HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Davutoğlu soruları yanıtladı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe ile ilgili konuştu.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cerattepe ile ilgili "Bugün, yarın daha sonraki yıllarda hiçbir şekilde Artvin'de açık galeri sistemi olmayacak, çevreye zarar verecek böyle bir uygulama gerçekleşmeyecek, taşıma işlerini teleferikle gerçekleştirecek" dedi.

Davutoğlu, Konya Ticaret Borsası'nda düzenlenen Borsa İstanbul-Borsa Konya İşbirliği İmza ve Gong Töreni ardından, gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Bir gazetecinin Artvin Cerattepe'yle ilgili bir sorusu üzerine Davutoğlu, bazen ülke gündemini işgal eden hususların iletişimsizlikten kaynaklanan sorunlardan ortaya çıktığını belirterek, konuya ilişkin dün gerçekleştirdikleri toplantının çok önemli olduğunu söyledi.

Davutoğlu, her zaman iki hususu vurguladıklarını, bunlardan birincisinin ülkenin doğası, toprağı, havası ve suyunun emanet olduğunu, hiç kimsenin şahsi mülki olmadığını, tek başına da hükmedemeyeceğini vurguladı. Bütün çevreye duyarlı sivil toplum kesimlerine seslenen Davutoğlu, "Onlar çevreye ne kadar duyarlıysa fazlasıyla karar alıcı yetkililer olarak bizler de duyarlıyız" ifadesini kullandı.

İkinci önemli hususun da Türkiye'nin, doğal kaynaklarını en iyi şekilde değerlendirmek durumunda olduğunun altını çizen Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Yerin altındaki kaynakları göz ardı ederek yerin üstünü koruyamayız. Yerin üstünü feda ederek, yer altındaki kaynakları değerlendirme yoluna gidemeyiz. Dolayısıyla dün, bir heyeti kabul ettim, iki saati aşan çok verimli bir toplantı gerçekleştirdik. Daha sonra da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız, Çevre ve Şehircilik Bakanımız, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız kaldılar. Kendilerine de ifade ettim, buradaki en önemli husus şeffaflıktır. Şeffaf olursak, düşüncelerimizi birbirimize aktarırsak çözemeyeceğimiz mesele yok. Koruyacağımız toprak da bizim toprağımız, yer altında ulaşacağımız zenginlikler de hepimizin zenginliği."

- "Yeni bir adım atılmayacak"

Başbakan Davutoğlu, bu çerçevede hukuki süreçler tamamlanana kadar yeni bir adım atılmayacağını bildirdi. Atılan adımların ise bir hukuki sürecin sonucunda ortaya çıktığını kaydeden Davutoğlu, "Bir itiraz dosyası olduğu için bu süreçler tamamlanıncaya kadar bu anlamda yeni bir adım atılmayacak" dedi. Kesinlikle açık bir galerinin olmayacağı bilgisini veren Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Bu konuda firma yetkilileriyle de görüştüm. Bugün, yarın daha sonraki yıllarda hiçbir şekilde Artvin'de açık galeri sistemi olmayacak, çevreye zarar verecek böyle bir uygulama gerçekleşmeyecek. Taşıma işlerini teleferikle gerçekleştirecek. En minimum sayıda 50 bin gibi rakamlar zikrediliyor, kesinlikle doğru değil. Hem firma yetkilileri hem de Orman ve Su İşleri Bakanlığımızın yetkilileriyle ayrı ayrı görüştüm. Bana zikredilen rakam 3 bin 500 ağaç. Kesilen ağaçların yerine de mutlaka 10 misli ağaç dikilecek. Ekosistemi etkileyen hususlar varsa da bununla ilgili tedbirler de alınacak. İşletme orada olmayacak, galerinin giriş kapısı dışında orada bir işlem yapılmayacak. Dün bu konularda önemli bir mutabakata ulaşıldığını zannediyorum."

Başbakan Davutoğlu, Artvinlilerin memnun olduğunu düşündüğünü belirterek, kimsenin bu konuyu artık istismar etmemesi, özellikle Güneydoğu'daki barış, huzur ve demokrasi operasyonuyla Artvin'deki gelişmeler arasında irtibat kurup, ülkede gerilim ortamının oluşmasına da niyet etmemesi çağrısında bulundu.

- "Gerilim ortamı çıkarmaya çalışanların samimiyetle ilişkisi olmaz"

Türkiye'nin herhangi bir köşesinde kamu düzeninin bozulmasına asla izin vermeyeceklerini vurgulayan Davutoğlu, "Konya'da durum neyse Artvin'de odur. Kimse hukuktan kaynaklanmayan, demokratik hukuk devleti kurallarına uymayan bir güç kullanamaz, kimse bunun dışında kendi başına otorite ihdas edemez. Orada güvenlik güçlerimizin bulunması, Türkiye'nin herhangi bir yerinde bulunması gibidir. Artvin'de güvenlik güçlerimizin olması, 'oradaki halkın bazı taleplerini dile getirmesine karşı' gibiymiş de yansıtılmaması lazım" diye konuştu. Davutoğlu, Artvinlilere, "Bu aşamadan sonra bu konuyu istismar eden kim olursa olsun, bu artık istismar çizgisi haline gelir. Buna karşı da önce Artvinli vatandaşlarımızın tepki göstereceğine inanıyorum. Onları dinleyen ve anlayan bir Hükümet, Başbakan, Bakanlar Kurulu varken bu zemini aşarak bir gerilim ortamı çıkarmaya çalışanların samimiyetle ilişkisi olmaz" şeklinde seslendi.

Toplantıların devam edeceğini bildiren Davutoğlu, soruların yetkililerce cevaplandırılacağını, kendisinin de Artvin'e gideceğini dile getirdi.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler