HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Abdullah Gül'den Başbuğ'a telefon

Cumhurbaşkanı Gül de tahliye olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u aradı.

Abdullah Gül'den Başbuğ'a telefon

Başbakan Erdoğan'dan sonra Cumhurbaşkanı Gül de tahliye olan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'u aradı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Silivri Cezaevi'nden tahliye edilen eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'a geçmiş olsun dileklerini iletti.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Gül, Başbuğ'u telefonla arayarak, geçmiş olsun dileğinde bulundu.

ERDOĞAN DA BAŞBUĞ'U ARADI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, İlker Başbuğ'u telefonla arayarak geçmiş olsun dileklerinde bulundu.

Başbakanlık kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Erdoğan Dolmabahçe'deki Başbakanlık Çalışma Ofisi'nde bulunduğu sırada, eski Genelkurmay Başkanı Başbuğ'u telefonla arayarak geçmiş olsun dileğinde bulundu. Erdoğan'ın Başbuğ'a tahliyeden dolayı memnuniyetini dile getirdiği bilgisi edinildi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TELEFON

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, bugün tahliye edilen Genelkurmay eski Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ'u arayarak geçmiş olsun dileklerini iletti.

Kılıçdaroğlu, Başbuğ'un tahliyesinin emsal olmasını istediğini belirterek; ''Kumpasa dayalı yargılamalarla gerçekleştirilen tutuklamaların, hak kısıtlamalarının bir an önce sonlandırılmasını istiyorum. Kumpasa dayalı olarak gerçekleştirilen yargılamalar sonunda 26 aylık mahkumiyet ile hak ve özgürlüklerinizden mahrum edilmenizin, yaşamınızdan çalınan 26 aydan sonra özgürlüğünüze kavuşmanızdan mutluluk duydum ,bu tahliye kararının emsal olmasını ve adalet dağıtmayan özel yetkili mahkemelerce özgürlükleri kısıtlanan diğer tutukluların da biran önce serbest bırakılarak kendilerine, ailelerine çektirilen zulme sıkıntıya son verilmesini diliyorum'' dedi.

'HER HAFTA İMZA ATACAK'
Anayasa Mahkemesi’nin eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’la ilgili kararı sonrasında gözler yerel mahkemeye çevrilmişti.

İstanbul 20. Ağır Ceza Mahkemesi, emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un tahliye edilmesine oybirliğiyle karar verdi.

Yurtdışına çıkış yasağı konulan Başbuğ'a adli kontrol tedbiri de getirildi. Babuğ, her hafta mahkemeye giderek imza atacak.

KARARIN GEREKÇESİ
Mahkeme, tahliye gerekçesi olarak, "Sabit ikametgah sahibi olması, sosyal durumu, tutuklu kaldığı süre, delillerin toplanmış olması, tutuklamadan beklenen gayenin elde edilmiş olması"nı gösterdi.

Kararın Silivri Cezaevi’ne ulaşmasının ardından İlker Başbuğ, cezaevinden çıkacak.

AVUKATINDAN AÇIKLAMA
Başbuğ’un avukatı İlkay Sezer, tahliye kararının ardından adliye önünde açıklama yaptı.

Avukat Sezer, şu ifadeleri kullandı:

"Arkadaşlarımız ‘gözünüz aydın’ diyorlar. İçerideki son masum insan çıkana kadar bu tebriği kabul etmeyeceğim. Şu an için mağduriyet ortadan kaldırıldı. Bu karar çok önemli. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nin yarattığı hukuksuzluğu ancak bu şekilde kaldırdık. Hukuk açısından mutluyum.

Mahkeme kararlarıyla mağdur edilmiş insanlar var. Önce özgürlükleri iade edilmek suretiyle, sonra beraat kararı verilerek çözülür. Düzmece delillerle mağduriyet yaratıldı. Bugün için bir nebze son verdik.

Bu kararın emsal olmasını, benzer durumda olanların özgürlüğüne kavuşmasını temenni ediyorum. Kimse hukuku bu kadar çiğneyebilecek mahkemeleri düşünmemişti. Hayırlı olsun. İlker Başbuğ, üç saat sonra Silivri Cezaevi’nden çıkacak."

MÜEBBET HAPİS
Başbuğ'un, 12 Haziran 2007'de Ümraniye'de ele geçirilen el bombalarının ardından yürütülen soruşturma sonucunda, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davası kapsamında yargılanması süreci Ocak 2012'de başladı.

Genelkurmay Başkanlığı Bilgi Destek Dairesince işletilen internet siteleri ve "internet andıcı"na ilişkin 22 sanık hakkında düzenlenen iddianameyi 29 Temmuz 2011'de kabul eden İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, davayı "İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasıyla birleştirdi.

Sanıkları arasında emekli orgeneraller Nusret Taşdeler, Hasan Iğsız, tümgeneraller Hıfzı Çubuklu ve Mustafa Bakıcı, emekli korgeneraller Mehmet Eröz ve İsmail Hakkı Pekin'in de bulunduğu davada, mahkemenin yaptığı suç duyurusu üzerine Başbuğ, hakkında yürütülen soruşturma kapsamında 6 Ocak 2012'de tutuklandı.

Başbuğ hakkındaki Türk Ceza Kanunu'nun 312/1. maddesi gereğince, "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle düzenlenen iddianame, 15 Şubat 2012'de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edildi.

Başbuğ hakim karşısına ilk kez 26 Mart 2012'de çıktı. Kısa bir konuşma yaparak savunma yapmayacağını söyleyen Başbuğ, eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök'ün tanık olarak dinlenilmesi sırasında ve esas hakkındaki savunma ve karar duruşması olmak yapmak üzere bazı oturumlara katıldı.

"İrtica ile Mücadele Eylem Planı" davasının Egenekon davasıyla birleştirildiği yargılama sürecinde Cumhuriyet savcıları Mehmet Ali Pekgüzel, Nihat Taşkın ve Murat Dalkuş tarafından 2 bin 271 sayfadan oluşan esas hakkındaki mütalaa, 18 Mart 2013'te açıklandı.

Mütalaada, savcılar Başbuğ için TCK'nın 312/1'inci maddesi uyarınca "Cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevlerini yapmasını kısmen veya tamamen engellemeye teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istedi.

CEZAEVİNDE 4 KİTAP YAZDI
Başbuğ cezaevinde kaldığı süre içerisinde, "20. Yüzyılın En Büyük Lideri Atatürk", "20. Yüzyılın En Büyük Lideri Mustafa Kemal", "Terör Örgütlerinin Sonu" ve "Suçlamalara Karşı Gerçekler" adıyla 4 kitap yazdı.

6 yıl 2 ay süren soruşturma ve dava sürecinde 321 duruşmanın görüldüğü 5 Ağustos 2013'te tamamlanan Ergenekon davasında Başbuğ, müebbet hapis cezasına çarptırıldı.

YÜKSEK MAHKEME'NİN KARARI
Anayasa Mahkemesi, eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un kişi hürriyeti ve güvenliğine ilişkin haklarının ihlal edildiğine karar verdi.

Karara gerekçe olarak, "İlker Başbuğ'u özgürlükten yoksun bırakmanın hukuki olmadığı iddiasının, yerel mahkemece etkili bir şekilde incelenmeden reddedilmesi ve mahkumiyete ilişkin gerekçeli kararın açıklanmaması" gösterdi.

Başbuğ’un çocukları: Asıl sevincimiz tüm tutsaklar serbest kalınca

Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ’un çocukları Feride Başbuğ ve Murat Başbuğ tahliye ile ilgili açıklamalarda bulundular.

Başbuğ’un çocuklar yaptıkları açıklamada, “Tabiki çok sevinçliyiz. Şimdi babamızı cezaevinden almaya gidiyoruz. Ancak asıl sevincimizi haksız yere cezaevinde tutulan tüm tutsaklar serbest kaldıktan sonra yaşayacağız” dediler.

En Çok Aranan Haberler