HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adalet Bakanı Bozdağ’dan ’Hanefi Avcı’ açıklaması

Adalet Bakanı Bozdağ, Yargıtay'ın Hanefi Avcı'ya verilen hapis cezasını onamasına ilişkin, "Yasal sürecin arifesinde kararın verilmesini ben de bir ünlem işaretiyle karşılıyorum" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nin "Devrimci Karargah Örgütü" davasında yargılanan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'ya verilen hapis cezasını onamasına ilişkin, "Bir yasal sürecin arifesinde kararın verilmiş olmasını herkes gibi ben de bir ünlem işaretiyle karşılıyorum" dedi.

Bozdağ, Atatürk Kültür Merkezi'ndeki, "İş Yurtları Ürün ve El Sanatları Fuarı"na gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin, Devrimci Karargah Örgütü Davası'nda, sanıklardan eski Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'nın, Yargıtay 9. Ceza Dairesi'nce verilen onama kararına ilişkin, "Yargıtay'da daireler değişecekken acele karar verildi ve paralel yapının uzantısı beni cezalandırdı" açıklamasında bulunduğunu hatırlatarak, değerlendirmesini sorması üzerine Bakan Bozdağ, benzer yorumların bazı gazetelerde de yer aldığını hatırlattı. Bozdağ, şunları söyledi:

"Dileğimiz, arzumuz Yargıtay'ın bu tür yorumlara hak verecek veya bu tür yanlış anlaşılmalara yol açacak tartışmaların içerisinde hiçbir zaman olmamasıdır. Yargıtay'ın onadığı bir karar 'Hak yerini buldu' şeklinde, 'Yargıtay'da bir değişim olurken, değişimden önce karar verildi' şeklinde bir değerlendirmeye muhatap olunmaması gerekir, bizim arzumuz budur. Ancak tabii ben de manidar buluyorum. Çünkü Yargıtay'da şu anda seçimler var yeni yasa gereği. Daire başkanları seçildi, zannediyorum pazartesi günü 1. Başkanlık Kurulu seçimi yapılacak, daha sonra Başkanlık Kurulu yasa gereği Yargıtay'ın daireleri arasında iş bölümü ve üye dağılımı hususunu karara bağlayacak. Böylesi bir yasal sürecin arifesinde kararın verilmiş olmasını herkes gibi ben de bir ünlem işaretiyle karşılıyorum."

"Onu sızdıranlara sorun"

Bakan Bozdağ, Fethullah Gülen hakkında çıkarılan yakalama kararına ilişkin soru üzerine, yakalama kararına ilişkin mahkeme kararının henüz bakanlığa ulaşmadığını söyledi.

14 Aralık operasyonu kapsamında Zaman Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı'nın mahkeme sorgusu sırasındaki görüntülerinin internet üzerinden sızdırıldığının belirtilmesine karşılık Bozdağ, "Onu sızdıranlara sorun" yanıtını verdi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan'ın TİB'e yönelik yeni düzenleme yapılacağına ilişkin açıklamaları hatırlatılarak, konuyla ilgili ayrıntıların sorulması üzerine Bakan Bozdağ, dinlemeler konusunun Türkiye'de sürekli, hatta kendi hükümetleri öncesinde de tartışıldığını söyledi.

Adalet Bakanı Bozdağ, bu tartışmaların sona ermesi, dinlemelerin belli bir merkezden yasal çerçevede kontrol ve denetim mekanizmalarıyla yürümesi için daha güvenceli bir adım atılacağı düşüncesiyle TİB'i kurduklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Fakat ortaya çıkan son durumlar, tapeler, gazete haberleri, başka tür değerlendirmeler TİB'de bazı sıkıntıların olduğunu çok net bir şekilde ortaya koyuyor. Bu açıdan da bunun yeniden ele alınmasında bir fayda var. Biz onu görüyoruz. Çünkü adli dinleme olsun, önleme dinlemesi olsun sonuç itibarıyla vatandaşımızın kendi mahrem alanıyla ilgili hususlarda dinlemeler. Bunlar ancak mahkeme kararlarıyla, yetkili yasal sorumlu olan kişiler tarafından bunun gizliliğine de riayet etmek kaydıyla yapılabilir şeyler ve denetim mekanizmaları da güçlü şekilde var. Bunların başka yerlere transfer edilmesi veya başka bir takım yollarla bunların kötüye kullanıldığına dair de Türkiye'de çok ciddi iddialar var. Hükümetin bu kadar ciddi iddiaları görmezden gelmesi, bu iddialara sessiz kalması kabul edilemez. Elbette hükümetimiz bu iddiaların üzerine de gidecek ve bu çerçevede yapılması gereken ne varsa onu da yapacaktır. Ulaştırma Bakanımız benim bildiğim kadarıyla TİB konusunda bir hazırlık içinde uzun zamandır. Bu hazırlığın zannedersem son aşamasına geldi, önümüzdeki günlerde son şeklini hep beraber göreceğiz." (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler