HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akkuyu'daki 'çed raporu' tartışmaları

CHP Mersin Milletvekili Vahap Seçer, Akkuyu Nükleer Güç Santrali için hazırlanan ÇED raporunun 'eksiklikler' olduğu için şirkete iadesini TBMM gündemine taşıdı.

Seçer, Mersin'in Gülnar ilçesi Büyükeceli beldesinde kurulacak nükleer santraldeki Çevresel EtkiDeğerlendirme (ÇED) sürecinde yaşanan tartışmaları Meclis gündemine getirdi. ÇED raporunda bazı eksiklerin tespit edildiği ve İnceleme Komisyonu’na sunulmadan şirkete iade edildiğini hatırlatan Seçer, konuyu Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'’a sordu.

Bakan Bayraktar’'ın cevaplaması talebiyle hazırladığı soru önergesinde "ÇED raporunda iadeye konu olarak belirlenen eksiklikler nelerdir?" diye soran Seçer, Bakanlığın Akkuyu NGS’ye bildirdiği “yorum ve önerilerin” kamuoyuna açıklanmasını istedi. Nükleer enerji konusunda dünyada hala bir çaresi bulunmayan atıkların bertarafı konusunun önemine dikkat çeken Seçer, "İade edilen ÇED raporunda bu konu yer almış mıdır? Bakanlığınızın bu konudaki değerlendirmesi ve şirketin yaklaşımı nedir?" sorusuna yanıt verilmesini talep etti. İktidarın Suriye’ye yönelik tutumuna karşı Rusya’ya Akkuyu üzerinden mesaj vermek istediği yönündeki iddiaları da gündeme getiren Seçer, bu iddianın açığa kavuşturulması gerektiğini belirtti. Seçer, şöyle devam etti: "Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesindeki gelişmeleri takip ediyoruz. Son olarak şirketin 9 Temmuz’da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu ÇED raporuna onay çıkmadığını biliyoruz. Bakanlık, yaklaşık 3 bin sayfadan oluştuğu belirtilen raporu beğenmeyerek, 15 Temmuz’da şirkete iade etti. Yani şirketin raporu 6 günde bakanlıktan veto yedi.

Raporda ‘şekil ve içerik bakımından eksiklikler olduğu’ iddiası da ‘Türkiye’nin Rusya’ya Akkuyu üzerinden mesaj vermek istediği’ de kamuoyunda konuşuluyor. Bu iddiaların açığa kavuşturulması lazım." Mersin’in turizm potansiyeline bir kez daha vurgu yapan Seçer, asıl olarak bu potansiyelin güçlendirilmesi gerektiğini kaydetti. "Bölgemizde istihdam yaratacak en önemli sektörler turizm ve tarımdır. Dolayısıyla bütün yatırımlarımızı buna göre yapalım” uyarısında bulunan Seçer'in cevaplandırılmasını istediği sorulardan bazıları şöyle: "ÇED raporunun iadesinde hükümetinizin Suriye’deki mevcut rejim ve yönetimine yönelik tutumu, bunun doğal sonucu olarak Rusya ile bozulan ilişkilerin payı var mıdır? İktidarınızın Akkuyu üzerinden Rusya’ya mesaj vermek istediği iddiası doğru mudur? ÇED raporunda iadeye konu olarak belirlenen eksiklikler nelerdir? Bakanlığınız tarafından Akkuyu NGS’ye bildirilen ‘yorum ve öneriler’ nelerdir? Nükleer enerji konusunda dünyada hala bir çaresi bulunmayan atıkların bertarafına ilişkin konu ÇED raporunda yer almış mıdır? Bakanlığınızın bu konudaki değerlendirmesi ve şirketin yaklaşımı nedir? İktidarınız nükleer santral gibi çevresel etkileri olacak birçok büyük projeyi ÇED’den muaf tutacak yasal düzenlemeyi hayata geçirmiştir. Bu çerçevede 1993’den önergenin yanıtlandığı tarihe kadar olan dönemde kaç proje hakkında ‘ÇED olumsuz’ kararı verilmiştir? Sözü edilen düzenleme kapsamına girecek kaç proje vardır?"

İHA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler