilerimizin zirai faaliyetlerini profesyonelce ve bilinçli yapmalarıdır"

Yurthaber 25-06-22 13:42

GÜNCELLEME - 2 - Muğla'daki orman yangını söndürüldü

Yangında 2 hektar ormanlık ve zirai alan zarar gördü YANGININ SÖNDÜRÜLMESİ VE DETAYLAR EKLENDİ

Yurthaber 21-06-22 19:48

Çanakkale'de zirai alan ve orman yangınlarına müdahale ediliyor

Çanakkale'de zirai alan ve orman yangınlarına müdahale ediliyor

Yurthaber 19-06-22 16:22

Bursa'nın tarımsal ürünlerinin ihracatında yeni hedef Çin ve Rusya pazarları

Kentteki meyve ve sebze üreticilerinin gelirlerinin artırılması amacıyla kurulan Bursa Tarım Peyzaj AŞ Genel Müdürü, bu yıl Çin ve Rusya'ya siyah incir, ayva ve armut gönderebilmek için zirai araştırma enstitüleriyle çalışmalar yapıyor - Tarım Peyzaj AŞ Genel Müdürü Semih Polat: - "Akdeniz meyve sineğini yok ettiğimiz takdirde Çin pazarını tamamen açmış olacağız. Üretilen siyah incirin kesinlikle bir pazar kaygısı olmayacak"

Yurthaber 14-06-22 13:28

Kırşehir'deki ceviz bahçeleri zirai dondan olumsuz etkilendi

Kırşehir Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen: - "Ekipler tarafından keşif ve incelemeler yapıldı. Onlardan aldığımız bilgilerle don zararının rakımı düşük, çukur yerlerde ve çeşit seçiminden kaynaklı olduğu belirtiliyor" - Ceviz üreticisi Necip Dinçer: - "Ocak ayındaki soğuk, erkek çiçeklerde çok büyük hasar yaptı. Hepsini öldürdü"

Yurthaber 24-05-22 11:15

Zirai işletme ne demek? Zirai işletme birleşik kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Türkçe, sayısız sözcük deryasıyla şekillenen bir dildir. Türkçeye bu şeklini veren kelimeler basit yapıda olabileceği gibi birleşik sözcüklerden de oluşabilir. Birleşik sözcükler incelendiğinde dilbilgisi kurallarıyla ilgili farklı yapılara rastlanabilir. Türk Dil Kurumu tarafından bu bağlamda ele alınan birleşik sözcükler, detaylı şekilde incelenir ve anlamları belirlenir. Zirai işletme birleşik kelimesi de Türkçe konuşan kişilerin merak ederek incelediği bir sözcüktür. Zirai işletme ne demektir?

Egitim 23-05-22 21:01

Zirai ne demek? Zirai kelimesinin TDK sözlük anlamı nedir?

Zirai, anlamı irdelenen kelimeler arasında yer alır. Kendimizi ifade etmek için kullandığımız kelimeler, sayısız anlam ve ifadeyle şekillenen dili zenginleştiren unsurlardandır. Bu sebeple kelime anlamları hakkında bilgi sahibi olmak önem taşır. Türkçe konuşan kişileri araştırmaya iten Zirai kelimesi ne demektir?

Egitim 23-05-22 21:01

Sıcaklıklar düşüyor mu? Meteoroloji bölge bölge açıklayarak uyardı! Kar yağışı...

Türkiye’de hava sıcaklıklarıyla ilgili yapılan açıklamaların ardından Meteoroloji’nden önemli bir açıklama daha geldi. Geceden itibaren yurtta sıcaklıkların düşmesi beklenirken yüksek kesimlerde kar yağışının olacağı tahmin ediliyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü Tahminler Dairesi Başkanlığı Analiz ve Tahminler Şube Müdürü Yüksel Yağan, Ankara’da zirai faaliyetlerle uğraşanların dikkatli olması gerektiğini aktardı. Öte yandan İstanbul'da etkili olmaya başlayan sağanak yağış zor anlar yaşattı.

Haber 18-05-22 18:07

İlkbaharda zirai don yaşanmayan Iğdır'da sofralık kayısı üretiminde artış bekleniyor

Iğdır'da bu yıl 43 bin ton rekolte bekleniyor - İl Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu: - "Bu yıl don olayı yaşamadık. Dolayısıyla bu üretim sezonunda rekoltenin artmasını bekliyoruz"

Yurthaber 30-04-22 11:04

Ölüleri avuçlarla topladılar! Korkutan gelişme... Binlerce arı telef oldu

Bursa'da yaşanan arı ölümleri şoke etti. Ruhsatsız tarım ilaçlarından zehirlendiği düşünülen binlerce arı telef oldu. Arı üreticileri kara kara düşünmeye başlarken, telef olan arıların, ağaç ve bitkilere atılan kaçak zirai ilaçlardan öldüğü iddia edildi.

Haber 26-04-22 10:23

Şekerbank'tan Pankobirlik'in 50. yılında şeker pancarı üreticisine destek

İş birliği kapsamında Pankobirlik’e bağlı Hasat POS kullanan kooperatif ve şubeler aracılığıyla çiftçilere, tohum, gübre, yem, zirai ilaç, akaryakıt, ekipman gibi tarımsal girdileri için esnek ödeme vadeleri, sıfır faiz avantajı ve hasat zamanı ödeme gibi avantajlar sunuluyor

Yurthaber 21-04-22 15:40

Ucuz sebze-meyveye ulaşmak hayal oldu! Üreticiler uyardı: Fiyatlar yükselecek

Meyve ve sebze fiyatlarında yaşanan artış havaların ısınmaya başlamasıyla yerini düşüşe bırakması beklenirken Mersin'den bir kötü haber daha geldi. Geçen ay Türkiye genelinde etkili olan zirai don, Akdeniz ilçesinde hemen hemen tüm sebze ve meyveyi vurdu. Üretimde çok ciddi oranda verim düşüklüğü yaşanırken, üreticiler ürün azlığının fiyatları yükselteceği uyarısında bulundular.

Finans 20-04-22 11:13

Malatya'da zirai donun kayısı ağaçlarına verdiği zararın tespiti için çalışma başlatıldı

Malatya'da zirai donun kayısı ağaçlarına verdiği zararın tespiti için çalışma başlatıldı

Yurthaber 15-04-22 17:40

Mersin'de çiftçiler zirai dona karşı seralarda soba yaktı

Mersin'de çiftçiler zirai dona karşı seralarda soba yaktı

Yurthaber 14-03-22 00:59

Sakarya'daki DSİ yatırımları kentin enerji ve tarımsal gelişimine katkı sağlıyor

DSİ Genel Müdürü Kaya Yıldız: - "Sakarya'ya inşa edilen 10 sulama tesisiyle 45 bin 420 dekar zirai arazi sulamaya açıldı. Böylece çiftçilerimize yıllık 45 milyon lira ilave zirai gelir artışı sağladık"

Yurthaber 04-03-22 15:49

Doğal gaz faturasını sıfırlayacak! Sistemi öğrenen sipariş verdi

Ordu’nun Çaybaşı ilçesinde yaşayan zirai tarım motorları tamircisi Muhammet Kocakoç, çocukluk yıllarında başladığı buluşlarını bırakmayarak kurduğu sistem sayesinde bir çay bardağı benzinle 5 saat yanan gaz üretti. Kurduğu sistemi öğrenen esnaf komşularının şimdiden sipariş verdiğini ifade eden Kocakoç, "Şimdiye kadar bu yaptığım sistemi öğrenen on kişi kadar arkadaşım aradı. Ve onlarda bize yap diyerek sipariş verdiler." dedi.

Finans 24-02-22 12:57