HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Adana'da CHP ve AK Parti adayları seçimin iptalini istedi

Adana'da AK Parti Büyükşehir Belediye Başkan adayı Abdullah Torun ile CHP adayı Yıldıray Arıkan, ortak basın toplantısı düzenledi.

Adana'da CHP ve AK Parti adayları seçimin iptalini istedi

ADANA, (DHA) - CHP Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Yıldıray Arıkan ile AK Parti adayı Abdullah Torun ortak basın toplantısı düzenleyerek, yapılan kural hatalarından dolayı seçimin yenilenmesi gerektiğini söylediler.

CHP Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Yıldıray Arıkan'ın daveti üzerine AK Parti adayı Abdullah Torun'la birlikte Hilton Oteli'nde ortak basın toplantısı düzenlendi. Seçime her türlü feraset karıştırıldığını kaydeden Arıkan, "298 sayılı kanunun 108'inci maddesi gereğince sandık kurulundan gelen sonuç tutanaklarının, İlçe Seçim Kurulu'nca ve seçim sonuçlarının belirlenmesi işlemi açık ve aralıksız olarak yapılması gerekirken, Seyhan 3'üncü seçim kurulunca sabah saatlerince ara verilmiştir. Bu durum o bölgedeki seçimin iptalini, dolayısıyla seçimin iptalini gerektirir. Sandık kurulları en az 4 kişiden oluşması gerekirken 3 ve daha az kişi tarafından kurulmuştur. Bunların hepsi seçimin iptalini gerektirir. Ayrıca ahlaki olmayan her türlü işlemler yapılmıştır. 25 yıldır Adana'da seçim hileleri hep gündeme gelmiştir. Malesef bu seçimde yine aynı kurallar işlemiş aynı durumlar ortaya çıkmıştır. Ben CHP Adana Büyükşehir Belediye Başkan adayı olarak bu seçimin iptalinin gerektiğini düşünmekteyim" diye konuştu.

AK Parti Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan adayı Abdullah Torun ise, Arıkan'ın araması üzerine böyle bir toplantıya ihtiyaç duyduklarını kaydederek şunları söyledi:

"Adana seçimleri 2009'da ki seçimler dahil olmak üzere üzerinde her türlü gölgeyi barındıran bir sistem, bir yapı üzerinde yapılıyor. Bir çok kurallar hatası oluşmuştur, tam kanunsuzluk hali mevcuttur. Seyhan 3'üncü bölge seçim kurulunun birleştirme tutanaklarının tanzimi yapılmadan kurulu bırakıp gitmeleri ara vermeleri tekrar gelip başlamaları bu bir tam kanunsuzluk halidir. Muhtarlık zarflarıyla Belediye için kullanılan zarflar farklı olmasına rağmen, belediye seçimlerine alakalı oy tutanakları muhtarlık zarflarına konulmuştur.

İlçe seçim kurullarına itirazlarımızı yaptık. Kurulların bir kısmı oyların sayılmasına karar verdi, bir kısmı da ne hikmetse vermedi, bir kısmının da yarın karar vereceğini duyduk. Oyların sayılmasından niçin rahatsız olalım. Adana kamuoyunun yıllardan beri bu konuda vicdanı sızlamaktadır.Adana kamuoyu ve bize oy veren seçmenlerin vicdanının rahatlaması için oyların sayılmasından tekrarlanmasından kimsenin rahatsız olmaması kanaatindeyim. Tüm bunları bir araya getirdiğimiz zaman ve tüm bu maddi hataları bir araya getirdiğimiz zaman. Biz güveniyoruz hem il seçim kurulumuza hem Yüksek Seçim Kurulu'na tam kanunsuzluk hali mevcuttur, deliller ortadadır. Bu seçimin yenilenmesini de Adana kamuoyu beklemektedir. Öncelikle oyların sayılmasını talep ediyoruz, oylar sayıldıktan sonrada yine kamuoyu tatmin edilemezse seçimlerin yenilenmesi için tüm şartlar oluşmuştur."

Bir beldede seçimler iptal
Çorum'n Aşdağul beldesinde yapılan belediye başkanlığı seçimleri iptal edildi. Seçimler 1 Haziran'da tekrarlanacak.

irçok il ve ilçede 30 Mart'ta yapılan yerel seçim sonuçlarına itiraz geldi.

İtiraz nedeniyle Çorum'un Aşdağul beldesinde, belediye başkanlığı seçimleri iptal edildi.

CHP'li aday Dursun Uzunca'nın kazandığı seçimlerde, AK Parti il başkanlığı'nın itirazı üzerine tekrar oy sayımı yapıldı.

Uzunca'nın, AK Parti'li aday Mehmet Çelik'ten bir oy fazla aldığı belirlendi. Ancak zarflardan birinden belediye başkanlığı yerine muhtarlık adayının oy pusulası çıktı.

Geçersiz sayılması gereken oyun hangi partiden düşüleceği tespit edilemeyince, seçimin iptal edilerek 1 Haziran'da tekrarlanmasına karar verildi.

ANTALYA
Bir başka itiraz noktası olan Antalya'da AK Parti ve CHP'nin yaptığı itirazlar reddedildi.

CHP, Antalya'daki 19 ilçede oyların yeniden sayılmasını istedi. Ancak Kepez İlçe Seçim Kurulu, itirazı kabul etmedi. CHP İl Başkanı Devrim Kök, karara il seçim kurulunda itiraz edeceklerini söyledi.

ARTVİN
Artvin'in Hopa İlçesi’nde itiraz üzerine yeniden yapılan oy sayımı sonucunda AK Parti 4 bin 545 oyla seçimi kazandı. Hopa'da seçimi 15 oy farkla kaybeden CHP adayı Turan Kasımoğlu’nun itirazı üzerine 48 sandıkta yeniden yapılan oy sayımı sona erdi. Sonuca göre Ak Parti 4 bin 545, CHP ise 4 bin 522 oy aldı. Seçimi 23 oy farkla AK Parti adayı Nedim Cihan kazanmış oldu.

AFYONKARAHİSAR
Afyonkarahisar Beyyazı beldesinde ise Demokrat Parti ile Emek Partisi adaylarının oyları eşit çıktı.
iki aday da il seçim kuruluna itiraz başvurusunda bulundu.

KÜTAHYA
MHP Kütahya Belediye Başkan adayı ve Milletvekili Alim Işık, pazar günü yapılan yerel seçim sonuçlarına ''sandıklarda usulsüzlük yapıldığı'' gerekçesiyle İl Seçim Kuruluna itiraz dilekçesi verdi.
Işık, "Toplam 528 sandık hakkında tespit ettiğimiz tüm usulsüzlükler, dilekçelere kaydedilmiş, tutanaklarıyla birlikte ilgili resmi kuruma teslim edilmiştir" dedi.

KIRKLARELİ
AK Parti Kırklareli İl Başkanlığı, seçim sonuçlarına itiraz etti. İl Başkanı Ahmet Zeki Kılavuz ve partililer, oy pusulalarının yanlış sayıldığını, tutanakların yanlış hazırlandığını savundu.

Kılavuz, "Kırklareli siyasi tarihinde olmadığı kadar yaklaşık 2 bin 300, 2 bin 400 geçersiz oy kabul edildi. Geçersiz oylar, kullanılan oyların yüzde 5'ine tekabül ediyor. Oyların yeniden değerlendirilmesi ile seçim sonucunun değişme ihtimalinin olduğunu tespit ederek itirazda bulunduk" diye konuştu.

MUĞLA
AK Parti Muğla İl Başkanı Nihat Öztürk, Muğla'nın 2 ilçesinde seçim sonuçlarına itiraz, 2 ilçesinde ise seçimin iptal edilmesi için başvuruda bulunduklarını söyledi.

ŞANLIURFA
Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinde ise BDP'nin belediye başkanlığı seçimlerinde kullanılan oyların yeniden sayılması için İlçe seçim Kurulu'na yaptığı itiraz reddedildi.

BATMAN
BDP tarafından Batman'ın Kozluk ilçesinde belediye başkanlığı seçimin iptali için İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı'na başvuruda bulunuldu.

BDP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata, seçimin ardından oy kullanılan okullarda yakılmış oy pusulası bulunduğunu ifade etti ve şunları söyledi: "Hileleri açık açık gördük ve belgeledik. 500 oy farkının nasıl kapatıldığı ortadadır. Hileyle kapatılmıştır."

MERSİN
CHP Akdeniz Belediye Başkan adayı Necdet Tamamoğulları, BDP'li adayın kazandığı ilçede oyların yeniden sayılması için İlçe Seçim Kuruluna dilekçe verdi.

Tamamoğulları, yaptığı açıklamada "Islak imzalı kayıtları incelediğimiz zaman görüyoruz ki kesinlikle Cumhuriyet Halk Partisi açık ara öndedir.

Erdemli ilçesinde AK Parti'nin belediye başkanlığı seçimlerinde kullanılan oyların yeniden sayılması için İlçe Seçim Kurulu'na yaptığı itiraz ise reddedildi.

ZONGULDAK
Zonguldak'ın Çaycuma ilçesinde AK Parti'nin seçim sonuçlarına itirazı üzerine oylar tekrar sayıldı.

Sayımın ardından AK Parti adayı Mithat Gülşen'in oyu 7 bin 667'den 7 bin 639'a, CHP adayı Kantarcı'nın oyu 7 bin 695'den 7 bin 688'e indi.

DENİZLİ
CHP Denizli İl Teşkilatının da 19 ilçedeki 2 bin 521 sandıkta büyükşehir oylarının yeniden sayılması için İl Seçim Kurulu'na başvurduğu bildirildi.

CHP Merkezefendi İlçe Başkanı Ömer Yurtseven, ıslak imzalı tutanaklar ile Seçim Kurulunun tutanaklarındaki çelişkiliyi de sebep olarak gösterdi.

DÜZCE
Düzce'nin Akçakoca ilçesinde, resmi olmayan sonuçlara göre belediye başkanlığını 246 oy farkla kaybeden MHP, oyların yeniden sayılması için İl Seçim Kurulu Başkanlığı'na başvurdu.

HATAY
İskenderun ilçesinde MHP ve CHP, AK Parti adayı Seyfi Dingil'in kazandığı seçim sonuçlarına itiraz etti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler