HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Anayasa Mahkemesi'nin kararı tutarsız'

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, cumhurbaşkanının görev süresiyle ilgili verilen kararla tutarlı hareket edilmediğini öne sürdü.

Hamzaçebi, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında Anayasa Mahkemesi'nin cumhurbaşkanının görev süresine ilişkin kararını değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün seçim sürecinde 367'lik oy sayısı sağlanamadığı için Anayasa Mahkemesi'ne iptal davası açıldığını, 3 Mayıs'ta erken seçim kararı alan Meclisin, Anayasa değişikliği ile Cumhurbaşkanı seçimine ilişkin değişiklikler yaptığını belirten Hamzaçebi, bu değişikliklerle Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 7 yıldan 5 yıla indirildiğini ve Cumhurbaşkanı'na iki kez seçilme hakkı getirildiğini bildirdi. Bu düzenlemenin daha sonra referandum sürecine tabi olduğunu ifade eden Hamzaçebi, 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün görevine başladığı zaman, görev süresinin 5 yıl olduğunu biliyor olduğunu öne sürdü.

"12. CUMHURBAŞKANI SEÇİMİNİ KENDİ TEKELLERİNDE GÖRÜYORLAR"

Anayasa Mahkemesi'nin CHP'nin taleplerinden sadece birisini doğru bularak, Abdullah Gül'e iki kere seçilme hakkı verdiğini dile getiren Hamzaçebi, Cumhurbaşkanının bir kez daha aday olmasında herhangi bir tereddüt olmadığını ancak Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıl olması gerektiğini savundu. Bu durumun tutarsız olduğunu belirten Hamzaçebi, "Mademki, görev süresinin 7 yıl olması eski hükümlere göredir, o zaman yeniden adaylığı da buna göre değerlendirilmelidir. Bir kez daha seçilebilir derseniz, tutarlı hareket etmiş olmazsınız." dedi. Anayasa Mahkemesi'nin, yasa ile Anayasa değiştirilmesine onay vermiş olduğunu belirten Hamzaçebi, Anayasa Mahkemesi'nin kararını oy çokluğuyla aldığını vurguladı.

Basın mensuplarının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığına aday olmak istemesi durumunda, başka kimsenin şansı olmayacağına yönelik görüşlere ilişkin Hamzaçebi, "12. Cumhurbaşkanı seçimini kendi tekellerinde görüyorlar. Abdullah Gül mü, Recep Tayyip Erdoğan mı seçilecek şeklinde düşünmek tümüyle yanlıştır. 12. Cumhurbaşkanı Ne Gül, ne Erdoğan olacaktır. Bu kadar kutuplaştırma politikaları karşısında, barış mesajı verecek bir kişi Cumhurbaşkanı olacaktır. Ben bu profili AK Parti içinde kimsede görmüyorum." dedi.

(CHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler