HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Neslişah Abdulkadir Osmanoğlu toprağa verildi

Tedavi gördüğü hastanede 89 yaşında vefat eden, Osmanlı padişahlarından Sultan 2. Abdülhamid'in torunu Neslişah Abdülkadir Osmanoğlu'nun cenazesi Karacaahmet Mezarlığı'nda toprağa verildi.

34'üncü Osmanlı padişahı Sultan 2. Abdülhamid Han'ın 89 yaşında hayatını kaybeden torunu Safvet Neslişah Osmanoğlu, son yolculuğuna uğurlandı. Fatih Camii'nde kılınan cenaze namazı, Osmanlı hanedanını buluşturdu.

Tedavi gördüğü Marmara Üniversitesi Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde hayatını kaybeden 89 yaşındaki 34'üncü Osmanlı padişahı Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın ikinci oğlu Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi'nin kızı olan Safvet Neslişah Osmanoğlu, Fatih Camii'nde öğle namazını müteakiben kılınan cenaze namazıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Cenazeye İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Osmanlı Hanedan ailesinden Sultan Abdülmecid Han kolundan Arzu Enver Eroğan (Sultanzade Ali Enver Beyefendi'nin kızı), Ahmet Osman Mayatepek (Türkan Hanımsultan'ın oğlu), Sultan Beşinci Murad Han kolundan, Şehzade Osman Selaheddin Osmanoğlu (Ali Vasıb Efendi'nin oğlu), Hanife Candan Osmanoğlu (Osman Selaheddin Efendi'nin eşi), Sultan İkinci Abdülhamid Han kolundan Sultanzade Salih Reda Osmanoğlu (Safvet Neslişah Sultan'ın oğlu), Sultanzade Ömer Reda Osmanoğlu (Safvet Neslişah Sultan'ın oğlu), Ceylan Fethiye Reda (Ömer Reda Beyefendi'nin eşi), Meziyet Dilara Reda (Ömer Reda Beyefendi'nin kızı), Neslişah Reda (Ömer Reda Beyefendi'nin kızı), Şehzade Harun Osmanoğlu (Mehmed Abdülkerim Efendi'nin oğlu), Farizet Osmanoğlu (Harun Efendi'nin eşi), Şehzade Orhan Osmanoğlu (Harun Efendi'nin oğlu), Esra Osmanoğlu (Orhan Efendi'nin eşi), Şehzade Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu (Harun Efendi'nin oğlu, Nilhan Osmanoğlu Vatansever Sultan (Orhan Efendi'nin kızı), Mehmet Behlül Vatansever (Nilhan Sultan'ın eşi), Yavuz Selim Osmanoğlu (Orhan Efendi'nin oğlu), Sultan Mehmed Reşad Han kolundan, Şehzade Ömer Abdülmecid Efendi (Mahmud Namık Efendi'nin oğlu), Şehzade Cengiz Efendi (Mehmed Nazım Efendi'nin oğlu) katıldı.

TORUNLARI, TABUTUN BAŞINDAN AYRILMADI

Cenazede Neslişah Sultan'ın küçük oğlu Ömer Reda Osmanoğlu ve büyük oğlu Salih Osmanoğlu taziyeleri kabul etti. Cenaze namazı öncesi Neslişah Sultan'ın torunları babaannelerinin tabutuna sarılarak gözyaşı döktü. Kılınan Cenaze namazının ardından Sultan Neslişah Osmanoğlu için helallik istendi. Namazın ardından Osmanoğlu'nun naaşını Vali Mutlu, Başkan Topbaş, Neslişah Sultan'ın oğullarıyla birlikte omuzladı.

"TÜRK OĞLU TÜRK'ÜZ”

Neslişah Sultan'ın küçük oğlu Ömer Reda Osmanoğlu, "Bir büyüğümüzü kaybettik. Onu son yolculuğuna hep beraber uğurluyoruz. Allah yolunu cennette açık tutsun. Osmanlı ile Türkiye Cumhuriyet'in köprüsü kurulduktan sonra bu bize sonsuz bir huzur veriyor. Şuanda çok rahatız. Validemiz de bunu yaşadı. Göz açık gitmiyor” dedi. Ömer Reda Osmanoğlu, "Kahire doğumluyuz ama hep Türk oğlu Türk'üz” diye konuştu. Büyük oğlu Salih Osmanoğlu ise, "Annemizi kaybettik, çok üzgünüz” ifadelerini kullandı.

”74 SENESİNDE ŞEHZADELERİN YURDA DÖNME İMKANI OLDU”

Cenazeye katılan Demokrat Parti Erzurum eski Milletvekili Rasim Cinisli ise Osmanlı hanedanlarının yurda dönme sürecini anlatarak şunları söyledi:

"Büyük bir kıymetimizi kaybettik. Allah makamını cennet olsun. 1974 yılında biz grup olarak hanedanın erkek mensuplarının yurda dönmesi için kanun teklifinde bulunduk. O kanun teklifinin sözcüsü bendenizim. Zorlu bir mücadele oldu. O günün Başbakanı Bülent Ecevit ve Cumhuriyet Halk Partisi grubu ne yazık ki ilk oylamada aleyhte oy kullandı. Daha sonra tekrar meclise geldi, çetin görüşmeler oldu. Sonunda milli iradeyi temsil eden Büyük Millet Meclisi bu yasayı ittifaken tamamının oyunu alarak kabul edildi. 74 senesinde şehzadelerin yurda dönme imkanı oldu”.

Abdülhamid Han'ın torunu Abdülhamid Kayıhan Osmanoğlu da üzgün olduğunu belirterek, "Hanedandan birini daha kaybettik, çok üzüntülüyüz. halamız, inşallah kırgın değillerdir" dedi.

NESLİŞAH SULTAN, ANNESİNİN YANINA DEFNEDİLDİ

Neslişah Sultan'ın cenazesi 25 yıl önce vefat eden annesi Fatma Meziyet Hanımefendi'nin yanına defnedilmek üzere Karacaahmet Mezarlığı'na götürüldü. Safvet Neslişah Sultan için Malta Köşkü'nde Kur'an-ı Kerim okutulacak.

SAFVET NESLİŞAH OSMANOĞLU SULTAN KİMDİR?

İki sene önce vefat eden Fatma Neslişah Sultan'dan ayırt etmek için "Küçük” Neslişah Sultan olarak anılan Neslişah Abdülkadir Osmanoğlu, Osmanlı hanedan üyelerinin yurt dışına gönderilmesinden 10 ay kadar sonra 25 Aralık 1925 tarihinde Budapeşte'de doğdu. Babası Sultan İkinci Abdülhamid Han'ın oğullarından Şehzade Mehmed Abdülkadir Efendi idi. Abdülkadir Efendi, Sultan Abdülhamid Han'ın ikinci oğlu, padişah olduktan sonra doğan ilk oğlu idi. 1878 yılında Dolmabahçe Sarayı'nda doğmuştu. 1924 Martında iki zevcesi, üç oğlu ve 2 aylık kızı ile birlikte önce Budapeşte'ye yerleşti. 1940'ta savaş sebebiyle Sofya'ya geldi. 1944 yılında bir hava hücumu sırasında sığınakta vefat etti. Neslişah Sultan Budapeşte, Nice ve bazan halası Ayşe Sultan'ın yanında Paris'te oturdu. Daha sonra Kahire'ye geldi. Orada Avni Reda ile evlendi. Merhume Sultan'ın 1953 ve 1957 Kahire doğumlu Salih ve Ömer adında iki oğlu ile Ömer- Ceylan Fethiye Reda çiftinden Meziyet Dilara ve Neslişah adında iki torunu bulunuyordu.

(İHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler