HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bakan Şahin: 'Bütün makamları görerek memleketime dönüyorum'

Yerel seçimlerde Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı için aday gösterilen Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, gözyaşlarını tutamadı.

"Mühendis olarak çıktığım Ankara yolculuğunda bütün makamları görerek memleketime dönüyorum.” ifadelerini kullanan Şahin'in gözyaşlarını tutamadığı gözlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla ATO Congresium'da ‘Engelsiz Türkiye'ye Değer Katanlar' programı düzenlendi. Programa Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Şahin de katıldı. Türkiye'nin çeşitli illerinden engelli vatandaşların da yer aldığı programda, engellilerin Bakan Şahin'e ilgisi yoğundu. Engelli vatandaşların ‘Fatma abla' diye tempo tuttuğu Şahin duygu dolu anlar yaşadı.

Konuşmasında engelliler için yapılan çalışmaları anlatan Şahin, engellilerin hukuku olmadığını, anayasal anlamda yapılması gerekenleri yaptıklarını söyledi. Şahin, engellileri küçük düşüren bütün tanımlamaları temizlediklerini belirterek, "Çürük, sakat, özürlü bunları kaldırdık. Çünkü asıl sorun engellilerde değil. Engellilerin bakışında, empatisinde, hoşgörüsüzlüğünde, gönül gözüyle bakmayan insanlarda.” diye konuştu.

"HEDEF ÜNİVERSİTELİ ENGELLİ SAYISINI ARTIRMAK"

Eğitimde, sağlıkta, istihdamda ve erişebilirlikte yapılanları anlatan Şahin, eğitimdeki hedeflerinin yükseköğretime giden engelli sayısını artırmak olduğunu ifade etti. Yükseköğretime giden engelli sayısının azlığına dikkat çeken Şahin, onun için daha katılımcı bir pozitif ayrımcılıkla engelli vatandaşları üniversiteye yönlendireceklerini bildirdi. Şahin, yine sağlıkta dönüşümün en çok engellilerin yaşam standartlarını artırdığını dile getirdi.

İstihdam konusunda yapılanlarını aktaran Şahin, memur alımlarındaki artışa ve iyileştirmeye dikkat çekti. Hangi kurumda ne kadar engelliye ihtiyaç varsa kendisi de dahil telefon ile aradıklarını kaydeden Şahin, kurumlarda boş pozisyon kalmaması için çalışacaklarını, yine özel sektörde daha çok engelliye yer verilmesi için çalışacaklarını bildirdi.

"SİZ ÖĞRETMENİM OLDUNUZ BEN DE ÖĞRENCİNİZ"

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na aday gösterilen Bakan Şahin, bu konuyu da hatırlatarak, duygu dolu bir konuşma yaptı. Şahin, şunları söyledi: "Biliyorsunuz bizim iç tüzükte en fazla 3 dönem görev yapabiliyoruz. Benim de üçüncü dönemim. Mühendis olarak çıktığım Ankara yolculuğunda bütün makamları görerek memleketime dönüyorum. Şunu da belirtmek istiyorum, Aile Bakanı olduğum süre boyunca en büyük gücü sizden aldım. En çok hayır duayı sizlerden aldım. O gece ‘ulaşamadığım bir engelli kardeşim varsa Ya Rabb'im bunun hesabını nasıl veririm' diyerek yattım. Her sabah kalktığımda arkadaşlarıma ‘bugün engelli kardeşlerimize ne yapacağız' diye çalıştık. Siz öğretmenim oldunuz, ben öğrenciniz oldum. Siz benim yaşama bakışımı değiştirdiniz. Sizsiz yaşamın ne kadar anlamsız olduğunu öğrendim. Eğer ilk kadın büyükşehir belediye başkanı olmayı başarabilirsem siz o masada olacaksınız. O şehir engelli dostu olacak. Hepiniz o masada söz sahibi olacaksınız. En büyük makam gönüllerdir.”

BABACAN: DAHA ÇOK ENGELLİ VATANDAŞIMIZI TEMSİLDE GÖRMEK İSTİYORUZ

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan da hükümet olarak engelli vatandaşların sorunlarının çözümü için her alanda iyileştirme yaptıklarını belirtti. Kamuda ve özel sektörde engelli vatandaşların önünü açmak için yüzde 3 kadro zorunluluğu ve çeşitli teşvikler getirdiklerini hatırlatan Babacan, bu şekilde engellilerin ülke ekonomisine katkıda bulunmaya başladıklarını ifade etti.

Ağustos ayı itibari ile 27 bin 314 engelli memurun bulunduğunu belirten Babacan, kamudaki boş kadroların da yakın zamanda doldurulacağını kaydetti. Babacan, özel sektörde 73 bin 412 engelli vatandaşın çalıştığını, 10 bin dolaylarında da kamuda çalışan engelli işçi olduğunu bildirdi.

Engelli vatandaşlar için bundan sonraki hedeflerini de paylaşan Babacan, engelli vatandaşları temsilde görmek istediklerini vurguladı. Babacan, daha çok engelli vatandaşın kurumlarda temsil görevinde bulunması gerektiğini ifade etti.

ENGELLİLER İÇİN YENİ YASAL DÜZENLEMELER GELİYOR

TBMM'de önemli bir yasa tasarısı olduğunu hatırlatan Babacan, Bakan Şahin'in yarın Plan ve Bütçe Komisyonu'nda yasa tasarısını görüşmeye başlayacağını bildirdi. Babacan, tasarı ile özellikle korumalı iş yerleri konusunda önemli bir adım attıklarını belirterek, engellilerin çalışabileceği ortamın oluşturulabilmesi için iş yerlerine önemli teşviklerin getirileceğini söyledi.

Programa katılan ünlü şarkıcı Metin Şentürk de son yıllarda engelliler adına yapılan çalışmalardan övgü ile bahsetti. Şentürk, programa ‘Engelsiz Türkiye'ye Değer Katanlar' isminin verilmesinden duyduğu memnuniyeti de dile getirdi.

Programda engelli öğrenicilerden oluşan bir koro işaret dilleri ile İstiklal Marşı'na eşlik etti. Yine engelli bir öğrenci piyano ile müzik ziyafetinde bulunurken, programda Engelsiz Türkiye'ye Değer Katanlar'a ödülleri verildi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler