HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Davutoğlu: 3 siyasi parti 3 önemli konuda anlaştı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, TBMM Başkanı Kahraman ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, yeni anayasa görüşmeleri çerçevesinde TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile yaptığı görüşmenin ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

Davutoğlu CHP ve MHP liderleriyle yaptığı görüşmelerde yeni anayasa, içtüzük ve reformlarda mutabakat sağlandığını belirterek "Anayasa ve İçtüzük bundan sonra Meclis içinde yürütülmesi gereken süreçlerdir. Yani yürütme olarak biz görevimizi yapıp muhalefetle ortak bir zemin oluşturduk, şimdi artık görev Meclis'in görevidir" dedi.

Davutoğlu, Meclis Anayasa Komisyonu'nun işleyişinin aynı kalmasından yana olduklarını söyledi. Daha önce, komisyonun 60 madde üzerinde uzlaştığını belirten Başbakan, "Anayasa ve içtüzük Meclis içerisinde çözülmesi gereken bir durumdur. Meclis başkanımızın devreye girmesi ve bütün partilere çağrı yapmasının uygun olacağını arz ettim. Umarım bütün partiler, Meclis Başkanımızın çağrısına olumlu yanıt verir" diye konuştu.

Davutoğlu'nun açıklamalarından satırbaşları şöye:

12 Eylül anayasasından memnunun diyen kimseyi görmedim. 33 yıldır, kimsenin memnun olmadığı anayasa hala yürürlükte. Anayasa mutabakatla çıkarılması gereken bir metin, herkesin içine sinmesi gereken bir metin. Yeterli sayımız olmuş olsa dahi mutabakat gayreti içinde olurduk.

HDP'nin eş başkanları bu randevuların talebine yakışmayan açıklamalar yaptılar. Ben muhattabımda ciddiyet ve samimiyet ararım. Sayın Bahçeli ve Kılıçdaroğlu ile gayet samimi bir görüşme oldu, kendilerine teşekkür ediyorum. Sayın Kılıçdaroğlu ile anayasa, içtüzük ve reformlarda mutabıkız. Temaslarımdan çıkardığım özet, 3 siyasi parti 3 önemli konuda anlaştı. Anayasa ve içtüzük süreci Meclis içinde yürütülmeli.

Anayasa ve içtüzük Meclis içerisinde çözülmesi gereken bir durumdur. Meclis başkanımızın devreye girmesi ve bütün partilere çağrı yapmasının uygun olacağını arz ettim. Umarım bütün partiler, Meclis Başkanımızın çağrısına olumlu yanıt verir.

Liderlere çağrım, ne konuşacaksak bu çatı altında konuşalım.

Daha önce bu komisyon 2 yıl çalıştı, 60 maddede mutabakat sağladı. Bizim kanaatimiz uzlaşma komisyonunun işleyiş düzeninde bir değişiklik yapılmaması. Aynı ezsaslar üzerinde devam edebiliriz.

Önyargısız bir şekilde masaya oturmak önemli. HDP de yaptıkları sorumsuz açıklamalardan memnun değillerdir. Bir hata yaptılar, bu hatadan yapacakları dönüş, Sayın Meclis Başkanımızn çağrısına verecekleri cevaptır. Meclis Başkanımızın yaptığı çağrıya da hayır derlerse samimiyetsiz olur. Varsa bir teklifleri gelsinler anayasa komisyonuna versinler. HDP'yi zorla anayasa komisyonuna sokacak değiliz. Emrivaki gibi, bir isyan çağrısı yaparlarsa buna da izin vermeyiz. Bu Meclis'e bir şey dikte edeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar.

Bu Meclis Türkiye'yi kuran, düşman işgalini söküp atan Meclis'tir, onların terörüne, şiddetine bu Meclis yol vermez. Anayasa Komisyonu'nda ne kadar esnek, özgürlükçülüğe açıksak, kamu düzeninin korunmasında da o kadar tavizsiziz. Bu Meclis Türkiye'yi kuran, düşman işgalini söküp atan Meclis'tir, onların terörüne, şiddetine bu Meclis yol vermez.

MİLLETVEKİLİ DOKUNULMAZLIĞI TARTIŞMALARI

Meclis kürsüsü dokunulmazdır, fikirler dile getirilir. Kimsenin milletvekili zırhına sığınarak toplumun kaderini yok sayacak uygulamlar içine girmesine müsamaha göstermeyiz. Terör suçu işleniyorsa hukuk devleti işler.

AK PARTİ'DEN İHRAÇLAR

Bize en aykırı fikri savunanın da dokunulmazlığını savunmak benim görevimdir, kadrolarımın görevidir. Ama eğer bir açık suç işleniyorsa, bir kamu düzenini yok edecek şekilde isyan çağrıları yapılıyorsa, terör suçu işleniyorsa, bazen bu teröristlere arabalarında silah taşıyan milletvekilleri söz konusu ise bunlar herhangi bir şekilde bu dokunulmazlık zırhı etrafında yapılacak eylemler de değildir. Orada hukuk devleti kuralları neyi gerektirirse ona bakarız.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler