HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ahmet Davutoğlu'ndan İstanbul'a konut ve park müjdesi

Ahmet Davutoğlu, Esenler'de şu anda dahi içinde oturulması bakımdan sıkıntıların olduğu 40 bin konut bulunduğunu belirterek, "Onun için 90 bin yeni konut, inşallah inşa edilecek" dedi.

Esenler Belediyesi'nce Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen arazi devir töreninde konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, bugünün Esenler için, İstanbul için ve şehircilik anlamında insanlık için tarihi bir gün olduğunu aktardı.

Davutoğlu, manen, ilmen, irfanen İstanbul'un çocuğu olduğunu ifade ederek, ilk şehircilik dersini İstanbul'da aldığını, ilkokul 5. sınıfa kadar İstanbul'un tarihi sokaklarında büyüdüğünü söyledi. Her nefesinde İstanbul'u hissettiğini anlatan Davutoğlu, daha sonra Bahçelievler'de, İstanbul'un kentleşmesinin bütün sorunlarını gözlediğini dile getirdi.

Esenler gelişirken bölgede çok dolaştığını, Esenler'i, Bağcılar'ı, Bahçelievler'i, Bakırköy'ü adım adım bildiğini vurgulayan Davutoğlu, İstanbul'un yanlış bir kentleşmeyle büyük sorunlar yumağı haline geldiğine hayatları boyunca şahit olduklarını belirtti.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Şimdi yeni bir İstanbul inşa ederken, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde başlayan, 1994'te onun Büyükşehir Belediye Başkanı olmasıyla kaderi değişen İstanbul'u, yeniden inşa etme kararı aldık. Bu inşa faaliyetinde, Esenler bizimle misiniz? Beraber yürüyecek miyiz? Esenler, bugün saatlerce bizi bekledi. Saatlerce bu meydanı doldurdu. 'Yeniden milli irade' diyor Esenler. Yeniden milli irade diyecek miyiz? İnşallah 17 Mayıs'ta saat 17.00'de Maltepe Meydanı'nda buluşacak mıyız? 7 Haziran'da sandık başında buluşacak mıyız? Esenler'i yeniden inşa edecek miyiz? İstanbul'u yeniden inşa edecek miyiz? Türkiye'yi, yeni Türkiye'yi inşa edecek miyiz? İşte bu inşa faaliyetinin en önemli göstergelerinden biri, bugünkü proje. Şimdi gelin birkaç ana unsurunu sizinle paylaşayım. Hep beraber müjdenin şenliğini yaşayalım."

"İSTANBUL'UN TARİHİ MEKÂNLARI KORUNACAK"

Başbakan Davutoğlu, projenin, İstanbul'a bakışlarının dört esası olduğunu dile getirerek, "Bir: İstanbul'un tarihi mekanları mutlaka korunacaktır. Bu tarihi mekanlarda özellikle Suriçi'nde ve bütün tarihi mekanlarda, yanlış yapılaşmaya, tarihi mekanlara zarar veren hiçbir şeye izin verilmeyecektir" diye konuştu. İstanbul'un Ebu Eyyub el Ensari'nin, Fatih Sultan Mehmet Han'ın emaneti olduğunu belirten Davutoğlu, şehrin korunacağını vurguladı. Davutoğlu, İstanbul'un aynı zamanda da geliştiğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tarihi mekanın dışında gelişen Esenler gibi semtlerde, buralarda yaşayan vatandaşlarımız en konforlu ve en güvenli konutlara kavuşacak. Bakın, şehircilik tarihi itibarıyla bir utanç vesikasıdır. Esenler'in kurulmasının üzerinden bu çevre semtlerin, yarım yüz yıl ancak geçti. En fazla 50 yıl belki. Ancak buradaki konut stoğunun, bina stoğunun yüzde 72'si sorunlu. Allah muhafaza herhangi bir depremde ciddi sarsıntı geçirebilir. Bizim birinci görevimiz vatandaşlarımıza güvenli konutlar sağlamaktır. 40 bin konut var ki Esenler'de, bu yoğun şehirleşme içinde, şu anda dahi içinde oturulması bakımından, hem imar hem statik bakımdan sıkıntılar var. Sizin güvenliğiniz bizim namusumuzdur. En güvenli konutlara sizi oturtmak bizim görevimizdir. Onun için 90 bin yeni konut, inşallah inşa edilecek."

Davutoğlu, Esenler'in bir özelliği daha olduğuna dikkati çekerek, "Yine yanlış şehirleşmeyle 7 milyon metrekarede 500 bin insan yaşıyor. Bereket, Büyükşehir Belediye Başkanımız, Belediye Başkanımız yolu alta alarak böyle bir meydan çıkardı. Yoksa meydan bile bulma şansımız yoktu" değerlendirmesinde bulundu. İkinci özellik olarak, yanlış kentleşme karşısında gerçek bir kentsel dönüşüm faaliyeti yapacaklarının altını çizen Davutoğlu, Esenler'i yeni bir kent haline dönüştüreceklerini söyledi.

Davutoğlu, üçüncü özellik olarak, bu yeni kentleşmede insanın doğasına aykırı olan şehirde dik yapılaşma yerine, eski İstanbul mimarisini de barındıran, yatay yapılaşma sağlayacaklarını kaydetti.

"Yani, topraktan uzaklaşmayan, kendi doğasından uzaklaşmayan yeni bir şehirleşme anlayışını insanımıza sunacağız. Bu da mimari bakımdan bir devrim mahiyetinde olacak inşallah" diyen Davutoğlu, projenin devreye girmesi için çalışmalar yürütülürken Esenler Belediye Başkanı Mehmet Tevfik Göksu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'tan bütün detayları aldığını bildirdi.

ŞEHİR PARKI İNŞA EDECEĞİZ

Davutoğlu, projeleri gördüklerini, en iyi şartlarda yatay mimariyle yepyeni bir Esenler inşa edeceklerini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Göreceksiniz, biz nasıl inşa ederiz dünya şahit olacak. Bununla birlikte dördüncü özellik, yeni bir çevre ve yeşil anlayışı içerisinde dünyanın en büyük üçüncü şehir parkına Esenler ve İstanbul sahip olacak. Esenler ve İstanbul. Bakınız, 7 milyon metrekarede 500 bin kişi yaşıyordu. Değerli Belediye Başkanımız bu projeyi bize getirdikten sonra, süratle tekmil edilmesi talimatı verdik. Sayın Cumhurbaşkanımız da takip ettiler. 7 milyon 800 bin metrekarenin üzerine, 8 milyon 700 bin metrekare daha Esenler'e katıyoruz. Askeriyemizin ihtiyaçlarını başka bir alanda karşılamak üzere, askeri alanın da katılımıyla, burada boşaltılacak konutların da içinde olacağı yeni bir Esenler doğacak. Böylece şehircilik ve çevrecilik anlamında da yeni bir paradigma, anlayış inşa ediyoruz. 2,5 milyon metrekarelik bir şehir parkı inşa edeceğiz. Esenler'e hayırlı olsun. Çevreci geçinenlere de bir mesaj olsun."

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler