HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Aytuğ Atıcı, Akkuyu ÇED Raporu’nda sahte imza iddialarını Meclis’e taşıdı

CHP Mersin Milletvekili Aytuğ Atıcı, Mersin'de yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED Raporu'ndaki mühendis imzasının sahte olduğu iddialarını Meclis'e taşıdı.

Aytuğ Atıcı, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce tarafından yazılı yanıtlanması iddiasıyla TBMM Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Atıcı önergesinde, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli Mahallesi'nde yapılması planlanan Akkuyu Nükleer Santrali için hazırlanan Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu'nun sahte imzayla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na sunulduğu ve Bakanlığın bu sahte raporu onayladığı iddialarının basına yansıdığını belirtti. Nükleer santral ÇED raporu hazırlayacak mühendislik firmasında, nükleer enerji mühendisi çalıştırılmasının zorunlu olduğunu anımsatan Atıcı, "ÇED Olumlu Kararı verilen süreçte Mersin Akkuyu Nükleer Santrali için hazırlanan iki ayrı ÇED raporunda da işten ayrılan nükleer enerji mühendislerinin imzalarının kullanıldığı, yani imzaların sahte olduğu iddiaları belgeli şekilde basında yer almıştır” dedi.

Nükleer enerji tesisinin, herhangi bir kaza olmadığı halde çevresine ölümcül tehlikeler saçan, zararları yüzlerce yıl telafi edilemeyen, insan sağlığı, tarım, hayvancılık ve balıkçılık üzerine olumsuz ve geri dönüşümsüz zararlar veren dünyadaki en tehlikeli tesis olduğunu öne süren Atıcı, "Çernobil ve Fukuşima örneklerinde olduğu gibi bir kaza anında ise kaç insanın öleceği veya kanser olacağı, çevrede ne kadar büyük bir hasar meydana geleceği tahmin bile edilememektedir. Bu kadar tehlike içeren bir yatırımın raporunun, nükleer enerji mühendisi olmadan, sahte imza ile hazırlandığı iddiası çok vahimdir ve Mersin Akkuyu Nükleer Santral ÇED Olumlu Kararı tartışmalı hale gelmiştir” ifadelerini kullandı.

Bakan Güllüce'ye, sahte imza ile ÇED Olumlu Kararı verildiği iddia edilen Akkuyu Nükleer Santrali projesindeki iş ve işlemleri, imzaların adli incelemesi yapılana kadar durdurma emri verip vermediğini soran Atıcı, şu soruların da yanıtını istedi: "ÇED Olumlu Kararını durdurmadıysanız ne zaman durduracaksınız? Bakanlığınıza iki kez sunulan ÇED raporunun incelenmesinde imzaları kontrol eden veya etmesi gerektiği halde etmeyen ilgililer hakkında idari veya hukuki herhangi bir işlem başlattınız mı? Başlatmadıysanız ne zaman başlatacaksınız? Mersin Akkuyu Nükleer Santral Projesi'nin, ÇED Olumlu Kararı'nın sahte imza ile alındığı kesinleşirse istifa edecek misiniz? İstifa etmeden önce de nükleer santralle ilgili iş ve işlemleri durduracak mısınız? Nükleer santral kuran ve işleten ülkelerde, nükleer enerji mühendisinin sahte imzası ile iş veya işlem yapıldığına dair Bakanlığınız arşivinde herhangi bir bilgi var mıdır? Rusya Devlet Başkanı Putin'in Türkiye ziyareti sırasında yapılacak çeşitli pazarlıklarda koz olarak kullanılmak üzere alelacele tamamlattırıldığı iddia edilen ve Mersin halkı tarafından Putin'e rüşvet olarak algılanan nükleer santral ÇED raporunun sahte imza ile verildiği kanıtlanırsa Rusya ile ilişkilerimiz nasıl etkilenir?”

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler