HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anayasa görüşmeleri tamamlandı

Anayasa müzakereleri tamamlandı. AK Parti, MHP'ye yanıtını yazılı iletti.

Anayasa görüşmeleri tamamlandı

Bugüne kadar 2 görüşme olmuştu, 3'üncü görüşme yapılması bekleniyordu. AK PartiMHP'nin görüşlerine ilişkin, anayasa teklifini revize etti. Liderlerin önümüzdeki günlerde bir araya gelmesi bekleniyor. Anayasa teklifiyle ilgili son sözü liderler söyleyecek.

DAHA ÖNCE 2 KEZ BİR ARAYA GELMİŞLERDİ

AK Parti Genel Sekreteri Abdulhamit Gül ve MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Parsak, başkanlık düzenlemesini de içeren anayasa değişikliği görüşmeleri için daha önce 2 kez bir araya gelmişti.

Müzakerelerde 12 madde üzerinde önemli değişiklikler yapıldı. Edinilen bilgiye göre, iki partinin ortak noktada buluşamadığı ilk konu, cumhurbaşkanı seçilecek kişinin partisi ile ilişkilerinin nasıl düzenleneceğine yönelik.

MHP, cumhurbaşkanının parti üyesi olmasında bir sakınca görmüyor. Ancak cumhurbaşkanının aynı zamanda parti genel başkanı da olmasına sıcak bakmıyor.

AK Parti ise değişiklikle parti genel başkanı ile cumhurbaşkanının aynı kişi olabilmesinin önünü açıp iki başlılığı önlemenin amaçlandığını vurguluyor.

AK Parti, ikinci bir formülü gündeme getirerek, konuya ilişkin anayasaya herhangi bir hüküm konulmamasını savunuyor. Bu durumda, cumhurbaşkanı partisiyle ilişkisini kendisi belirleyecek.

Müzakerelerde ikinci ayrışma konusu ise cumhurbaşkanının denetlenmesi. İki parti arasında, soruşturma komisyonu kurulması ve Yüce Divan'a sevk için oranların belirlenmesinde ayrışma yaşanıyor.

Gül ve Parsak'ın şekillendireceği teklif daha sonra liderlere gidecek. Liderlerin müzakere etmesinin ardından, tam mutabakat sağlanması durumunda, teklif en kısa sürede Meclis'e gönderilecek.

İKİ LİDERDEN PEŞ PEŞE AÇIKLAMA

Bahçeli açıklamasında "Yakında Anayasa komisyonuna geleceğini umuyorum" derken "Başbakan ile görüşme en kısa zamanda, bugün olmaz" şeklinde konuştu.

Başbakan Binali Yıldırım, 'en kısa sürede Bahçeli ile görüşeceğim' dedi. Yıldırım ayrıca "Bahçeli ile görüşlerim müşterek, mutabık kalmadan açıklama yapmak doğru olmaz" diye de belirtti.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler