HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Bozdağ: Öldüren kim niye ona katil demiyorsun

TBMM'de dokunulmazlık görüşmelerinin yapıldığı sıralarda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'ın "Suriye'de ölümler oluyor, aleviler katlediliyor" sözlerine sert yanıt verdi.

Mecliste bulunan dokunulmazlık dosyalarının düzenlendiği suç isnatlarına ilişkin bilgi veren Bozdağ, terör suçlarından 216, hakaret suçundan 201, yaralama suçundan 11, görev suçlarından 38, sahtecilik suçlarından 6, tehdit suçundan 18, gizliliğin ihlaline ilişkin suçlar toplamı 11, suçu ve suçluyu övme 55, halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek veya aşağılamaktan 24, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'na muhalefetten 119, Seçim Kanunu'na muhalefetten 11, Siyasi Partiler Kanunu'na muhalefetten 3, iftira suçundan 13, Devletler Kanunu'na muhalefetten 1, halkı askerlikten soğutmaktan 2, mala zarar vermeden 1 adet dosya bulunduğunu belirtti. Bozdağ, "Bunlarla ilgili dökümler zaten ilgili yerlerde var." ifadesini kullandı.

Anayasa değişikliğinin kabulünden sonraki sürecin CMK uygulanması suretiyle ortaya çıkacağına işaret eden Bozdağ, "Meclis dosyaları iade edecektir. Başbakanlık adalet akanlığına, Adalet Bakanlığı da soruşturmayı yapan ilgili yerlere iade edecektir. Ondan sonrası usul kanunu çerçevesinde işleyecektir." diye konuştu.

MALATYA ADANA DEMİRSPOR TAKIMI SORUSU

Bozdağ, bir milletvekilinin sorusu üzerine, Malatya'da Adana Demirspor takımının güvenliğiyle ilgili yeterli bilgi sahibi olmadığını belirterek, şöyle devam etti:

"Her takımımızın güvenliğini sağlamak, sportif faaliyetlerini güven içinde yapmasını sağlamak, hükümetimizin de valilerimizin de asli görevidir. Umarım bu sorun çözülmüştür. Çözülmemişse ben de kendisiyle özellikle konuşacağım. Çünkü devletin asli vazifesidir bu. Valinin 'ben güvenliği sağlayamam' deyip, bu konuda farklı karar vermesini kabul etmek doğru değildir. Onun vazifesi güvenliği sağlamaktır."

CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal'ın, Ak Parti'li bazı milletvekillerinin ifadeleriyle ilgili sorusuna karşı Bozdağ, şunları söyledi: "Beni herhalde mahkeme, hakim zannettiniz. Ben hakim değilim, mahkeme değilim. İnsanlarla ilgili 'bu suç mudur, değil midir?' şeklindeki soruyu bana yöneltmenizi işin doğrusu doğru görmem. Hukuk devletinde bunun kararını verecek olan mahkemelerdir. Bazı kişilerin fiili suç mudur, değil midir değerlendirme yapmam. Ama şunu söyleyeyim: PKK eli kanlı terör örgütüdür, DAEŞ eli kanlı bir terör örgütüdür. Bu örgütlerin yöneticileri ve teröristleri, hepsi beraber terör örgütlerinin hizmetinde olan kişilerdir. Bunların bütün eylemi de suçtur. Hükümetimiz, devletimiz, güvenlik güçlerimiz bunlarla sonuna kadar mücadele etmede kararlıdır, mücadele devam edecektir."

"İKTİDAR PARTİSİ KANUNLARA UYMAK KONUSUNDA DAHA BÜYÜK HASSASİYET GÖSTERİYOR"

Bozdağ, dokunulmazlık dosyalarının yüzde 99'unun muhalefet milletvekilleriyle ilgili olduğunun söylenmesi üzerine, şu görüşlere yer verdi:

"Zannedersem fezlekeleri kimin hazırladığını unutuyor arkadaş. Kim hazırlıyor fezlekeleri? Cumhuriyet savcıları hazırlıyor. Niçin hazırlıyor, suç işlediklerine dair iddialar, ihbarlar, şikayetler olduğu zaman bunu inceliyor, fezleke düzenleme ihtiyacı duyduğu zaman düzenleyip gönderiyor. Suç işleme ihbarını kim yapıyor? Her vatandaş yapabilir; siz yapabilirsiniz, onlar resen soruşturabilir. Siz 'niye bizimle ilgili düzenleniyor?' sonucunu çıkaracağınıza... Ben de şöyle soruyorum: Acaba muhalefetten bazı milletvekilleri suç işlemekte bu kadar niye iştahlı davranıyorlar? AK Parti'li milletvekilleri suç işlemiş olsalar onlarla ilgili de fezlekeler olabilir. Onlarla ilgili de gelir. Polisle, askerle, devletin başka başka güvenlik birimleriyle karşı karşıya gelse onlarla da ilgili gelebilir. Kanunlara uymasalar onlarla ilgili de gelebilir. Bu şunu gösteriyor; iktidar partisi kanunlara uymak konusunda daha büyük hassasiyet gösteriyor. Teröre yardım ve yataklık etmekle ilgili dosyalar, niye Meclise gelmedi diye soruluyor. İşte geldi Meclise. bugün tek tek görüşme yok ama Anayasaya eklenecek bir ek maddeyle bunların yargılanması önündeki engel kaldırıyor. 'Bugüne kadar niye gelmedi?' diyenlerin fırsatönündedir, oyunu kullanır bu engeli kaldırmış olur."

"BURADA ESAD'IN SÖZCÜLÜĞÜNÜ YAPMA"

Bozdağ'ın konuşması sırasında tartışma yaşandı.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal'ın "Suriye'de ölümler oluyor, aleviler katlediliyor" değerlendirmesinde bulunduğunu belirten Bozdağ, "Sayın Topal, bu söylediklerini Esad'a da söyler misin lütfen. Attığı kimyasal silahlarla orada çocukları öldüren odur, Esad'dır. Burada Esad'ın sözcülüğünü yapma. Bu parlamento Esad'ın parlamentosu değil. 500 bin Suriyeli ölmüş, öldüren kim? Esad. 3 milyon Suriyeli Türkiye'de, 6 milyon Suriyeli göçmüş. Göçüren kim Esad, katil kim Esad. Niye ona katil demiyorsun? Sen bu parlamentoda Hataylıların mı, Esad'ın mı temsilcisisin? Kusura bakma, bir gün Esad'a laf söyle. Bir gün de o çocukları kesene, üzerine havadan bomba yağdırana, silah atana laf söyle. Her çıktığında aynı şeyi söylüyorsun." diye konuştu.

ÖLDÜREN KİM NİYE ONA KATİL DEMİYORSUN?

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök ile CHP ve HDP'li milletvekillerinin sıra kapaklarına vurarak tepki göstermesi üzerine Bozdağ, şunları kaydetti:

"Kusura bakma Sayın Gök, seni tenzih ediyorum ama bu arkadaş kimin sözcüsü olduğuna bir karar versin. Türk milletinin mi yoksa Suriye'deki eli kanlı yönetimin başı olan Esad'ın mı sözcüsü mü ona bir karar versin. Kusura bakmayın. Biz senin kim olduğunu, ne olduğunu da biliyoruz. Böyle bir üslup olmaz. Şimdi çocukları katleden belli. Aylan bebek niye sahile vurdu? Esad zalimi yüzünden memleketini terk etmek zorunda kalmadı mı onlar? O insanlar niye ölüyor, kim öldürüyor onları? Türkiye mi öldürüyor onları? Yaşasınlar; çocuklar, kadınlar, masumlar ölmesin diye mücadele ediyor Türkiye. Türkiye yaşasın diye mücadele ediyor. Siz eli kanlı katilin elini sıkmak için heyetler gönderdiniz. Kusura bakmayın."

"SORUDAN ZİYADE İTHAM VAR"

CHP'li milletvekilleri, Bozdağ'ın konuşması sırasında Genel Kurul'a gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nu ayakta alkışlarla karşıladı.

CHP Grup Başkanvekili Levent Gök'ün, Bozdağ'ın sorulan soruya yanıt vermeden konuyu başka yönlere çekerek basiretsiz ve yanlış tutum sergilediğini belirterek, "Çatışmada ölenlerin akrabaları Türkiye'de. Sayın Bakan o acıların içinde yaşamıyor mu hissetmiyor mu?" dedi.

Meclis Başkanvekili Ahmet Aydın, "Sorduğu sorudan ziyade itham var. 'Elinizde onların kanı var' diye bir şekilde itham ediyorsa, Sayın Bakan da hükümet adına cevabını verir." karşılığını verdi.

Gök'ün, İçtüzüğün açık olduğunu, birleşimi yöneten başkanın tartışmalara katılmadığını belirterek, "Siz tartışmanın içine giriyorsunuz" demesine Aydın, "Soru sorarken itham ederse, sert şekilde karalarsa, iftira atarsa Sayın Bakan da ona göre bir cevap verir." dedi.

Bunun üzerine Gök, Aydın'a, "Sizin tutumunuzu da Bakan'ın cevabını da kınıyoruz, reddediyoruz" karşılığını verdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler