HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Abdüllatif Şener: AKP-CHP koalisyonu çok yakın

AK Parti'nin kurucu üyelerinden eski Başbakan Yardımcısı Abdüllatif Şener, AK Parti'nin CHP ile koalisyon kurmak istediğini savundu.

Şener, AK Parti - CHP hükümetinin kurulmasının an meselesi olduğunu vurgularken bu koalisyonun uzun ömürlü olacağını da öne sürdü.

En uzak ihtimalin erken seçim olduğunu dile getiren Şener, "Ben en uzak ihtimali erken seçim olarak görüyorum. Hiçbir partinin işine gelmez diye düşünüyorum. Çünkü seçimlerden ne çıkacağını kimse garanti edemez. Bu yüzden erken seçim en son düşünülecek bir durum olarak nitelendiriyorum" dedi.

Liderlerin özellikle Bahçeli'nin şu ana kadarki açıklamalarının CHP - MHP koalisyonunu zora soktuğunu dile getiren Şener, "MHP'nin, HDP'nin bu koalisyonu dışardan destekleme durumuna karşı çıkması bu olasılığı uzak bir ihtimal haline getirdi. Bu durum aynı zamanda AKP'siz koalisyon ihtimallerini de ortadan kaldırmış bulunmaktadır" değerlendirmelerini yaptı.

"GÜÇ AKP'DE OLACAK, AKP NE İSTİYOR DİYE BAKMAK LAZIM"

Şener koalisyon ihtimallerine ilişkin ise şunları kaydetti:

"Hangi koalisyon mümkündür diye baktığımızda, Adalet ve Kalkınma Partisi en geniş hareket alanına sahip olduğunu görüyoruz. 13 yıl yönetimde olan, bağımsız kurumları da denetimine geçirmiş bir parti olarak, AKP ile ortaklaşacak olan partinin ilk etapta bürokratik anlamda çok da fazla değiştirebileceği bir şey yok. İnisiyatif güç bu anlamda Adalet ve Kalkınma Partisinde görünüyor. Özellikle muhalefet partilerinin oluşturacağı hükümet formunun zora sokulması bu gücü arttırmıştır. Bu bakımdan CHP ne düşünüyor, HDP, MHP ne düşünüyor diye bakarak ortaya ne çıkacağını doğru saptayamayız. Yani AKP ne istiyor diye bakmak lazım. Burada siyasi algı çok önemli. Kimle iktidar olursa olsun güç AKP'nin elinde olacak. Ama önümüzde gelecek yeni seçimler için toplumda oluşturacağı algı çok önemlidir.

"AK PARTİ MECBUR KALIRSA MHP YA DA HDP'YE YÖNELİR"

Bana göre, AKP'nin hesabına göre HDP ile koalisyon kurarsa zarar görür, milliyetçi oyları kaybederek oyları yüzde 40'ın altına inebilir. Dolayısıyla bunu denemeyi istemeyecektir. Bana göre AKP, MHP ile de istemeyecektir çünkü bu sefer Kürt oylarında önemli kayıp yaşayacaktır. Bunun anlamı oy bandının 40'ın altına inmesidir. Ancak mecbur kalır ve başka alternatif olmazsa bunlarla da yapabilir. Bu bakımdan AKP'nin koalisyon için ilk önceliğinin bu iki parti olacağını düşünmüyorum.

"AKP'NİN NİYETİ CHP İLE KOALİSYON KURMAK"

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin en zararsız çıkacağı bir koalisyon CHP ile yapacağı bir koalisyondur. Niyetinin de bu olduğunu düşünüyorum. MHP'nin ve HDP'nin dışarıdan destekleyebileceği bir hükümet kurmak daha işine gelebilir. Bu bakımdan gerçekleşecek hükümet formülünün bu olacağını düşünüyorum. Dediğim gibi muhalif partilerin kendi aralarında koalisyon kurmalarını imkânsızlaştırmaları sonucunda inisiyatifin AKP'ye geçmesi bu manzaranın oluşmasında rol oynadı."

"UZUN ÖMÜRLÜ OLACAK"

"Peki bu hükümet ne kadar sürer?" sorusuna da yanıt veren Şener, "Yorumlar fazla yürümeyeceği yönünde ancak ben böyle görmüyorum. Bir araya geldiklerinde kamuoyuna izah etmek zorunda oldukları çok şey ortaya çıkacak. Ve bunları kendi seçmenine açıklamak için de çok süreye ihtiyaçları var. Bu yüzden bu koalisyonu çok uzun olacağını düşünüyorum. Seçmeni alıştırmak için zamana oynayacaklar ve çabalayacaklar. Hükümetin nimetlerini göstererek onları mutlu etmeye çalışacaklar" diye konuştu.

AKP-CHP KOALİSYONU KUTUPLAŞMANIN BİTMESİ İÇİN ŞANS

Şener, Türkiye'nin 13 yıldır çok fazla kutuplaştığını savunarak, "Siyaset birbirinin kafasını kırıyor. Partilerin seçmenleri, diğer seçmenlere kin ve nefret besliyor, ki bunu en çok iktidar partisi yapmıştır on üç yıl boyunca, bu ülkede çok büyük bir ayrışmaya yol açtı. Türkiye'nin kritik bir eşikte olduğu bir ortamda bu üslup ve siyaset tarzının ülkemiz açısından büyük bir tehlike ve zarardır. Bu koalisyon toplumda da yumuşamaya yol açacaktır" dedi.

Birbirlerine düşman gibi olan partilerin seçmenlerinin hükümet kurdukları zaman birbirlerine karşı yumuşadığına geçmişte şahit olduğunu anlatan Şener, AK Parti ve CHP tabanının da aynı etkiyle hükümet kurulduktan sonra birbirine karşı sıcak bakmaya başlayacağını dile getirdi.

"AKP'LİLER DE HALK TV İZLEYECEK"

Şener de AK Parti için ilginç bir gönderme de geldi. Halk TV yayınları katıldığı için eleştirildiğini anımsatan Abdüllatif Şener, sözlerini şöyle tamamladı:

"AKP'den bu konuda çok eleştiri aldım. İşte 'Sürekli Halk TV'ye çıkıyor' diye yıllardır burnumdan getiriyorlardı. Şimdi böyle bir koalisyon kurulursa AKP'liler en fazla Halk TV'yi izleyecek! Gelişmeleri oradan takip edecek.. Herhalde bundan sonra artık "Bu adama yıllardır neden kızmışız. Bu kanal da çok iyiymiş diyecekler.

(ANKA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler