HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

AK Partili Şentop: Türkiye başkanlığa yabancı değil

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, Türkiye'nin başkanlık sistemiyle birlikte istikrarlı hükümetlere sahip olacağını söyledi.

AK Partili Şentop: Türkiye başkanlığa yabancı değil

Sakarya Büyükşehir Belediyesi'ni ziyaret eden AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop, yeni anayasa ve başkanlık sistemiyle ilgili açıklamalarda bulunurken, bugün Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın usulsüz dinlemelerle ilgili 16 ilde başlattığı operasyon kapsamında 25 kişinin gözaltına alınmasına da ilişkin açıklama yaptı.

"SORUN, ANAYASANIN ZİHNİYETİYLE İLGİLİ”

Yeni anayasa konusunda açıklamalarda bulunan Mustafa Şentop, "Türkiye'de çok anayasa değişikliği yapılmış ama Türkiye'nin anayasa ile ilgili sorunu çözülmemiş. Anayasa ile sorunumuz, anayasanın maddeleriyle ilgili değil, anayasanın zihniyetiyle ilgili sorun, Paradigmanın değişmesi lazım. Vesayetçi bir paradigma, darbecilerin kendileri için bir iktidar zemini olsun diye tasarladıkları bir paradigma. Yeni anayasa, yeni bir paradigma ile seçilmişlerin, milletin temsilcilerinin yapacağı bir anayasa olacağı için bu sıkıntıları bertaraf edecek” diye konuştu.

"TÜRKİYE BAŞKANLIK SİSTEMİNE YABANCI DEĞİL”

Başkanlık sistemi konusunda da açıklamalarda bulunan Şentop, "Başkanlık sistemi, demokratik meşruiyet zemini daha güçlü, daha yüksek ve millet iradesinin devlet yönetimine daha fazla yansımasına imkan veren bir model. Başkanlık sisteminde bir oy veriyoruz, meclisi, parlamentoyu seçiyoruz, bir oy veriyor, hükümeti yani başkanı seçiyoruz. Seçim akşamı yüzde 50'yi geçen hükümeti kurmuş oluyor, belirsizlik ortadan kalkıyor” dedi.

Başkanlık sisteminin Türkiye'deki siyasi hayata çok yabancı olmadığının altını çizen Şentop, "Biz yerel seçimlerde bu sistemi uyguluyoruz. İlçe belediyelerimizde meclis ayrı seçiyoruz, belediye başkanını ayrı seçiyoruz. Belediye başkanı meclisin içinden çıkmıyor. Bir başka önemli husus da vesayetçi, darbeci anlayış parlamenter sistemin zaaflarından yararlanarak, Türkiye'de hükümetleri belirleme, düşürme, kurdurma imkanına sahip olmuş oluyor. Başkanlık sistemi olduğu takdirde doğrudan hükümet seçileceği için Türkiye istikrarlı bir hükümete sahip olmuş olacak” şeklinde konuştu.

USULSÜZ DİNLEMELERE YÖNELİK OPERASYON

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın usulsüz dinlemelerle ilgili 16 ilde başlattığı operasyon kapsamında 25 kişinin gözaltına alınmasıyla ilgili de değerlendirmede bulunan Şentop, "Bu tür soruşturmalar devam edebilir. Soruşturmalar yapıldıkça konuyla ilgili birçok yeni dosya çıkıyor. 2010 yılı başlarından itibaren büyük ölçüde bu tür yargıdaki yapılanma, istihbarat birimlerindeki paralel yapılanmaya yakın olan kişilerin bu tür faaliyetler sürdürdüğünü görüyoruz. Bir suç soruşturması kapsamında birilerini dinlemek değil mesele, önce dinlemek istedikleri kişileri seçiyorlar, sonra uygun bir suç dosyası ayarlayarak bu işi sürdürüyorlar. Türkiye'de bu konuyla ilgili ciddi bir temizliğe ihtiyaç var. Soruşturmalar devam ettikçe bu işlere bulaşmış olanların da yakalanacağını, sorgulanacağını ve yargılanacağını düşünüyorum” dedi.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler