HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

22 parti seçime katılabilecek

Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı seçmen kütüklerinin verileceği siyasi partiler ile ilgili çalışmasını tamamlayarak, aldığı kararı açıkladı.

22 parti seçime katılabilecek
ANKARA (ANKA) -YSK'nın siyasi partilerin seçime katılabilme yeterliliklerine ilişkin kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Siyasi partilerin milletvekili genel ve ara seçimlerine ve belediye başkanlığı ile belediye meclisi, il genel meclisi üyelikleri genel ve ara seçimlerine katılabilmeleri için illerin en az yarısında, oy verme gününden en az 6 ay evvel teşkilat kurmuş ve büyük kongrelerini yapmış olmalarının veya Türkiye Büyük Millet Meclisinde gruplarının bulunmasının zorunlu olduğuna dikkat çekilen Kurul kararında, bir ilde teşkilatlanmanın, merkez ilçe dahil o ilin ilçelerinin en az üçte birinde teşkilat kurmayı gerektirdiği anımsatıldı. Seçmen kütüğü veya seçmen listesi verilebilecek olan siyasi partilerin, seçimlere katılabilme yeterliliğine sahip olmaları gerektiğinin belirtildiği kararda, seçim dönemi kavramı da açıklandı. Kurul, 22 siyasi partinin seçime katılabilme yeterliliğine sahip olduğunu belirledi. Buna göre, 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle illerin en az yarısında teşkilatını kuran, büyük kongrelerini yapan ve seçmen kütüklerinin verileceği siyasi partilerin isimleri şöyle: "Adalet ve Kalkınma Partisi, Alternatif Parti, Bağımsız Türkiye Partisi, Barış ve Demokrasi Partisi, Büyük Birlik Partisi, Cumhuriyet Halk Partisi, Demokrat Parti, Demokratik Sol Parti, Doğru Yol Partisi, Emek Partisi, Genç Parti, Hak ve Eşitlik Partisi, Hak ve Özgürlükler Partisi, Halkın Yükselişi Partisi, İşçi Partisi, Liberal Demokrat Parti, Millet Partisi, Milliyetçi Hareket Partisi, Milliyetçi ve Muhafazakar Parti, Özgürlük ve Dayanışma Partisi, Saadet Partisi, Türkiye Komünist Partisi." **-SEÇMEN KÜTÜĞÜNÜ GENEL MERKEZ İSTEYEBİLECEK** YSK'nın kararında seçim döneminin, Cumhurbaşkanlığı için 5, milletvekilliği için 4, mahalli idareler ile mahalle muhtarlıkları ve ihtiyar heyetleri seçimi için ise 5 yıl olduğu belirtildi. Seçmen kütüğü örneği istemeye siyasi partilerin genel merkezlerinin yetkili olduğunun ifade edildiği kararda, yetki verilen il ve ilçe başkanlarının da seçmen kütüğü örneği isteyebileceği kaydedildi. Kararda, seçmen kütüğü örneği istemlerinin bir seçim döneminde ikiden fazla olamayacağının kaydedildi.
[Tüm haberler](https://www.mynet.com/haber)

[**<span style="font-size:15.0pt;font-family:"Calibri","sans-serif";
color:red"> Fenerbahçelilere büyük indirim! Tıklayın!

**](http://sayyac.mynet.com/tiklama/380?tags=marcamarcahabertextlink&url=http%3A%2F%2Fwww.marcamarca.com.tr%2Ffenerbahce-marka-381-tum-liste.aspx?mynettxt)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler