HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

12 yıllık kademeli eğitim Komisyonu'nda

TBMM Milli Eğitim Komisyonu, 12 yıllık zorunlu kademeli eğitimle ilgili alt komisyon raporunu görüşüyor.

ANKARA (İHA) - Alt komisyon raporuna göre, mesleğe yönlendirme ilkokuldan değil, ortaokuldan başlıyor. 11 yaşında çıraklık eğitiminin yolunu açan düzenleme kaldırılıyor, 6 yaş grubu zorunlu eğitim kapsamına alınıyor ve açık öğretimle ilişkilendirmenin 'lise'de yapılması sağlanıyor.

Milli Eğitim, Kültür Gençlik ve Spor Komisyonu, Nabi Avcı başkanlığında 12 yıllık kademeli zorunlu eğitim sistemini görüşmek üzere toplandı. Alt komisyon raporunun ele alındığı toplantıda, Alt Komisyon Başkanı AK Parti Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, alt komisyon raporu hakkında bilgi verdi. Işık, alt komisyonda doğrudan eğitimle ilgili olan sivil topum örgütlerini, sendikaları ve üniversiteleri dinlediklerini belirterek, sadece dinlemekle da kalmadıklarını ve bu görüşlerin alt komisyon metnine azami ölçüde yansımasına dikkat ettiklerini söyledi. Alt komisyon raporunda ilk teklifteki hangi konularda değişiklik yapıldığı hakkında da bilgi veren Işık, bu değişikliklerin taslak olduğunu ve ancak komisyonun takdiri ile değişebileceğini kaydetti. Alt komisyon raporunda 6 yaş grubunun da zorunlu eğitim kapsamına alındığını belirten Işık, "Bu, okul öncesi eğitimin kaldırılması anlamına gelmiyor. Okul öncesi eğitim devam edecek ama 6 yaşına giren çocuk artık zorunlu eğitim kapsamına alınacak.

Müfredatın belirlenme yetkisi zaten Milli Eğitim Bakanlığı'nda" dedi.

İlgili kanunlar arasındaki bazı farklı ifadeler bulunduğunu ve bunları teknik olarak düzeltme ihtiyacı olduğunu ifade eden Işık, "Burada, kademeler arasında esneklik için bir düzenleme yaptık. Özellikle mesleğe yönlendirme ilkokuldan değil, ortaokuldan başlayacak. Mesleğe önlendirme ilkokuldan değil ortaokuldan itibaren başlayacak. İlkokul, ortaokul tabirini belki gruplar önerge olarak verecek. Yani herkesin anladığı dilde konuşmak için ifade ediyorum. Mevcut teklif mesleğe yönlendirmeyi ilkokul son sınıfta olmasını önermişti. Bunu ortaokula çektik" diye konuştu.

"İlk ve ortaokulda program bütünlüğünü esas aldıklarını ancak öğrencinin 'yetenek, gelişim ve tercihlerine göre seçimlik derslerle hem liseye hem de hayata atılmasına imkan veren bir esnek düzenleme yaptık" diyen Işık, burada 'yetenek, gelişim ve tercihlerine göre' ifadesinin Boğaziçi Üniversitesi ve Tohum Otizm Vakfı'nın gönderdiği yazılı metinlerden aynen alındığını kaydetti. Işık, bunun dünyadaki gelişmiş ülkelerdeki sistemin Türkiye'deki eğitim sistemine kanun bazında eklenmesi olduğunu söyledi.

AÇIK ÖĞRETİMLE İLİŞKİLENDİRME 'LİSE'DE

Işık, açık öğretimle ilişkilendirmeyi de ortaokul seviyesi yerine lise seviyesinde olması yönünde değiştirdiklerini belirterek, "Çıraklıkla ilgili düzenlemenin tamamını çıkarttık. Yani 11 yaşında çıraklık eğitiminin yolunu açan düzenlemeyi madde metninden çıkardık. Kat sayı ile ilgili daha adaletli bir sistem olacağını düşündüğümüz için 100-500 aralığını 250-500 aralığına çektik. Teklif metninde 50 ile mezun olan öğrenciyle 100 ile mezun olan öğrenci arasında teklif metninde 48 puanlık bir marj vardı. O marjın adalete uygun olmadığı kanaatiyle bunu 30-60 puan aralığına aldık. Bir de mevcut ortaokul ve liselerin üniversitede devamı niteliğindeki okullara girişindeki ek puanın yüzde 6 olmasını alt komisyon olarak çok bulduğumuz bir marjdı. Onu da 4'e çektik" dedi.

Işık, CHP'li milletvekillerinin önerdiği Bülent Ecevit isminin Zonguldak Karaelmas Üniversitesi'ne verilmesini, Necmettin Erbakan'ın isminin Konya Üniversitesi'ne verilmesini kabul ettiklerini söyledi.

SERTER: "KONUŞMADIĞIMIZ KONULAR, SON DAKİKA ÖNERGELERİYLE DEĞİŞTİRİLDİ"

Alt komisyon üyesi CHP İstanbul Milletvekili Nur Serter ise, rapora ilişkin eleştirilerini dile getirdi. İki gün boyunca uygar bir ortamda konuyu tartıştıklarını ancak toplantının sonunda 'aldatılmışlık duygusu' yaşadığını söyleyen Serter, şunları kaydetti:

"Çünkü üzerinde hiç konuşmadığımız, hatta mutabakata vardığımız izlenimi elde ettiğimiz konuların arka arkaya verilen önergelerle son dakikada değiştirildiğine tanık oldum. Bugün bu toplantıda da benzeri bir uygulamayla karşılaşacağımızdan kuşku duymuyorum. Biz alt komisyon olarak toplam 30'u aşkın sivil toplum örgütü, üniversite ve sendika dinledik. Bu yasanın asıl düzenlemek istediği neydi? 8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitimi 4+4 şeklinde kesintili halel getirmekti. Görüş bildirenlerin 4-5 tanesi dışındakilerin tümü, 8 yıllık zorunlu kesintisiz eğitimin yararlarından söz ettiler. Görüş bildirdikleri bazı konuların dikkate alındığına, ancak farklı bir biçimde formatlanarak metne girdiğini görüyoruz. Ama esas konu olan kesintisiz 8 yılın hiç dikkate alınmadığını, dolayısıyla görüş almanın sadece görünürde kalan bir uygulama olduğunu net olarak gördük. Son dakika önergeleriyle ana metne yapılan müdahalelerin bir AKP klasiği olduğunu gayet iyi biliyoruz. Burada da alt komisyon başkanının 'ortaokul' kavramını dile getirmesinden, bugün de bizi böyle bir AKP klasiğinin beklediğini anladık, inşallah yanılmışızdır."

CHP olarak 8 yıllık kesintisiz eğitimden yana oldukları için yasa teklifinin buna aykırı bütün maddeleri için muhalefet şerhi verdiklerini bildiren Serter, "Daha önceki teklifte olan ama bu tekliften çıkartılmış gibi görünen, eğer bugün önerge ile eklemlenmeyecekse, 'ilköğretimin birinci ve ikinci aşamalarının açık öğretime yönlendirilmesinin kaldırılmış olması olumlu bir adımdır. Çıraklık yaşı ile ilgili düzenleme olumlu ama zaten zorunlu bir adımdı, uluslar arası mevzuat nedeniyle. Ama bunun dışında, 'mesleğe yönlendirme' yerine 'bilgi, istidat, yetenek vs. gibi' kavramlarla yapılan düzenlemenin niyeti belli değildir, içi boştur, nereye varacağı belirsizdir" diye konuştu.

Türkiye'nin eğitim konusuna siyaseten yaklaşmanın acılarını yaşamış bir ülke olduğunu ifade eden Serter, "Eğitme siyasi, ideolojik bir tavır olarak yaklaştığınız zaman gelecek kuşakların bizden hesap soracağı açıktır. Bilimsel, pedagojik bir yaklaşın esas alınması gerektiğine inanıyoruz" dedi.

YENİÇERİ'NİN "İMAM HATİP DÜŞMANLIĞI" İFADESİNE CHP'LİLER TEPKİ GÖSTERDİ

MHP Ankara Milletvekili Özcan Yeniçeri ise, eğitim sisteminin bu kadar aceleye getirilerek değiştirilmesine yönelik tepkisini yineleyerek, "Bu aceleniz ne?" diye sordu. Yeniçeri, alt komisyon toplantısını yaparken Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve AK Parti Grup Başkanvekili Nurettin Canikli'nin eğitim sisteminin nasıl olacağına ilişkin açıklamalar yaptığını belirtti. Tarafların görüşlerinin alınması gerektiğini söylediklerinde kimsenin 'tınmadığını' dile getiren Yeniçeri, AK Parti'nin çoğunluğu ile istediği her şeyi yapabileceğini belirterek, "Siz kadını erkek, erkeği kadın ilan edebilirsiniz. Yani çoğunluk böyle dedi diye gerçekleşiyor mu?" dedi.

Bu tasarının ana amacının imam hatiplerin orta kısmının açılması olduğu yönünde genel bir algı olduğunu belirten Yeniçeri, "Bu imam hatipler bizim okullarımız, din bizim dinimiz, millet bizim milletimiz, kültür bizim kültürümüz. Yani bu imam hatip düşmanlığını ben anlamadım gitti" diye konuştu.

Bu sırada CHP'li komisyon üyeleri Yeniçeri'nin bu sözlerine karşı çıkarak, "Böyle bir görüş hiç dile getirilmedi, böyle bir muhalefet şerhi var mı?" dedi.

MHP olarak yaptırdıkları ankette yüzde 50.2'nin bu görüşte olduğunu belirten Yeniçeri, "Söyleye söyleye kamuoyunda adeta bir imam hatip orta kısmı açılacak, açılacaksa açılsın. Çocuğun dini bilgiyi ortaokul veya başka bir aşamada almasının ne zararı olabilir. Kamuoyuna verilen mesaj, kamuoyunda negatif bir algının oluşmasına neden olmuş; ben bunu eleştiriyorum. Gereksiz korkular üretmeye ve bu korkular üzerinden siyaset bina etmeye ve bunun üzerine eğitimi koymaya karşı duruyoruz. Bütünsel bir biçimde eğitim sistemine bakmamız gerekiyor. Hem milli, hem dini, hem ahlaki, hem insanı bir bütünsellik içinde ele almak ve onlara bazı değerleri aktarmak görevimiz var" şeklinde konuştu. Yeniçeri, 9.2 milyar TL'lik tablet ihalesinin bu yasanın içinde yer almasını da eleştirdi.

Serter'in son dakika önergeleri ile ilgili eleştirisine yanıt veren Alt Komisyon Başkanı Işık ise, "Biz komisyonda hiçbir şeyi gizli yapmadık. Önerge yağmuru dendi ama biz, bize gelen metinlerdeki değişiklikleri ancak önergeyle yapabilirdik" dedi. Serter de Işık'a, "Ama tartışmadan yaptınız" karşılığını verdi.

Öte yandan, MHP grubu da Kayseri Erciyes Üniversitesi'nin adının Alparslan Türkeş Üniversitesi olarak değiştirilmesi için bir önerge verdi.

(MÜG-CC-Y)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler