HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Parti'de Erdoğan çatlağı: Kongre ne zaman olacak?

AK Parti'de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Mayıs'ta partinin başına geçmesini isteyenlerle; bunun için 2018'deki olağan kongrenin beklenmesini savunanlar karşı karşıya. Cumhurbaşkanlığı'na yakın kaynaklar ile parti yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Erdoğan'ın partinin başına geçmesiyle ilgili zamanlamanın, önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi muhtemel Erdoğan ile AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım arasındaki görüşmede şekillenmesi bekleniyor.

AK Parti'de Erdoğan çatlağı: Kongre ne zaman olacak?

AK Parti'de, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın olası bir olağanüstü kongre ile önümüzdeki ay AK Parti'nin başına geçmesini savunanlara karşılık, 'tek adam' eleştirilerinin olduğu bir ortamda acele edilmemesi gerektiğini savunanlar karşı karşıya. Cumhurbaşkanlığı'na yakın kaynaklar ile parti yetkililerinin verdiği bilgiye göre, Erdoğan'ın partinin başına geçmesiyle ilgili zamanlamanın, önümüzdeki günlerde gerçekleşmesi muhtemel Erdoğan ile AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım arasındaki görüşmede şekillenmesi bekleniyor.

"ŞU ANDA YSK'NIN REFERANDUM İLE İLGİLİ KARARINI AÇIKLAMASI BEKLENİYOR"

Reuters'a bilgi veren Cumhurbaşkanlığı'na yakın bir kaynak, "Kısa süre içinde parti genel başkanlığı konusundaki resim ortaya çıkacak. Olağanüstü kongre olabilir de olmayabilir de. Bu kararı yakın zamanda Erdoğan verecek. Şu anda YSK'nın referandum ile ilgili kararını açıklaması bekleniyor" dedi.

Bu ayın 16'sındaki referandumla kabul edilen ve Erdoğan'a geniş yetkiler veren anayasa değişikliğiyle, cumhurbaşkanı istediği taktirde bir partiye üye olabilecek. AKP'li yetkililer, YSK'nın yine Nisan içerisinde beklenen referandum sonuçlarını kesinleştirmesinin ardından, Erdoğan'a AKP'ye üyelik için davette bulunacaklarını açıklamışlardı.

Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İbrahim Kalın da Pazartesi günü, "AK Parti'den gelecek talebe göre (Erdoğan tarafından) parti genel başkanlığı değerlendirilecek" demişti.

'MAYIS'TA OLAĞANÜSTÜ KONGRE' GÖRÜŞÜ

AK Partili bazı yetkililer ise Erdoğan'ın hiç gecikmeden, Mayıs'ta partinin genel başkanlık koltuğuna oturması gerektiği düşüncesindeler. Reuters'ın görüşlerine başvurduğu ve AK Parti'nin kuruluşundan bu yana partide yöneticilik yapan bir yetkili, "Erdoğan ve Yıldırım YSK'nın kararının kesinleşmesi sonrası görüşüp olağan ya da olağanüstü kongre konusunda kararlarını verir. Onların kararı ne yöndeyse onu savunuruz. Bana kalırsa bu iş uzatılmamalı. Mayıs ayındaki bir kongreyle, Yıldırım genel başkanlığı Erdoğan'a devretmeli" dedi.

Bir parti yöneticisi ise, "Biz anayasa değişikliği için bu kadar acele edip, o değişikliğin gereklerini yerine getirmek için beklersek bunu anlatmak da zor olur. Bu durum sona ermeli. Erdoğan en kısa zamanda partinin başına geçmeli" değerlendirmesini yaptı.

'KONGRE HAZIRLIĞI YOK'

Ancak partide geçmiş dönemlerde bakanlık da yapan bir yetkili bu görüşe karşı çıkarak, "Zaten tek adam eleştirilerinin doruğa çıktığı bir ortamda, hemen Mayıs ayında bir olağanüstü kongre bize zarar verir. Ben anayasa değişikliği sonrasında her şeyin yerine oturması ve gelecek yılki olağan kongrenin beklenmesi kanaatindeyim" diye konuştu.

Başka bir parti yetkilisi de, "Kongre ile ilgili bir ön hazırlığımız dahi yok. Zaten olmamalı da. Erdoğan nasılsa bir gün genel başkan olacak. Acele edilmemesi, insanlara nefes alma imkanı verilmesi düşüncesindeyim" ifadesini kullandı. Başbakan Binali Yıldırım geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, AK Parti'de olağan kongrenin daha önce belirlendiği gibi gelecek yıl Nisan'da yapılacağını, olağanüstü kongre olmayacağını açıklamıştı.

Ancak dün Bloomberg'e konuşan ve televizyonlarda da yayınlanan demecinde Yıldırım, "Ben daha önce olağanüstü kongre olmaz demedim. Takvim her zaman değişebilir buna yetkili kurullar karar verebilir" ifadesini kullanmıştı.

AK Parti'de olağanüstü kongre tartışılırken bir yandan da Yıldırım'ın parti genel başkanlığından ayrılmak istediği iddialar da basında yer alıyor.

Geçtiğimiz yıl Mayıs ayının başında Erdoğan ile dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu arasındaki görüşme sonrasında AKP'de olağanüstü kongre kararı alınmış, 22 Mayıs'ta yapılan kongre sonrasında Davutoğlu'nun yerine AK Parti Genel Başkanlığı koltuğuna, Erdoğan'ın işaret ettiği Yıldırım oturmuştu.

Davutoğlu kongrede yaptığı konuşmada, "Seçimin üzerinden 6 ay geçmişken olağanüstü kongre ile karşınıza çıkmak benim arzu ettiğim bir şey değildi" demişti. Erdoğan ise kongreye gönderdiği mesajda, "AK Parti ile bağım hiç kesilmedi, kesilmeyecek" ifadesini kullanmıştı. Dün Cumhuriyet gazetesinde yer alan bir haberde siyasi kulislerde Binali Yıldırım'ın başbakanlıktan istifa edeceğine ilişkin bir mektubu Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunduğu iddiası gündeme getirildi.

Bu konuda Reuters'ın görüşüne başvurduğu bir AK Partili yetkili, "Yıldırım genel başkanlıktan ayrılsa da başbakanlıktan istifa etmesi çok akılcı gelmiyor. Bu bize hasar verir" iddiasında bulundu.


En Çok Aranan Haberler