HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ali Babacan: Kanun devleti değil, hukuk devleti olmalıyız

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı önemli problemlerin temelinde yargı ile ilgili sorunların olduğunu söyledi.

Ali Babacan: Kanun devleti değil, hukuk devleti olmalıyız

Hukuk devleti olmadan, ilerlemiş bir ekonominin mümkün olmadığını anlattı. NTV’ye değerlendirmelerde bulunan Babacan, evrensel normlara sahip hukuk devleti olmanın önemine dikkat çekti. Şöyle konuştu: “Aksi halde hukuk devleti değil, kanun devleti olursunuz. O kanunlara çok yanlış şeyler yazarsınız, onları uygulamaya çalışırsınız.

Sonuçta iyi şeyler olmaz memlekette. Bizim evrensel hukuk normlarından referans alınmış hukuk devleti olmamız gerekiyor. Gerçek anlamda kazanılmış hakların sonuna kadar korunması, düzenlemelerin geriye işlememesi gerekiyor. Bütün bunların yanı sıra yargının hızlı ve güvenilir bir şekilde çalışması lazım. Güvenilir dediğimizde, bağımsız ve aynı zamanda da tarafsız olması lazım. Türkiye’nin son yıllarda yaşadığı önemli problemlerin temeline inin, orada yargı ile ilgili sorunların olacağını göreceksiniz. Yargının bağımsızlığı esastır; güçler ayrılığı esastır. Yargıya güven olmazsa, genel anlamda ülkemizde hukuki güvenlik olmazsa ekonomide ilerleme olmaz.

Aksi halde önümüzdeki dönemde zorlanmaya başlarız.” Hukuk devleti olmak için alınması gereken çok mesafe olduğunu kaydeden Ali Babacan, “Her ne kadar ayrı kulvarlarda tartışılıyor olsa da, bunlar hep beraber iyi işledikten ve ilerledikten sonra, ülkeye ileri ülke, gelişmiş demokrasi, hukuk devleti diyoruz. Çerçevenin tümüne baktığımızda, öncelikle Türkiye’deki demokrasinin iyi işleyen bir demokrasi olması son derece önemlidir. Bunun kuşkusuz seçimler çok önemli ayağı. Bunun yanında, sivil toplum, medya, iş çevreleri ve sosyal kesimler çok önemli.

Hukuk da olmazsa olmaz. Hukuk devleti niteliğimiz geçtiğimiz dönemde iyileşti ancak alacağımız çok mesafe var.” şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler