HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ak Parti ve CHP'nin 'istikşafi' görüşme süreci başladı

AK Parti ve CHP'nin koalisyon çalışmalarını yürütmek üzere Ak Partili Ömer Çelik ve CHP'li Haluk Koç ilk kez bir araya geldi. Görüşme 1 saat 37 dakika sürdü.

Ak Parti ve CHP'nin 'istikşafi' görüşme süreci başladı

Parti Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu'nun CHP ile yürütülecek koalisyon görüşmeleri çerçevesinde görevlendirdiği Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ile CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç ön görüşme yaptı. Ömer Çelik ve Haluk Koç, görüşme sonrası açıklamalarda bulundu.

İşte Koç'un açıklamalarından satır başları:

Terörü lanetlemek adına mutlaka ulusal düzeyde bir yas ilan edilmesinin gereğini ifade edilmesini istiyorum. Bu kararı alacak hükümeti de gecikmeden bu kararı vermesi gerekiyor. Son yaşanan terör saldırılarıyla ilgili birkaç haftadır basında değişik noktalarda çeşitli ihbar niteliği taşıyan haberler duyumlar yer aldı. Sizler de tanık oldunuz. Birtakım canlı bombaların Türkiye’de dün yaşandığı gibi terör saldırılarına alet edileceği konusunda ciddi haberler yer aldı.

Böylesi hassas koşullarda basında bile yer bulan olası terör girişimleri ve bu iddialar, istihbarat göreviyle ilgili sorumluların maalesef yeterli önlemleri almadığı sonucunu ortaya koymaktadır.

Bu kapsamda görev ihmali olan herkesin açığa alınması gerekmektedir. Ortada görev ihmali olduğu açıktır. Mutlaka kovuşturulmalı, cezalandırılmalı ve açıklanmalıdır.

Suriye’deki iç savaş karşısında, türkiye’nin izlediği dış politika tercihlerindeki yanlışları sürekli ifade ettik. Gün geldi uyardık, gün geldi risklerini anlatmaya çalıştık, alternatif öneriler sunduk. Bunları kamuoyuyla paylaştık. Mezhepsel olarak başlayan, sonra etnik boyut kazanan bu çatışmalara türkiye’nin yapıcı olmaktan uzak yaklaşımı bu süreci çok daha tehlikeli hale getirdiği de açıktır. CHP’nin tüm uyarılarına rağmen inatla aynı yanlış tercihlerin sürdürüldüğüne tanık olduk.

Saplantılara ve kelime kullanacağım kusura bakmayın Retro hayallere dayalı türkiye’nin bugünkü tutumu. İhtimal gösterilen bazı radikal grupların Türkiye’ye terörü bulaştırmasına neden olmuştur.

Sınır güvenliğinin, bilinçli şekilde ortadan kaldırılması bu gruplara sunulduğu belgelenen lojistik destek iddiaları, bugün türkiye topraklarını terörün haline getirmiştir. Türkiye kendi sınırlarının yanı başında, radikal grupların cesaretlendirilip cirit attıkları yeni bir Peşaver’in oluşmasına seyirci kalmıştır. Şimdi rüzgar eken fırtına biçen deyimini doğrulayan gelişmeler yaşıyoruz.

ÖMER ÇELİK: ERKEN SEÇİM İHTİMALİ HER ZAMAN YARI YARIYADIR

Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Ömer Çelik, "Her iki tarafında karşılıklı birbirinin pozisyonunu görmesi açısından bir değerlendirme, karşılıklı olan konuların fotoğrafını çekme anlamında bir görüşme süreci olacak. Bugün konuştuğumuz konu tabi genel başkanların görüşmesi gibi bir aşamaya gelinirse bu aşamaya kadar yapılması gerekenler var. Bunlar yöntemle ilgili şeylerdir. Birincisi bizim kendi aramızda heyetler olarak hangi ilkeler çerçevesinde görüşeceğimize dair ilkelerin belirlenmesi. İkinci olarak birleşeceğimiz konu başlıklarının belirlenmesidir. Üçüncü olarak ise hangi mekanda bir araya geleceğimize dair bir değerlendirme yapmamız gerekiyor. Bunlarla ilgili olarak bizim bugün ve yarın toplantımız olacak. Karşılıklı olarak bu istikşafi görüşmeleri yapacak isimler belirlenir ve karşılıklı olarak birbirine bildirilecek. Arkasından biz heyet olarak hafta sonuna doğru bir araya geliriz. Bir araya geldiğimizde bu ilkeler üzerinde konu başlıklarını konuşmamız gerektiğine karar vereceğiz. Karar verdikten sonra heyetler arasındaki görüşmeler başlamış olacak. Belki görüşmeler için 10-15 günlük bir zamana ihtiyacımız var. Bütün konu başlıklarını değerlendirebilmemiz için. Bu sürecin bitimine doğru sayın genel başkanlara ayrı ayrı ya da beraber bir sunum yapacağız. Bu sunum içerisinde mutabık olunan veya olunmayan noktalar net bir şekilde fotoğraf ortaya koyulur. Bu fotoğraftan sonra eğer bir koalisyon kurmak için bir zemin olduğuna karar verilirse istikşafi görüşmelerden müzakerelere geçilmiş olunur. Koalisyon kurulmasına imkan olmadığına karar verilirse de süreç kesilmiş olur. Bugün itibariyle 1 saat 40 dakikaya yakın çeşitli meseleler hususunda konuştuk gayet pozitif bir havada. Genel Başkanların değerlendirmesi neticesinde hem isimler hem de sayı o çerçevede belirlenmiş olacak” diye konuştu.

"HER BİRİMİZİN KONU BAŞLIKLARI VAR”

Görüşmenin yeri konusunda da açıklamalarda bulunan Çelik, şöyle devam etti:

"Heyetin rahat ve sağlıklı bir biçimde görüşebilmesi için ihtiyacımız olan ama her iki tarafında ortak bir kabulü olan bir yer olması lazım. Siyasi partilerdeki yoğunluk sebebiyle bu tip müzakerelerde daha sağlıklı mekan olması açısından bunların değerlendirilmesinin ardından açıklanır. Ondan sonra biz heyetler olarak bir araya gelip, konu başlıklarını belirleyip, istikşafi görüşme sürecini başlatmış olacağız.”

Bir gazetecinin "Bugün ilkeler üzerinde görüşmeye başladınız mı?” sorusunu değerlendiren Çelik, makrodan mikroya gideceklerini belirterek şunları söyledi:

"Öncelikle siyasi meseleler en sonekonomik meseleler bırakılmış olacak. Ama bu görüşmeler istikşafi görüşmelerdir. Her birimizin konu başlıkları var. Bu konu başlıklarında biz ne mana bekliyoruz. Örneğin yargıdan bahsediyoruz. Biz ne mana yüklüyoruz, onlar ne mana yüklüyorlar. Onların değerlendirmeleri nedir, bizim değerlendirmelerimiz nedir. Burada ortaya çıkan noktalar nedir, çatıştığımız noktalar nedir, genel başkanların taktirine bırakılacak konular nedir. Bütün bu çerçevede bir yöntem görüşmesidir bu. Karşılıklı sohbet havasında eski günleri anarak bir takım Türkiye ve dünyanın siyasi meselelerini de çok verimli bir şekilde konuştuk. Biz bugün ve yarın yapacağımız çalışmalarla bu konu başlıklarını netleştireceğiz. Bu şekilde heyet görüşmesi için bir araya gelmemiz hafta sonu veya öbür hafta başı gerçekleşmiş olacak.”

Görevlerinin fotoğraf çekmek olduğuna dikkat çeken Çelik, "Bir hükümet ortaklığını gerçekleştirmekte erken seçim ihtimalide her zaman yarı yarıyadır. Bunu zaman içerisinde göreceğiz. Şuana kadar karşılıklı siyasi nezaket ve saygı çerçevesinde bu görüşmeleri yürütüyoruz. Sürecin kendisi Türk siyaseti açısından sonuç kadar kıymetlidir. Sonuçta müzakerelere geçilme kararı verilir veya verilmez. Her ikisi de mümkün. Bunu sürecin içerisinde göreceğiz. Bugün ki görüşmemiz bir bakıma sürecin kodlarını, koordinatlarını ve sürecin standartlarını belirlemeye dönük bir görüşme oldu” ifadelerini kullandı.

"ÜZERİMİZE DÜŞEN GÖREV İSTİKŞAFİ GÖRÜŞMELERİ GERÇEKLEŞTİRMEKTİR”

"AK Parti ve CHP'yi aynı fotoğraf karesi içerisinde görebilecek miyiz?” sorusu üzerine ise Çelik şu cevabı verdi:

"Artık onu görüşmelerin sonunda bakacağız. Mutabık olunduğu takdirde Genel Başkanlar artık biz görüşmelere geçebiliriz derse öyle bir fotoğraf çıkar, hayır görüşmelere geçmeye gerek yok derlerse süreç orada kesilir.

Yargı reformu, çözüm süreci, dış politika, seçim barajı gibi konular bu konuları nasıl bir sıralama içerisinde konuşalım, görüşmemizde bu konular konu başlığı olsun mu diye heyet görüşmesinde karar vereceğiz.

Siyasetçi açısından umut veya umutsuzluk gibi kavramlar çok belirleyici değil. Her şey masada, her seçeneği değerlendireceğiz ama karar verilmiş bir süreç var. Şu aşamada gayet pozitif bir şekilde açık, şeffaf ve karşılıklı anlayış çerçevesinde bizim üzerimize düşen görev istikşafi görüşmeleri gerçekleştirmektir.”

(İHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler