HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Ayşenur İslam'dan 'çığlık' yanıtı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, “Çocuklara çığlık atmayı öğretmeliyiz” açıklamasına yönelik eleştirilere yanıt verdi.

Bakan Ayşenur İslam'dan 'çığlık' yanıtı

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Ayşenur İslam, NTV'nin canlı yayında soruları yanıtladı.

Bakan Ayşenur İslam'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle;

Hazırlanan tasarı tamamen bu konuyla alakalı diyebiliriz. Aslına bakarsanız evveliyatı bir hayli eskiye dayanan bir kanun. TBMM'de geçen dönem tartışılmış. Değerli arkadaşım Ali Dedegil'e çok teşekkür etmek lazım çünkü onun önderliğinde girişilmiş bir kanun taslağı. Bizler milletvekili olduktan sonra bu dönemde arkadaşla beraber tekrar ele aldık. Adalet Bakanlığı bunu bir tasarıya çevirmeye karar verdi. Gündeme bu kadar yükselmemişken, biz Adalet Bakanımızla oturup bu konuyu konuşmaya başlamıştık. Kendi doğal akışında kanun tasarılaştırılıyor ve Meclis’e gelecek.

Cezalar bir hayli artırılıyor. Kanun iki tarafı var. Bir; cezalar artırılıyor, iki infaz yasasında da düzenleme yapılıyor. İnfaz Yasası herhangi bir suça karşılık verilen cezanın ne kadar yatılacağını gösteren yasa. Cinsel suçlarda 4’te 3 oranına getiriyor. Dolayısıyla ağırlaştırılmış müebbet normal şartlarda 30-33 yıl uygulanırken şimdi 39 yıl uygulanacak. Müebbet 24 yıl uygulanırken şimdi 30 yıl uygulanacak. Bütün kanunu kapsayacak, yani hepsinde böyle. Bütün maddelerde infaz değiştirilmiş ve artırılmış durumda. Yıllar konusunda şu anda bir şey söylemiyoruz çünkü henüz daha komisyona gitmedi. Komisyonda, Genel Kurul'da da tartışmalar olacaktır. Son şeklini vermeden önce komisyona giden haliyle görüp tartışmak lazım.

Muhalefete bir davetimiz olacak. Önümüzdeki haftadan sonra zannediyorum grup başkanvekillerini davet edeceğiz. Yasayı anlatacağız. Sadece yasayı değil aslında toplumsal şiddet, aile içi şiddetle, kadına ve çocuğa karşı şiddet ve suçlarla ilgili neler yaptığımızı anlatacağız ve bu konuda kendilerinden destek isteyeceğiz. Aslına bakarsanız bizim konularımızla ilgili iyi bir konsensus vardır. Siyaset üstü bir konu olduğu için diğer siyasi partilerden de destek gördüğümüz, olumlu katkılarımızı aldığımız çok bakidir. Bu sefer de öyle olacağını tahmin ediyorum. Meclis tatile girmeden yasalaşmasını umut ediyoruz, bunu başarmaya çalışacağız.

Kapsamlı politikalar konusu daha ziyade Aile ve Sosyal Politakalar Bakanlığı'nı ilgilendiriyor. Aileyi, çocuğu ve kadını ilgilendiren konular hiçbir zaman tek bir bakanın, tek bir bakanlığın ya da tek başına hükümetin ya da devletin altından kalkacağı sorunlar değildir. Bunların mutlaka toplumsal yansımaları vardır ve çok adaklı paydaşları olması gerekir. Birden fazla bakanlığın birlikte çalışması, gerekir. Bu bakanlıkların hepsinin, ya da teker teker STK’larla çalışılması, bilim adamlarıyla çalışması gerekir. Yaptığımız bütün iyileştirmenin halktan tepki alması lazım ki bir faydası olsun. Onun için bakanlık olarak diyoruz ki bu konuda yapacağımız işlerde topyekün bir seferberlik ruhuyla hareket etmek lazım. Toplumsal şiddeti mi tatışıyoruz, bunu bütün boyutlarıyla tartışmamız lazım, toplumdan paydaşlar bulmamız lazım, başka bakanlıklarla mesai yapmamız lazım. Sorunun altından ancak bu şekilde kalkacağımızı düşünüyoruz.

Sorunun altından kalmak için bizim basından, medyadan çok beklentimiz var. Bugün köşe yazalarımızla bir araya geldik ve onlara neler yaptığımız anlattık. Yaptığımız tek şey sadece yasa çıkarmak değil, eğitim ve vaka tespit çalışmamız var. İki yönde ilerlemiz gerikiyor. Bir; olay olmadan önce önleyici tedbirler almamız gerekiyor, iki olay olduktan sonra hiç istemediğimize rağmen, sonuç itibarıyla tedbirler almamız gerekiyor. Bunu onlara anlattık. Her kurum ve kuruluşlardan, bütün STK'lardan bir takım beklentilerimiz olduğu gibi medyadan da beklentimiz olduğunu anlattık. Aslında kendilerinden bunu tartışmasını rica ettik. Biz doğru bir yerde bir yerde mi duruyoruz, siz katılıyor musunuz. bu sorunsalı nasıl çözersini. Medyanın bunu tartışması lazım.

Medyadaki dilin tartışılmasını istiyoruz. Çocuk, kadın ve şiddetle ilgili. Bunlar nasıl yansıtılıyor, nasıl haberleştiriliyor, halka nasıl sunuluyor. Etkileri, tepkileri var mı, dönüşüm, kendini kontrol, bir otokontrol gerekir mi, sizlerin bunu tartışması gerekir. Ama biz bu konuda çok ciddi bir revizyona gidilmesini düşünüyoruz. Batılı ükelere baktığımız zaman farklı, Türkiye'ye baktığımız zaman farklı bir şey görüyoruz. Bu konuda bir revizyon ihtiyacı görüyoruz. Şunu şöyle yapın, bunu böyle yapın diyecek değiliz. Siz kendiniçz tartışın diyoruz.

Çocuk gelinlerle ilgili cezalar 1 ila 3 yıldan daha yüksek. Kişisel fikrimi soruyorsanız, belli bir yaşın altındaki çocukların evlendirilmesi, gelin olması, anne olması böyle bir tecrübenin içine sokulması son derece yanlış, toplumsal sorunlar doğurabilecek bir şey. İnsan haklarına, kadın hakları, çocuk haklarına aykırı bir pratiktir. Dolayısıyla böyle bir hadisenin oluşmaması, vuku bulmaması gerekir. Bununla ilgili tedbirlerin ciddiyetle ele alınması gerekir, ki biz bunu yapıyoruz. Eğer vuku bulursa da şiddetle cezalandırılması gerektiğini düşünüyorum.

Hala idam cezasıyla ilgili açıklamamın arkasındayım. Bir anne bir kadın olarak düşüncem, yasalar el verseydi, şiddet suçların bir kısmının idamla yargılanması gerektiğini düşünüyorum. Bir bakan, bir milletvekili olarak bunun tartışmaya açılabileceğini düşünüyorum. İdam cezasını gayri insani bulanlar var, ben öyle düşünmüyorum açıkçası. Kişilere karşı işlenen suçlarda kısas vardır bana kalırsa.

Eleştirilmekten hiçbir korkum yok. Eleştirinin ahlaki düzeyde olması lazım. Tam 55 dakikalık basın toplantısında çok şey söyledim. Çocuklara çığlık attırmayı öğretmek lazım cümlesi üç saniye sürüyor. Belki de bu iyi bir pr çalışmasıymış, farkına varamadım. Çocuklar çığlık atsın bu iş biter diyen bir insanı bakan yapmazlar zaten. Öğretmek gerekir konusunda ısrarlıyım, bu bir tedbir yöntemi. Bağırmaktan korkmamalıdır, bu bir metot. Pek çok ülkede çığlık atılması öğretiliyor. Ailelerden rica ediyorum. Çocuklarınıza önce yabancı mesafesini öğretin. İstenmedik bir durumda derhal etrafını haberdar etmelidir.

Yasada kısırlaştırma yok, tedavi var. Çok gerekli bir konu. Tecavüzle sonuçlanmamışsa, mağdura zarar vermemişse, dışarı çıkacaksa tedavi devam etmeli. Hadım etme teklifimiz yok.

Devlet korumasındaki çocukların her birinin durumunu biliyoruz. Evlerimize kayıtlı olduğu halde evlat verdiğimiz çocuklar var. Sistemimiz içinde kayıtlı ama nerede olduğunu biliyoruz. Sorunun halının altına süpürülmesini istemem. Sayı bu kadar korkunç değil.

Otokontrol mekanizmasının kurulmasını gerektiğini söylüyorum. Programa çıkacak insanların araştırılması gerekir.

Yasada çocuk, büyük ayrımı var ama yasada her ikisini almış durumdayız.

Eminiyetin çalışması, biz gazetede gördük. Spekülü edildiği bir çalışma olmaz. Sıcak su, internet bağlanması gibi bir çalışma olmaz. Eşleri evden uzaklaştırıyoruz, belli bir süre kendi haline bırakıyoruz, adalet tarafı bakıyor. Rehabilite edecekse incelenebilir.

Adli sistemin birtakım talepleri var. Biz çocukların ve annenin durumunu düşünürüz. Anne teklifimizi reddetti. Gündüzlü bakıma almayı teklif ettik, ama bize teklif gelmedi diyor. Böyle bir teklifimiz var.

Kadınların Meclis’te yeterli şekilde temsil edildiğini düşünmüyorum. Meclis’in yarısının kadın olması gerekir.

Kadının iş hayatına kazandırılması, daha fazla entegre olabilmesi için çalışma yapıyoruz. İşveren olması için de çalışıyoruz. Destekler almak isteyen kadınlar web sitemizden takip edebilirler.

Biz yaptığımız bütün çalışmalarda bütün dünyanın tecrübelerini bilmeyi arzu eden bir kurumuz. Dünyanın bütün tecrübelerini çalışırız.

Sosyologların kamuda istihdamıyla ilgili düzenlemeyi bu yılın sonuna kadar yapacağız. Alacağım sosyologları hangi il ve hangi ilçede çalışacağız, onlara hangi eğitimleri vereceğiz. Bu kişiler 500 kişi civarında. 2050 kadromuz var. Soruların tespit edip, çözmeye çalışacaklar. 2014 içinde halledeceğiz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler