HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

25 ilde yapılan son seçim anketi şaşırttı!

Denge Araştırma'nın 3-7 Mayıs tarihleri arasında 25 ilde yaptığı seçim araştırmasında çok ilginç sonuçlar ortaya çıktı. Oylarını arttıran ve oyları düşen partiler hangileri?

25 ilde yapılan son seçim anketi şaşırttı!

Denge Araştırma'nın 3-7 Mayıs tarihleri arasında 25 ilde yaptığı siyasi Gündem araştırması seçime az bir zaman kala çok çarpıcı sonuçları da ortaya koydu.

15 Nisan tarihli araştırmaya göre Ak Parti ve CHP'nin oylarında yükselme, HDP ve MHP'nin oylarında ise düşüş görülüyor. Araştırmanın en çarpıcı sonucu ise seçmenin tek parti ve koalisyon hükümetine bakışı. Türkiye'de sokaktaki her 4 vatandaştan 3'ü tek parti hükümeti istiyor. Bu şekilde düşünenlerin oranı ise yüzde 68.3.

Araştırmanın temel sorusu olarak katılımcılara 7 Haziran seçimlerinde hangi partiye oy verecekleri soruldu. Kararsız seçmen dağıtıldıktan sonra ortaya çıkan oy oranları şöyle:

Ak Parti 45.6, CHP 25.5, MHP 15.1, HDP 9,5, SP-BBP 2,3, Diğer 2.

Sonuçlar AK Parti'nin yine sandıktan lider olarak çıkacağını söylerken HDP'nin ise meclis dışında kalacağını, AK Parti, CHP ve MHP'nin ise vekil sayılarını 2011 seçimlerine göre daha da artıracağını gösteriyor.

MİTİNGLERİN ETKİSİ YÜKSEK

Son iki gündem araştırmasının sonuçlarına bakıldığında ise partilerin tahmini oy oranlarında ciddi değişimler var. Buna göre 15 Nisan tarihli araştırmada 45.1 seviyesinde görünen AK Parti'nin aradan geçen 1 aylık sürede oylarını yaklaşık yüzde 0,5 oranında artırdığı görülürken yine CHP'nin oylarında da yüzde 1,2 artış meydana geldiği göze çarpıyor. Seçim mitinglerinin oy oranlarında etkisinin olduğu, HDP'ye giden AK Parti ve CHP oylarının mitinglerdeki iyi ve kötü performanslara bağlı olarak geri döndüğü kaydediliyor. Yine 15 Nisan'a göre; MHP ve HDP'nin oyları ise düşüşe geçti. MHP'de yüzde 0,9'luk oy kaybı görülürken, HDP oylarında baraj altına inme eğilimi kendini gösteriyor.

AK Parti Karadeniz'de önde

AK Parti'nin en fazla oy oranına sahip olduğu üç bölge sırasıyla yüzde 52.6 ile Karadeniz, yüzde 51.3 ile İç Anadolu, yüzde 49,5 ile Doğu Anadolu. Ak Parti, Akdeniz'de yüzde 34,5 , Ege'de yüzde 32.1 ortalama oy oranlarına sahip. AK Parti'nin zayıf olduğu bu iki bölgede en güçlü parti ise CHP. MHP, İç Anadolu'da AK Parti'den sonra en güçlü parti. İç Anadolu seçmeninin yüzde 26.5'i MHP derken sadece yüzde 13'ü CHP diyor. HDP'nin güçlü olduğu yerler ise sırasıyla yüzde 44 ile Güneydoğu Anadolu, yüzde 44.1 ile Doğu Anadolu. Bu iki bölge dışında HDP'nin Marmara Bölgesi'nde yüzde 5.2, Ege Bölgesi'nde yüzde 10.2, Akdeniz Bölgesi'nde ise yüzde 7.9 oyu bulunuyor.

Kürtlerin oyları iki partide

Seçmenin demografik özelliklerine göre tercihlerini anlamayı amaçlayan analize göre; Kürt seçmenin oyları HDP'ye gidiyor. Buna göre kendisini Kürt olarak tanımlayan seçmenin yüzde 53.2'si oyunu HDP'ye vereceğini beyan ederken yüzde 40.1'i ise tercihini AK Parti'den yana kullanıyor. Kürt seçmenin yüzde 4,3'ünün tercihi CHP, yüzde 1,1'nin tercihi MHP, yüzde 0,7'sinin tercihi ise Saadet Partisi ve BBP.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler