HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Parti ve CHP o konuda anlaştı

Bugün Meclis'te gerçekleşen Başbakan Davutoğlu ve Kemal Kılıçdaroğlu görüşmesi bitti.

Yaklaşık 2.5 saat süren görüşmenin ardından ilk olarak CHP sözcüsü Haluk Koç açıklama yaptı. Koç'un ardından AK parti sözcüsü Ömer Çelik açıklama yaptı.

Toplantıda mevcut anayasanın değiştirilmesi asıl konuydu. Anayasadan darbe hukukunun unsurlarını temzilenmesi konusunda görüş birliğine varıldı.

Başbakan Ahmet Davutoğlu ile CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu arasındaki görüşme sona erdi. Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki makamında gerçekleşen görüşme 2,5 saat sürdü. Kılıçdaroğlu, Davutoğlu ve beraberindeki heyeti makam odası çıkışına kadar uğurladı.

Davutoğlu, beraberinde görüşmeye katılan Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik ile AK Parti Grup Başkanvekili Naci Bostancı ile Meclis'teki makam odasına geçti.

CHP: POZİYONUMUZU KORUYORUZ

Koç, Davutoğlu ile Kılıçdaroğlu'nun Meclis'teki görüşmesinin ardından basın mensuplarına bilgi verdi ve sorularını yanıtladı.

YENİ ANAYASA

Geçen yasama döneminde TBMM'de siyasi partilerin eşit sayıda milletvekili ile temsil edildikleri bir Anayasa Uzlaşma Komisyonu kurulduğunu, komisyonun 60 maddede uzlaşma sağladığını hatırlatan Koç, "Bu Anayasa Uzlaşma Komisyonunun tekrar canlandırılması önerisi masaya geldi. CHP olarak bu konuda, görüşlerimiz baki kalmak suretiyle, bu çalışmanın devam etmesini bizler önerdik" diye konuştu.

Türkiye'nin artık 12 Eylül darbe yasalarından kurtulmak zorunda olduğunun altını çizen Koç, şöyle devam etti:

"Bunun için Siyasi Partiler Yasası, seçim yasası bir çok 12 Eylül'den kalan mevzuatın ayıklanabilmesi için bir çalışma yapılıyor. Zaten bizim çalışmamız var. TBMM'ye bu konuda değişik yasa teklifleri sunulmuştu CHP tarafından. İktidar partisi de böyle bir envanter ile gelecek. Ve birinci sınıf demokrasiye ulaşabilmek adına, kişi hak ve özgürlükleri önündeki tüm temel 12 Eylül hukuku engellemelerinin artık kalkması gerekiyor. Bu yasal çerçevede yapılması gereken bir çalışma. Bu konuda bir anlayış birliğine varıldı."

Kılıçdaroğlu'nun, torba yasa uygulamalarından şikayet ettiğini, birbiri ile alakasız konuların bir araya getirildiği yasal düzenlemelerden sıkıntı duyduklarını belirttiğini aktaran Koç, bu konuların da iktidar partisi tarafından değerlendirileceğini dile getirdi.

"İçtüzük komisyonunun çalışmalarına devam etmesi önerildi"

İçtüzük konusunun da gündeme geldiğini belirten Koç, "Tabii ki yasama görevi yanında denetim görevi de var. İsmi üzerinde parlamento, bir tartışma ortamı. Bu işlevlerini sürdürürken yasama gücünün de daha kuvvetlendirilmesi için iktidar partisinin bazı önerileri oldu. Bir İçtüzük çalışması var, hatırlayacaksınız. Bu İçtüzük çalışmasının, o komisyonun çalışmalarına devam etmesi önerildi" dedi.

Anayasa Uzlaşma Komisyonuyla ilgili sorular üzerine komisyonun yine aynı şekilde oluşturulmasından yana olduklarını bildiren Koç, kişi hak ve özgürlüklerini öne alan, demokratik, özgürlükçü, her türlü vesayetten arınmış bir çerçeve içinde anayasanın oluşması gerektiğini öteden beri söylediklerini aktardı.

AB REFORMLARI

"Bilhassa vize muafiyeti konusunda zaman tahditli olarak da Türkiye'nin önünde bulunan bir takvim var. Daha önceki süreçlerde de CHP, AB ile ilgili getirilen tüm reform paketlerine olumlu oy kullanmıştır. Tespitlerini yapmıştır, varsa uyarılarını yapmıştır ama Türkiye'nin önünü açacak şekilde bir tavır, davranış ortaya koymuştur. Bu konuda da kişisel verilerin korunması olsun, diğer konular olsun, bu paket içinde gelecek. Çünkü miatlı bir takvim. Sonuçta bir vize muafiyetine gidebilecek süreçte TBMM'ye gelecek olan bu şekilde reform paketinde de CHP desteğini tabii ki sürdürecek. Paket geldikten sonra tespit, eleştiri ve uyarılarını yapabilir ama burada yapıcı rolünü daha önce oynadığı gibi oynamaya devam edecek."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

Başkanlık sistemi konusunda detaylı bir tartışma olmadığını belirten Koç, "Çünkü biz burada pozisyonumuzu koruyoruz. Yani demokratik temsili parlamenter sistemin güçlendirilmesi, yasama, yürütme ve yargı erkinin, kuvvetler ayrılığı ilkesinin güçlendirilerek hayata geçirilmesi için biz temel düşüncelerimizi zaten ifade etmiştik. Bizim pozisyonumuz aynı noktada" diye konuştu.

"Başbakan model önerdi mi, başkanlık sistemine geçilmesiyle ilgili?" sorusuna da Koç, "Hayır. kendi düşüncelerinin bu şekilde olduğunu ama o şeklin çerçevesi gelmediği için açıklamak durumunda değilim. Onu kendisi değerlendirir" yanıtını verdi.

TUTUKLU GAZETECİLER

Koç, Kılıçdaroğlu'nun tutuklu gazetecilerle rahatsızlığını görüşmede bir kez daha dile getirdiğinin altını çizerek, "Sayın Başbakan da tutuklu yargılamanın kabul edilemeyeceğini, tutuksuz olması gerektiğini, bunları daha önce de ifade ettiğini vurguladı. Bu konuda nasıl bir gelişme olacak onu da hep beraber takip edeceğiz" dedi.

Koç, Davutoğlu'nun MHP ile de görüşeceğine dikkati çekti.

"Yeniden bir araya gelecek misiniz?" sorusunu ise Koç, "Şimdiye kadar Türkiye'de hükümet olan iktidar partisi ile muhalefetin arasında bir bariyer, bir görüşmemezlik vardı. Siyasetin zaman zaman kendi iç doğası olarak sertleştiği dönemler olur ama paylaşmak, diyalog çerçevesini zorlamak bence gelişmiş bir demokrasinin temel şartlarından biri. Sayın Başbakan burada iyi niyetini ortaya koyuyor. Sayın Kılıçdaroğlu da zaten diyaloğa açık. Ama biz kendi pozisyonumuzu, kendi ilkelerimizi ve kendi gerekçelerimizi koruyarak bu diyaloğa kapalı değiliz" şeklinde cevapladı.

AK PARTİ: ÇOK İYİ GEÇTİ

AK Parti'den ilk yorum ise Ömer Çelik'ten geldi. Çelik görüşmenin çok iyi geçtiğini söyledi...

-Kılıçdaroğlu ve ekibine teşekkür ediyoruz. Soluk almadan iyi bir beyin fırtınası oldu.

YENİ ANAYASA

-Mevcut anayasanın değiştirilmesi asıl konuydu.

-Türkiye bu anayasayla 2023 hedeflerine ulaşamaz.

-Anayasayı darbe hukukunun bütün unsurlarından arındırılması yönünde anlaşıldı.

"TBMM İçtüzüğünün değişmesi için ortak irade ortaya çıkması gerektiği konusunda da bir anlaşma zemini çıktı."

BAŞKANLIK SİSTEMİ

-Başbakan başakanlık sistemini gündeme getirdi. . Biz başkanlık sistemini gündeme getirdik, onlar da parlamenter sistemin uygun olacağını dile getirdi.

-Bizim başkanlık sisteminden ne anladığımız ve CHP'nin getirdiği parlementer sistemi önerisinin tarışılmasını istiyoruz

-Başkanlık sisteminin olumsuz örnekleri olduğu gibi, parlamenter sistemin de olumsuz örnekleri var.

"Bundan sonrasında bir uzlaşma komisyonunun ortaya çıkması halinde iki genel başkan bu çalışmanın yapılmasını söyledi. Sayın Genel Başkanımızın Milliyetçi Hareket Partisi'ni ziyaretinden sonra tablo daha da genişleyecektir."

AB REFORMLARI

-AB meselesi de gündeme geldi. AB meselesi AK Parti döneminde devlet meselesi haline gelmiştir. Bu konudaki vizyonumuz ve kararlılığımızın devam edeceği dile getirilmiştir. Fasıllar açılmadan CHP'nin mükellefiyetlerini yerine getirecek maddelere destek vereceğini açıkladılar. CHP, AB reformları konusunda destek verecek.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler