HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ahmet Davutoğlu: Cenaze Rusya’ya teslim edilecek

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Brüksel'e hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Davutoğlu, düşürülen Rus uçağının pilotunun cenazesinin Türkiye'ye teslim edildiğini açıkladı.

Mülteci krizinin ele alınacağı AB-Türkiye zirvesi için Brüksel'e giden Davutoğlu, "Ruspilotun cenazesi, gece saat 01.00 itibarıyla sınırımızda bize teslim edildi. Biraz sonra Rus askeri temsilci de Hatay'a hareket edecek ve cenaze Rusya'ya teslim edilecek" dedi. Davutoğlu, Rus pilot için Ortodoks geleneklerine göre tören düzenlendiğini belirtti.

Bu hava sahası ihlali, Türkiye'nin sadece ve sadece kendi hava sahasını korumak için yaptığı bir eylemdir. Burada kasıt ve hedef Rusya Federasyonu değildir. O esnada hangi uçak olsaydı aynı tavır sergilenirdi. Defalarca yapılan uyarılar göz önüne alınmış olsaydı bu yaşanmazdı. Sorumluluğu Türkiye tarafına atma çabaları hem uluslararası hukuk açısından geçersiz, gayri meşrudur.

Hem de Türkiye ile Rusya arasındaki yakın dostluk ve komşuluk bağları aşısından da doğru değildir. Eğer bir sorumluluk aranacaksa, Türkiye hava sahasını daha öncede defalarca ihlal eden tarafta öncelikle bunun kendisini sorgulaması icap eder. Rusya'dan gelen açıklamalar komşuluk bağlamında kabul edilebilecek açıklamalar değildir.

Türkiye Rusya ilişkileri karşılıklı çıkar ilişkilerine bağlı bir yapıdadır. Türkiye, Rusya'dan tek taraflı ekonomik çıkar elde ediyor değil. Ortak çıkarlar ve komşuluk ilişkilerimiz var. Rusya yetkililerinin tüm bunları göz önüne alarak soğuk kanlı bir şekilde olayı bütünüyle ele alan bir tutum sergilemesini beklemek en doğal hakkımız" diye konuştu.

NATO GENEL SEKRETERİ İLE BİR ARAYA GELECEK

Davutoğlu ayrıca, Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşanan gelişmelerle ilgili olarak yarın NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile görüşeceğini söyledi.

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler