HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ahmet Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın vize muafiyeti müjdesini açıkladı

Davutoğlu, katıldığı canlı yayında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Ahmet Davutoğlu, Başbakan Erdoğan'ın vize muafiyeti müjdesini açıkladı

Avrupa Birliği (AB) ile 16 Aralık'ta imzalanacak Geri Kabul Anlaşması'nın detayları hakkında bilgi veren Davutoğlu, bunun Türkiye'den illegal yollarla çıktığı tespit edilen üçüncü ülke vatandaşlarının geri alımı ve ülkelerine gönderilmesi prosedürü olduğunu söyledi.

Davutoğlu, Habertürk televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı.

Davutoğlu, Erdoğan'ın müjdesini verdiği vize muafiyeti için 3,5 yıl olarak öngörülen sürenin nedenini şöyle açıkladı:

"Geri Kabul Anlaşması'nın imzalanmasındansonra 3 yıl boyunca üçüncü ülke vatandaşlarını kabul etmeyeceğiz, yani ek bir külfet almayacağız. Bu bizim için önemliydi, yani kendi sistemimizi modernize edip entegre sınır yönetimini bu arada halledip, bu göç ve mülteciler yapılanmasıyla ilgili kurumsallaşmayı tamamlayabilmek için 3 yılherhangi bir ülke vatandaşını Türkiye almayacak. Bu teminat altına alınmış oldu. Bu arada biz hem sistemimizi modernize edeceğiz hem de bu arada doğabilecekmaddi külfeti AB ile de paylaşacağız. AB'nin sırf bu amaçla tahsis ettiği 500 milyon avroluk fon var. O fonların ortak projelerde de kullanımı da dahil olmak üzere, ilerde Türkiye'ye olabilecek muhtemel maddi yükü de bu 3 yıl içindeki yapıyla azaltmayaçalışacağız."

"Türkiye mülteciler çöplüğüne dönecek" eleştirilerine karşılık olarak ise Davutoğlu, böyle bir durumda dahi herhangi bir kişinin Türkiye'ye gönderilmesi için Türkiye'den çıktığının ispat edilmesi gerekeceğini, iadesi kapsamında belli garantiler alındıktan sonrakabul edileceğini belirtti.

Ülkelerine gidemeyecek durumda olan ya da ülkelerinde güvenlik problemi olan kişilerin külfetinin de AB ile üstlenileceğini vurgulayan Davutoğlu, en kötü ihtimalle bir kaç bin mültecinin geri kabulü karşılığında 75 milyon vatandaşa Avrupa'da heryere gitme imkanıdoğduğuna dikkat çekti.

Davutoğlu, "AB'de bir ülke vize muafiyetini son anda bloke ederse" kaygılarına da değinerek, bunun önüne geçmek için de çoğunluk esasına dayalı oylamanın geçerli olacağını ifade etti.

Anlaşmanın son derece titizlikle, her garanti istenerek müzakere edildiğinin altını çizen Davutoğlu, "Diyelim ki ülkelerin çoğunluğu sözünde durmadı, o zaman da Türkiyeanlaşmayı fesh edebilecek. Bütün teminatları, garantileri sistemin içine yerleştirdik"diye konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler