HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ağrı'da seçimler yeniden yapılacak

Ağrı merkezdeki seçimlerin iptaline karar verildi. Seçimler 1 Haziran'da yeniden yapılacak.

Ağrı'da seçimler yeniden yapılacak

AĞRI, (DHA) - Ağrı’da 30 Mart’ta yapılan belediye başkanlığı seçimleri, Merkez İlçe Seçim Kurulu kararı ile iptal edildi. Ağrı'daki seçmen, 1 Haziran’da yeniden sandık başına gidecek. Seçimde birbirleriyle rakip olan AK Parti ve BDP’nin Belediye Başkan adayları haklarının yenildiğini iddia etti.

BDP'nin 24’üncü sandığın açıldığı sırada yerel seçimlerin iptali yönündeki itirazını değerlendiren Merkez İlçe Seçim Kurulu Başkanlığı, bunu kabul ederek kararı İl Seçim Kurulu'na gönderdi. Ağrı İl Seçim Kurulu da 30 Mart’ta yapılan yerel seçimlerin iptalini ve bu seçimlerin 1 Haziran'da yeniden yapılmasını kararlaştırdı. Buna göre muhtarlık seçimi hariç, Ağrı Belediye Başkanlığı, Belediye Meclisi üyeliği ve merkez ilçe il genel meclisi üyeliği seçimleri yenilenecek.

Karar üzerine BDP Ağrı Belediye Başkan adayı Sırrı Sakık ve AK Parti Ağrı Belediye Başkan adayı Hasan Arslan, konuyla ilgili olarak sabaha karşı Adliye Sarayı önündeaçıklama yaptı. Sakık ve Arslan, 196 sandıktaki oyların yeniden sayıldığında gördükleri noksanlıklar ve ortamın gerginleşmesi üzerine Merkez İlçe Seçim Kurulu'na seçimin iptali için istektebulunduklarını söyledi. Bunun olumlu karşılandığını belirten Sakık, seçimin 1 Haziran’da yapılmasına karar verildiğini belirtti.

SAKIK: HALKIMIZI KORUMAK VE KOLLAMAK İÇİN

Sırrı Sakık, 30 Mart’ta hak ettikleri seçim başarısının egemen güçler sayesinde gölgelendiğini öne sürdü. Seçimden sonra Ağrı’nın çok gerildiğini anlatan Sakık şunları söyledi:

"Bu kenti birkaç gündür kanatmak istiyorlardı. Ağrı’yı kanatan bir güç vardı. Biz de bunları gördük. Halkın iradesine saygı duyuyoruz. Başarımızı gölgelemek istediler. 30 Mart’ta kazandığımız seçimi hilelerle elimizden almaya çalıştılar. 30 saatlik sayımdan sonra 24 sandıkta yapılan yeni sayımda bizim 150'ye yakın bir oyla önde olmamıza rağmen bu sürecin bu şekilde gitmemesi, şehrin gerginliği buradaki halkımızın duyarlılığından dolayı biz bu akşam bütün arkadaşlarımızla birlikte bir durum değerlendirmesi yaparak, seçimlerin ertelenmesi konusunda talebimiz olmuştu. Çünkü sayımlarda da gördüğümüz kadarıyla suçüstü yakalandılar. Oy torbalarının açılıp, hatta yırtılarak içinden oyların değiştirildiğine dair tutanaklar tutuldu. Bunların hepsini gördüğümüz için bir daha şehrin gerilmemesi, sayımın durdurulması ve seçimin yeniden yapılması ile ilgili talebimiz oldu. Bu konuda ilçe seçim kuruluna başvurumuz oldu."

Sırrı Sakık, İlçe Seçim Kurulu'nun, bu talebi yerinde bulduğunu belirten Sakık, "Seçimin yenilenmesi için İl Seçim Kurulu'nun karar vermesi gerekiyordu. İl Seçim Kurulu da yaptığı toplantı sonrası seçimlerin 1 Haziran’da yenilenmesi konusunda karar kıldı" dedi. Rakipleri Ak Parti'ye da çağrıda bulunan Sakık, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Buradan tekrar Ak Parti'ye çağrımızdır. Adayınızı da değiştirebilir, yeni adayınız veya eski adayınızla da gelebilirsiniz. Halkın iradesine hep beraber gideceğiz. Sizin bütün hilelerinize rağmen 30 Mart’ta Ağrı’nın bütün alanlarında sizinle hesaplaşmak bizim boynumuzun borcudur. Biz bu süreci niye bu şekilde başlattık, çünkü halkımızı korumak ve kollamak istedik. Bir damla kanın akmaması için bütün belediye başkanlıklarını, milletvekilliklerini feda edecek bir gelenekten geldiğimizi halkımız bilmelidir. Türkiye'de yaşanan bir yıllık barış sürecinin zarar görmemesi adına böyle bir noktaya geldiğimiz kamuoyuyla paylaşıyoruz. Bu kararın halkımıza ve barışa katkısı olacaktır. Sokakları böyle tetikleyen egemen güçlerin de buradan bir ders almaları gerektiğini ve barışın ruhuna uygun hareket etmeleri gerektiğini düşünüyoruz. Yarından itibaren seçim çalışmalarına başlıyoruz. Buradan yine çağrımdır. Başbakan güvendiği başbakan yardımcılarından ya da bakanlarından birini bu kente göndersin. Artık biz bu şekilde onlarla 1 Haziran'da hesaplaşacağız."

AK PARTİLİ BAŞKAN: İPTAL EN UYGUN KARAR

Ağrı Belediye Başkanı ve Ak Parti’nin Belediye Başkan adayı Hasan Arslan seçimin iptali için BDP'nin yaptığı talepten 4 gün önce kendilerinin aynı konuyla ilgili girişimde bulunduklarını hatırlattı. Seçime şaibe karıştığını ve iptal edilmesinin en uygun karar olacağını savunduklarını ifade eden Başkan Arslan, şöyle devam etti:

"Mevcut seçimlerin adil yapılmadığını ilk verdiğimiz merkez İlçe Seçim Kurulu'na dilekçemizle dile getirdik. Seçimin şaibelerle dolu olduğunu izah ettik. Bugün BDP’nin yapmış olduğu itirazı 4 gün önce yapmış bulunmaktaydık. Dolayısıyla AK Parti'nin ne kadar haklı olduğunu seçimin meşrutiyet kaybettiğini bizden 4 gün sonra anladılar" dedi.

Daha önce kendilerinden 10 oy farkla önde olan BDP'nin yeniden sayımda açılan 24 sandıkta 18 oy geri düştüğünü söyleyen Arslan, şöyle dedi;:

"Buna rağmen kamuoyunun rahatlaması; bizlerin de amacı olan şaibenin bulaştığı bu seçimin yenilenmesi noktasında bir talebimiz vardı. Hedefimize ulaştık. Ağrı halkı hak ettiği hizmetleri inşallah Ak Parti ile bulacak. Bizler neticelenir neticelenmez sonuç adli makamlar tarafında açıklanır açıklanmaz çalışmalarımıza başlayıp halkımızı daha çok aydınlatıp bilgilendirip Ağrı'ya Ak Partimizin yapmış olduğu hizmetleri ve bundan sonra yapacağı hizmetleri anlatacağız. İnşallah gece- gündüz demeden halkımıza bu konuda çaba ve desteklerinden dolayı öncelikle onlara teşekkür edeceğim."

VALİ, İKİ PARTİYİ DE KUTLADI

Seçimlerin iptal kararı üzerine saat 05.00’de Seçim Güvenliği Koordinasyon Merkezi'nde Emniyet Müdürü Bayram Coşkun ve İl Jandarma Komutanı Albay Derviş Ahmet Güllerci ile birlikte basın mensuplarına açıklama yapan Ağrı Valisi Mehmet Tekinarslan her iki partinin başkan adayları, yöneticileri, partilileri ve halkı sağduyulu olmalarından dolayı kutladı. Vali Mehmet Tekinarslan şöyle konuştu:

"30 Mart günü yaşanan yoğun tipi ve kar yağışına rağmen alınan tedbirlerle birlikte Ağrı’da oy vere işlemleri tamamlanarak, seçim sonuçları merkez ilçe dışında diğer ilçe ve beldelerimizde netleşmiştir Merkezde seçime katılan adayların ve siyasi partilerin yasal başvuruları neticesinde il seçim kurulu tarafından yeniden sayılmasına karar verilmiştir 4 Nisan günü yeniden başlanan oy sayımı tarafların seçimin iptali yönündeki dilekçeleri üzerine İl Seçim Kurulu tarafından iptal edilmiştir. Yenilenecek seçimlerde adaylara başarılar diliyorum."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler