HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akdağ’dan Ahmet Türk’e ‘ruh hali’ cevabı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan temaslarda bulunmak üzere geldiği Mardin'de, önemli açıklamalarda bulundu.

Akdağ’dan Ahmet Türk’e ‘ruh hali’ cevabı

Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan, Artuklu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi salonunda TÜSİAD tarafından düzenlenen "Çözüm sürecinin İktisadi Boyutuna katkı ve alternatif Turizm” konferansına katıldı. Programın açılış konuşmasını yapan TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer, ülkede uzun yıllar devam eden çatışma ortamının toplumsal huzuru bozduğu gibi gelişme ve kalkınma hızını da düşürdüğünü söyledi. Dinçer, "Çözüm süreciyle bölgenin kalkınmasını umuyoruz ki bundan sonra çatışmalar sona ererek Mardin'in turizmde hak ettiği noktaya geleceğine inanıyorum. Sürece en başında destek veren TÜSİAD'ın bu desteği devam edeceğini hatırlatıyorum. Ülkemizde uzun yıllar devam eden çatışma ortamı toplumsal huzuru bozmuştur. Gelişme ve kalkınma hızını düşürdüğü gibi bölgeler arası gelişmişlik farkının açılmasına neden oldu. Son bir yıldır başlatılan barış ortamı ile birlikte çözüm süreci, TÜSİAD olmak üzere toplumun tüm kesimi ve kurumların ortak sorumluluğundadır" dedi.

Daha sonra konuşma yapan Mardin Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Türk, Rojova'da Suriye'de Kobani'de katliam haberleri gelirken Türkiye'nin tutumunu anlamakta zorluk çektiğini söyledi. Türk, "Bugün ekonomik kalkınmayı tartıştığımız bir günde bölgemizde ve ülkemizde halkların geleceğini karatmaya yönelik IŞİD saldırılarının yaşandığı bir dönemden geçiyoruz. Bildiğiniz gibi Şengal'de Ezidi kardeşlerimizi katledip kadınları ve kızlarına tecavüz eden bir anlayış karşısında suskunluğumuz devam etmektedir. Bugün Rojova'da Suriye'de Kobani şehri etrafı kuşatılırken ve hemen her gün katliam haberleri gelirken Türkiye'nin tutumunu anlamakta zorluk çekiyoruz. Yıllardan beri her siyasetçinin dile getirdiği bir söz var; Türkler ve Kürtler kardeştir. Bizim kardeşlerimizin kızları tecavüze uğrarken burada susmayı, Kürtlerin anlamasına imkan yok. Türkiye Cumhuriyeti Devleti bu kardeşlik hukukunu görerek ve buna uygun politikalar üreterek müdahale etmelidir. Kendi kardeşlerine destek vermelidir. Bugün Mardin'in gelişmesi noktasındaki eksikliklerinin giderilmesini sizinle paylaşmak isterdim. Ama böyle bir ruh haliyle tartışmayı çok uygun görmedim" diye konuştu.

Dün Bitlis'te acı bir haber aldıklarını ifade eden Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan ise, polis noktasına roketatarla saldırı düzenlendiğini, oraya giden ekipteki 3 polis memurumuzun şehit olduğunu hatırlattı. Akdoğan, "Biraz önce Ahmet Abi (Ahmet Türk) ruh halinden bahsetti. Doğrusu benim ruh halim de daha polislerimizin naaşları toprağa verilmeden bu konuları çok konuşmak da istemiyor doğrusu. Tabi hayat devam ediyor. Ve bunlar yaşanmasın diye bu konuları cesaretle konuşmak zorundayız. Son günlerde Türkiye'ye güçlü bir göç dalgası yaşanıyor. Bu büyük bir devlet, büyük bir millet olmamızdan kaynaklanıyor. O insanlarla her şeyini paylaşan başka bir ülke yok. Kapılarını, gönlünü açan onlarla ekmeğini paylayan başka ülke yok. Başka ülkeler ise sadece bakıyor, dinliyor. 1,5 milyon insanın yükünü Türkiye çekiyor. Siz sadece konuşuyorsunuz. Bu yüzden kimsenin Türkiye'ye ev ödevi verme gibi bir lüksü yoktur. Biraz da teşekkür etmeleri gerekir. Siz hep yapacaksınız birileri sizi eleştirecek, siz yapacaksınız onlar konuşup sizi eleştirecek. Tabi bu teşekkürün hükümete ve devlete değil halklara yapılması gerekir. Türkiye demokratik atılımla çok önemli bir proje olan çözüm sürecini başlattı. Hiçbir siyasi parti veya siyasetçinin göze alamayacağını biz aldık. Paradigmayı değiştirdik. Biz çözüm süreciyle artık herkesin kardeş gibi bir arada yaşayabileceği için tarihi bir süreç başlattık. Kimlik ve birtakım sıkıntılar geçmişte çok yaşandı. Artık ileriye bakmak zorundayız. Sorunlar hep çıkacak, gerilim yaparak değil, taş atarak değil, oturup konuşarak bu sorunu çözmeliyiz. Çözüm süreci yeni Türkiye'nin inşasında en önemli projedir" şeklinde konuştu.

Daha sonra toplantı, Türkiye Turizm Yatırımcıları Derneği Başkanı Prof. Dr. İbrahim Birkan'ın moderatörlüğünü yaptığı 'Alternatif turizm bölgesel iktisadi kalkınmaya katkısı' konulu konferansla devam etti.

Toplantıya Erden Holding Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Zeynep Abidin Erden, TÜRSAB Yönetim Kurulu Başkanı Başaran Ulusoy, TÜROFED Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ayık ve Mardinliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Tahincioğlu da katıldı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler