HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay: 'Evet' oyları çalınmış olabilir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, "Açıkçası benim de bir kaygım var ve hakikaten, çok ciddi, samimi söylüyorum, şu anda benim oyumun da çalınmış olabileceğini düşünüyorum. Evet oyları daha yüksek çıkmalıydı. 'Evet'i savunmuş birisi olarak evet oylarının benim düşündüğüm, hesapladığım kadar olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen evet oyları sandık başlarında çalındı." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Aktay: 'Evet' oyları çalınmış olabilir

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay referanduma ilişkin olarak yaptığı değerlendirmede 'Evet' oylarının çalınmış olabileceğini söyledi.

Kampanya sırasında üstünlüğün 'Hayır' cephesinde olduğunu belirten AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Yasin Aktay, sonuçlara göre AK Parti'nin oylarının gerilemediğini belirtti.

BBC Türkçe'den Mahmut Hamsici'nin haberine göre Aktay, şu an için yeni bir çözüm sürecinin söz konusu olmadığını, bu aşamadaki çözümün 'terörle mücadele olduğunu' belirtti.

İşte Aktay'ın o açıklamaları:

Seçim sonuçları MYK ve MKYK'da ele alındı. Ne tür değerlendirmeler öne çıktı?

Neticede biz şu anda bir galibiyet elde ettik. Bu bir seçim olsaydı bile şu ana kadar AK Parti'nin almış olduğu en yüksek oydan daha yüksek bir oya tekabül ediyor.

Dolayısıyla burada verilen 'Evet' oylarının AK Parti'ye verilmiş, verilmemiş oyların da AK Parti'ye verilmemiş olduğunu, değerlendirmekten uzak durmaya çalıştık.

Buna rağmen ne kadar böyle desek de, kabul edelim ki oyların bir kısmı sırf AK Parti bu öneriyi getirdiği için AK Parti'ye verilmiştir. Bir kısmı da sırf AK Parti bu öneriyi getirdiği için AK Parti'ye karşıt olarak 'Hayır' cephesinde yer almıştır.

Ama hangi oranının böyle olduğunu, hangi oranının başka türlü olduğunu ölçmenin bir yolu yok.

Normal şartlar altında bir seçim olsa AK Parti'ye oy vereceğini çok iyi bildiğimiz ve çok kararlı bir biçimde AK Parti'ye oy vereceğini söyleyen hatırı sayılır bir kesimin bu referandumda 'Hayır' oyu kullanmış olduğunu da biliyoruz.

O yüzden biz işin neticesine bakıyoruz.

Neden daha iyi olmadığını da tartışırız dediniz. Son MYK ve MKYK toplantılarında o bağlamda tartışmalar oldu mu?

Bir defa şöyle bir değerlendirme yapıldı... Biz zor olanı savunuyorduk. Biz, henüz geleceği pazarlıyorduk.

Öbür taraf ise mevcut olanın daha iyi olduğu üzerinden hareket ederek, bizim sunduğumuzun bir takım riskler içerdiğini anlatmaya çalışıyordu. Aslında bir anlamda psikolojik üstünlük veya söylemsel üstünlük 'Hayır' cephesindeydi.

O yüzden bizim kampanyamızın başarılı olduğunu düşünüyoruz. İlk başladığımız zaman, anketler yüzde 40'ın biraz altında 'Evet' oylarını gösteriyordu. Kampanya esnasında, çok önemli sayıda insanı ikna etmiş olduk.

Eleştirdiğimiz taraf şu: Neden daha ikna edici olamadık? Belki daha iyi enstrümanlarla, daha iyi bir anlatım tarzıyla bu sistemin daha iyi olduğuna insanları ikna etmek mümkün olabilirdi.

Bu anlamda anketleri çok iyi yaparız ve yaptığımız anketler çok isabetli anketlerdir. Mesela biz bu neticeyi görüyorduk. Bu bizim için çok sürpriz olmadı.

"EVET OYLARI SANDIK BAŞLARINDA ÇALINDI"

Yüzde 49 oy veren yurttaşların oylarını çalınmış olabileceğine dair kaygıları orada duruyor. Bu kaygıları giderecek adımlar atılır mı?

Açıkçası benim de bir kaygım var ve hakikaten, çok ciddi, samimi söylüyorum, şu anda benim oyumun da çalınmış olabileceğini düşünüyorum. Evet oyları daha yüksek çıkmalıydı. 'Evet'i savunmuş birisi olarak evet oylarının benim düşündüğüm, hesapladığım kadar olmadığını düşünüyorum. Muhtemelen evet oyları sandık başlarında çalındı. İnsanların kanaatkar olmaları ve sonucu kabullenmeleri lazım.

Seçimlerin yenilenmesi tartışma konusu dahi değil sizin açınızdan...

Niye birileri kaygılı, birileri hazımsız diye yineleyelim?

Kaygılı olanlar da toplumun yarısı...

'Hayır' yarısı değil, bu kadar da abartmayalım. Her 'Hayır' diyen yenileyelim demiyor. İsterseniz 'seçimler yenilensin mi diye' bir anket yapalım. Kim bu zahmete girmek ister? Çocuk oyuncağı mı bu? Ülkenin istikrarı ciddi bir tehdit, risk altına giriyor. Neden? Birilerinin kaygısı giderilecek diye.


En Çok Aranan Haberler