HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bir eskimo nasıl yaşar?

Bir eskimo nasıl yaşar?Soğuk dünyasında onu 'ısıtan', 'sıcak' tutan nelerdir?Hiç bilmediğimiz bu dünyanın kapılarını şimdi 32'sinde olan bir küçük kız aralıyor.Bu onun hikayesi. Kari'nin, Kutup dünyası...

ESKİMO KARİ'NİN HİKAYESİ VE FOTOĞRAFLARI

Aslen İngiliz olan küçük Kari Herbert, kaşif babasıyla geçirdiği yılları anlatıyor.İgloda yatıp kalktığı o günlerde tıpkı küçük bir eskimo kızı gibi hayatını yaşayan Kari'nin en yakın dostları ise Husky cinsi köpekler. Grönland'da yıllarını geçiren küçük kızın buzlarla kaplı hayatı, Kuzey Kutup Dairesi'ndeki yolculuğu, her ne kadar bir bebek için zorlu olsa da, aile bununla baş etmesini bir şekilde öğreniyor.Kari de.

"İlk sözcüklerim tıpkı Grönlandlı halkın konuştuğu gibiymiş.İlk adımlarım tundurada gerçekleşmiş, ilk arkadaşlarımsa Kutup avcılarıymış." açıklamasında bulunan Kari, o günleri özlemle andığını söylüyor.

ESKİMO KARİ'NİN HİKAYESİ VE FOTOĞRAFLARI

"Oyuncaklarım normal çocuklarınki gibi değildi elbette.Hayvan kemikleriyle oynamaktan zevk alırdım. İlk yılbaşı hediyem muhteşem bir kızaktı.Komşumuzun yedi çocuğu vardı.Onları kardeşim gibi seviyordum.Babalarını da öyle.İsmi Avatak'tı, ki ben ona ismini tam olarak söyleyemediğim için Ataata diyordum.Bu da Grönland dilinde 'babacığım' demek.İlk yılbaşı hediyem muhteşem bir kızaktı.Ve bunu benim yapansa Ataata'ydı."

Kari'nin çocukluğu elbette ki hiçbir çocuğunkine benzemiyor.Eskimo çocukları saymazsak. "Sadece Inuktun dilini konuşuyordum.Bu Grönland yerlilerinin ana dili olarak bilinir. Fok, balina ve su aygırı etiyle besleniyordum."

ESKİMO KARİ'NİN HİKAYESİ VE FOTOĞRAFLARI

Sir unvanlı babası ve annesi Marie'yle geçen Grönland günlerinden geriye yüzlerce fotoğraf kalmış. 32 yaşında yaşadığı yerleri yeniden keşfetmek için yola çıkan ve 72 yaşında ölen kaşif babası Wally'nin izinden giden Kari, şimdi İngiltere'de Cambridge'de yaşıyor.

Annesi Marie'yle birlikte yaşayan genç kadın, ara sıra o eski günlere dönüp dönemeyeceklerini aralarında konuştuklarını söylüyor.İkisi de bir daha böyle bir deneyimi yaşamanın zor olacağı düşüncesinde hemfikir.

ESKİMO KARİ'NİN HİKAYESİ VE FOTOĞRAFLARI

Ancak babasıyla geçirdiği onca zaman, kürklere sarınıp da ısındıkları o günleri düşündükçe, uzak ve soğuk adanın her köşesini 'sıcak ve yakın' anımsıyor.Çünkü o, babasının 'küçük Eskimosu'.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler