HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Taliban okul bastı: 145 ölü var

Pakistan'ın Peşaver kentinde Taliban militanları, askeri okul bastı, çoğu çocuk 500 kişi rehin aldı. Çıkan çatışmada en az 145 öğrenci, öğretmen ve asker öldü. 150 kişi de yaralandı.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Peşaver kentinde silahlı Taliban militanları, askeri okula saldırdı. Militanlar okuldaki 500 öğrenci ve öğretmeni rehin aldı.

Pakistan'daki saldırıdan korkunç görüntüler için TIKLAYIN

İşte tarihteki en kanlı okul baskınları TIKLAYIN

Bölgede bulunan basın mensupları, okulda silah sesleri geldiğini belirtiyor. Çıkan çatışmada çoğu öğrenci ve öğretmen 145 kişinin hayatını kaybettiği bildiriliyor. Çok sayıda kişi de yaralandı.

Pakistan kaynakları, orduya ait okula en az 6 silahlı militanın girdiğini ifade ediyor. Çatışmalarda şimdiye kadar en az 145 kişi öldü. Çok sayıda yaralı var. Ölü sayısının artmasından endişe ediliyor.

Yaralanan öğrenciler Peşaver'deki hastaneye getirildi. Militanların ayrıca okula giden yolu kapatmak için bir aracı ateşe verdiği de belirtildi.

Saldırıyı Pakistan'da faaliyet gösteren Taliban'ın 'Tahrik-i Taliban Pakistan' adı verilen bir kolu üstlendi.

AYNI ACIYI HİSSETSİNLER DİYE

Pakistan Talibanı’ndan okul saldırısıyla ilgili yapılan açıklamada “Okulu hedef aldık çünkü ordu ailelerimizi hedef alıyordu, onların bizim acılarımızı hissetmelerini istiyoruz” ifadeleri yer aldı.

SADECE BÜYÜK ÖĞRENCİLERİ VURDUK

Saldırı operasyonlarına yanıt BBC'ye konuşan bir Taliban sözcüsü, baskının "Taliban'ı hedef alan ordu operasyonları nedeniyle yapıldığını, sadece 'büyük' öğrencileri vurduklarını" açıkladı.Yetkililer genelde ordu personelinin çocuklarının devam ettiği okulun en büyük öğrencilerinin 16 yaşında olduğunu söylüyor.

Pakistan Talibanı'nın sözcüsü Muhammed Horasani okula en az 6 saldırgan gönderdiklerini ve saldırganlara askeri personeli vurmalarını emrettiklerini duyurdu. Horasani, saldırganlar arasında intihar bombacılarının da bulunduğunu söyledi. Taliban sözcüsü, "İntihar bombacılarımız okula girdi. Kendilerine çocuklara zarar vermemeleri konusunda talimat verildi" dedi.

AFP'ye konuşan bir ordu yetkilisi ise "Peşaver'deki Devlet Askeri Okulu'nda silahla ateş etme olayı oldu. Askerler bölgeyi kordona aldı. Militanları arıyoz" açıklamasını yaptı.

Saldırıya uğrayan okulun, Pakistan'da ordu tarafından idare edilen 146 okuldan biri olduğu belirtildi. 10 ila 18 yaş arasındaki öğrencilerin okuduğu okulda, askeri personel ve sivillerin çocuklarının eğitim gördüğü açıklandı..

5 TERÖRİST ÖLDÜRÜLDÜ

Pakistan Ordu Sözcülüğü'nden yapılan açıklamada ise okul binasında yaşanan çatışmada 5 teröristin öldürüldüğü bildirildi. Açıklamada, "Teröristler köşeye sıkıştırıldı" ifadesi kullanıldı.

Sözcü Tümgeneral Asıf Selim Bacva da okul binasında hala silahlı çatışmaların yaşandığını belirtti. Sözcü, operasyonun ne zaman sona ereceğine ilişkin açıklama yapmadı.

Polis memuru Cavid Han, saldırının silahlı teröristlerin okula girip etrafa ateş açmasıyla başladığını söyledi. Han, komandoların hemen olay yerine ulaştığı ve saldırganlarla silahlı çatışmaya girdiğini kaydetti.

Ayrıca askerler, 7 okul çalışanı ve 4 öğretmeni kurtarmayı başardı. Saldırganlar ve güvenlik güçleri arasında devam çatışmalarda bir de askerin hayatını kaybettiği kaydedildi. Bölgede 11 patlamanın meydana geldiği ifade edildi. Pakistan Devlet Başkanı Navaz Şerif de Peşaver'e geldi. Navaz Şerif, "Operasyonu ben yöneteceğim. Onlar benim çocuklarım ve hayatını kaybedenler benim kaybım” dedi.

Pakistan televizyonunda yayınlanan görüntülerde, askerlerin bölgeyi kuşattığı ve insanları bölgeye sokmadığı görüldü.

ÖĞRENCİLER TOPLU HALDEYDİ

Taliban militanları, askeri okulu bastığında öğrencilerin bir bölümü, okulun bahçesinde beden eğitimi dersi için toplanmıştı. Saldırı sırasında okulda 500 öğrenci ve öğretmenin olduğu tahmin ediliyor.

Yaralı öğrencilerden Abdullah Cemal, saldırı başladığında 8'inci, 9'uncu ve 10'uncu sınıflarla birlikte Pakistan ordusu tıp ekibinin katıldığı ilk yardım dersinde olduklarını söyledi. Bacağından vurulan Cemal, ilk başta kimsenin ne olduğunu anlamadığını ifade etti.

Cemal, "Daha sonra ağlayıp çığlık atarak yere düşen çocuklar gördüm. Sonra kurşun yediğimi anladım. Bütün çocuklarda kurşun yarası vardı. Hepsi kanıyordu” dedi.

BAŞBAKAN NAVAZ ŞERİF BÖLGEYE GİTTİ

Hayber Paktunhva Eyalet Başbakanı Pervez Hattak'ın, ölü sayısının öğrenci ve öğretmen dahil 145'e yükseldiğini açıklamasının ardından ülke liderleri programlarını değiştirerek bölgeye gitme kararı aldı.

Başbakan Navaz Şerif ve Genelkurmay Başkanı Rahil Şerif'in, olayın büyümesinin ardından baskının yaşandığı Peşaver kentine gittiği belirtildi. Navaz Şerif, "Operasyonu ben yöneteceğim. Onlar benim çocuklarım ve hayatını kaybedenler benim kaybım” dedi.

Pakistan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Rahil Şerif de baskını şiddetli bir şekilde kınayarak masum insanları öldürmek için korkakça saldırı düzenleyenlerin sadece Pakistan'ın değil insanlığın da düşmanı olduğunu söyledi.

Olaydan sonra Peşaver'e giden Orgeneral Rahil Şerif, masum öğrencilerin ölümünden duyduğu üzüntüyü dile getirdi ve teröre karşı savaşın devam edeceğini vurguladı. Orgeneral Rahil Şerif, "Vahşilerin peşini bırakmayacağız. Azmimiz daha da yükseldi. Teröristler ulusun kalbini vurdular ama yüce ulusun azmini asla kıramazlar" dedi.

Peşaver kentinin bağlı olduğu Hayber Paktunhva eyalet yönetimi de üç günlük yas ilan etti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler