HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Davutoğlu’ndan Selahattin Demirtaş’a 'seri katil' cevabı

Ahmet Davutoğlu, Türkiye'nin hiçbir zaman herhangi bir terör örgütünün ve anlayışının destekçisi olmadığını söyledi.

Başbakan Davutoğlu’ndan Selahattin Demirtaş’a 'seri katil' cevabı

Ahmet Davutoğlu, "Ortada delil yokken katil devlet diyenlere bu millet cevabını verir. Yüreğinde insan sevgisi olan hiç kimse terör örgütü ve organize cinayet şebekesine sempati duymaz” dedi.

Davutoğlu,"devlet seri katil” diyen HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş'a da, "Seri katil, Diyarbakır'da bir çorbacıda Osman Bey ve ona hizmet eden Şeyhmus'u katledenlerdir. Biz kalpleri birbirine bağlayan seri muhabbetin öncüleriyiz” cevabını verdi. Başbakan PYD'ye silah yardımında bulunan ABD'ye tepki gösterdi.

Ankara'daki patlama sonrası ilk kez "barış ve kardeşlik" mitinginde Bursalılarla Gökdere'de buluşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

Başbakan Davutoğlu, "Bugün herhangi bir seçim yapmak için bir arada değiliz. Kardeşliğimizi bozmak isteyenlere inat, Türkiye'nin geleceğine inancımızı haykırmak için toplandık. Bursa'yı bunun için seçtik. Bursa bizim ruhumuzun, bizim cesaretimizin bizim birliğimizin sembolüdür. Bugün burada can almayı, namertçe tuzak kurmayı içlerine sindirebilen insaf yoksullarına karşı insanlığı savunmak için bir araya geldik. Kötülüğe karşı iyiliğin, yalana karşı doğruluğun, namertliğe karşı mertliğin sesi olmak için bir araya geldik. Kardeşliğimize kast edenlere karşı en gür şekilde kardeşi kardeşten asla koparamayacaksınız, asla bizleri ayıramayacaksınız demeye geldik” dedi.

Kendisini bağırlarına basan Bursalılara teşekkür eden Davutoğlu, "Ulucami'de bizi bağrına basan, bir saati aşkın süre müsafaha için bekleyen Bursalılara selam ediyorum.Diyarbakır Ulucami'den Bursa Ulucami'ye selam getirdim. İkisinde de Mescid-iAksa'nın Mescid-i Nebevi'nin kokusunu alırız. Diyarbakır Ulucamii'ni Bursa Ulucamii'nden ayıramayacaklar, koparamayacaklar. Allah için millet adına söz veriyoruz. Bütün Diyarbakırlılar, o inançlı insanlar adına, 78 milyon adına Bursa'dan haykırıyoruz. Biriz, beraberiz, kardeşiz biz. Terör bizi yıldıramaz. Bursalılar;1 Kasım'a kadar çok çalışacaksınız. Ne olursa olsun, bu millete hizmetten bizi alıkoyamazlar.Terörün hedef insanları korkutmaksa, işte burada söylüyorum. Her zaman milletin önünde, milletin yanında en ön safta olacağız. İkinci safa geçmeyeceğiz.Teröristler günlük hayatımızın ritmini değiştirmeye, bizi korkutmaya, yıldırmaya çalışıyorlar. Kim hangi şekilde gelirse gelsin, bütün yıldırma çabalarına karşı biz hayatımızın milletimizin vatanımızın geleceği konusunda kimseye söz hakkı vermeyeceğiz. Günlük yaşamımızı olduğu gibi sürdüreceğiz. Teröristleri sevindirmeyeceğiz” diye konuştu.

- "İşine geldiğinde terörü görmezden gelen, kendi menfaatleri için teröredestek veren yönetimler var. Türkiye'yi hedef alan saldırıların karşısındabir takım güçlerin himayesi var”

"DİĞER PARTİLER KEŞKE MEYDANLARDAN ÇEKİLMESELER”

Onun için bugün Bursa'da, yarın Kayseri, Kocaeli, Trabzon, daha sonra Diyarbakır, İstanbul, Ankara, Konya'da olacağını anlatan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"İşte biz buradayız. Bugün Bursa'dayız.Van, Urfa'dayız. Keşke diğer partiler meydandan çekilmeseler. Biz buradayız. Sizinle birlikte olmaya, omuz omuza durmaya devam edeceğiz. Türkiye'de bir takım tuzaklarla, olağanüstü şartlar intibaını vermek isteyenlere karşı, hep beraber günlük hayatımıza devam edeceğiz. Hem acımızı yaşayacağız, hem tedbirimizi alacağız. Bu ülke için yılmadan çalışmaya devam edeceğiz. Bu ülkenin istikrarını bozmaya çalışanlara, vatan sathında hiçbir meydanı boş bırakmayacağız”.

"KİMSE KANDAN SİYASET DEVŞİRMEYE KALKMASIN”

7 Haziran'dan bu yana çok acılar yaşadıklarını ifade eden Davutoğlu, "Terör odaklarının vahşi yüzlerini bir kez daha gösterdiği bu dönemde milletçe yaralandık, yüreğimiz dağlandı. Askerimiz, polisimiz, insanlarımız alçakça şehit edildiler. Terör sokaktaki insanları, işinde, gücünde, geçim derdinde olan insanlarımızı, canlarımızı bizden aldı. Yetmedi, cumartesi günü Ankara'da yine 99 insanımızın canına kıydı. Büyük bir katliam yaptı. Acımız derin. Gönüllerimiz yaralı. Kaybımız büyük. Terör onlarca kardeşimizi bizden ayırdı. Allah hepsine rahmet eylesin. Buradan altını çizerek bir kez daha haykırıyorum, bu taziye, şu veya bu partinin, bu siyasi grubun taziyesi değil, hepimizin, milletimizin taziyesidir. Bu acı şu veya bu kesimin değil hepimizin acısıdır. Kimse bu kandan siyaset devşirmeye insanların acısından siyasi rant çıkarmaya kalkışmasın. Bugün vicdanlı, erdemli, insan olma ortak acıya sahip çıkma günüdür. Terörün ortaya koyduğu insanlık dışı manzaralar, tablolar karşısında 78 milyon insanımız yaralandı. Derinden sarsıldı. Bu ülkede asırlardır dostça kardeşçe yaşayan bu ülke için orta irade gösteren insanlarımız bu düşmanlığı, vahşeti görüyor. Vahşet kültürünün bizim değerler dünyamızda yeri yoktur” şeklinde konuştu.

"KENDİ MENFAATLERİ İÇİN ÜLKEYE KAST EDENLERİ LANETLİYORUZ”

"Biz bu ülke için hayal kurarken, yükselen gelecek için hayal kuruyoruz. Hiçbir ferdi diğerinden ayırt etmiyoruz” diyen Davutoğlu şunları söyledi:

"Hiçbir başarı, hiçbir menfaat, hiçbir kazanç insanımızın canından daha değerli değildir. Kendi menfaatleri için bu ülkeye kast edenleri, dış güçlerin menfaatleri için insanların kardeşliğine pusu kuranları lanetliyoruz. Kimden gelirse gelsin, ne amaçla yapılıyorsa yolsun her türlü terör odağını lanetliyoruz. DHKC, DEAŞ, pkk, MKP'yi lanetliyoruz. Bütün cinayet odaklarını topluca lanetliyoruz. Bütün bu terör odaklarının arkasındaki odakları lanetliyoruz. Terörü lanetlemekle kalmıyoruz, bütün farklılıklarımızla bütün renklerimizle birbirimize kenetleniyoruz. Eti tırnaktan, Türk'ü Kürt'ten, Kürt'ü Türk'ten ayrılamazlar. Alevi'yi Sünni'den ayıramazlar, ayıramayacaklar. Kim terör yapıyorsa biz karşı durduk. Senin ki kötü benimki iyi diyenlere karşıyız. Terörün iyisi kötüsü olmaz. Teröre alet olmak teröre destek olmaktadır. Birisi DEAŞ kötü, PKK iyidir diyor. Birileri birini lanetlerken, diğerine sessiz kalıyor. Biz hepsine karşı duruyoruz, bütün terör odaklarını tek tek ve topluca lanetliyoruz. Milletimiz terörle mücadele edenleri de, gizli ya da açık destek verenleri görüyor. Uludağ eğilir mi? Ulucami eğilir mi? Ulu şehir eğilir mi? Biz Uludağ'ın arkasına sırtımızı vermişiz, maneviyatımızı Ulucami'den almışız; biz eğilir miyiz? Bize boyun eğdirebilirler mi? Onların tuzaklarına karşı dimdik duracağız. Ülkemiz uzun yıllardır terörle mücadeleye devam ediyor. Yarım asırdır farklı terör örgütlerine, PKK'ya, DHKPC'ye, El Kaide'ye, DEAŞ'a binlerce kurban verdik. Türkiye'nin güçlenmesini istemeyenler, Türkiye'yi dış dünyaya kapatmak isteyenler, işte onlar, bu karanlık, kirli terör örgütlerini teşvik ediyor. Bilelim ki, bu güçler bu haince planlarını devam ettirecekler. Birlik içinde olarak daha da kenetlenerek bu oyunları bozacağız. Türkiye'nin aydınlık geleceğine birlikte yürüyeceğiz. Bu millete ihanet ederek hiç kimse bu ülkeyi teslim alamaz.Kanayan bütün yaraları sarmak için en güçlü iradeyi gösterdik. Bu ülkenin toplumsal barışı ve kardeşliği için, bedeli ne olursa olsun dedik, milli birlik ve kardeşlik projesini ortaya koyduk. Kardeşi kardeşe kırdıran düşmanlıkların sona ermesi için yola devam ettik. Bu irademizden de asla ve asla bir adım dahi geri gitmeyeceğiz. Terörü temizleyip toplumsal barışı tesis etmek için gece gündüz mücadelemizi sürdürüyoruz”.

Kirli ittifakın hedefinin Türkiye'deki kardeşlik iklimi olduğunu dile getiren Davutoğlu, "Milletin huzuru ve ülkemizin istikrarıdır. Hedef demokrasimiz, insan hakları ve özgürlüklerdir. Hedef Türkiye'dir. Son 13 yılda elde edilen kazanımlardır. Bizim büyüme irademizdir. Bu terör odakları bunlara meydan okuyor. 2001'den bu yana hep ileri demokrasiyi savunduk. Adalet terazisinden, en önemlisi kardeşliğimizden hiçbir zaman taviz vermeyeceğiz. Farklı kıtalarda benzeri saldırılar yaşıyor” dedi.

"KATİL DEVLET DİYENLERE MİLLET CEVABINI VERİR"

İkindi ezanının okunmaya başlaması üzerine konuşmasına ara veren Davutoğlu, "Terör, hepimizi, kardeşliğimizi ve ezan-ı Muhammediye de birleşen ortak ruhumuzu yıkmaya çalışıyor. Ezan-ı Muhammedi bu ülkenin semalarında böyle yükseldikçe hep kardeş kalıp kardeş olacağız kıyamete kadar. Sadece Türkiye'de değil, son yıllarda dünyanın bir çok yerinde, bir çok farklı coğrafyada gördüğümüz gibi terör olayları yaşandı. Sadece Ankara'da değil, New York, Madrid, Paris, Moskova'da, Bombay'da, her yerde terör olayları yaşandı. Bu saldırılarda yüzlerce masum sivil insan canından oldu. Birçok insan zarar gördü. Terör sadece Türkiye'nin değil, bütün dünyanın derdi. Bütün dünyanın karşı karşıya kaldığı tehdit durumunda. Terör örgütleri sivil kalabalıkları hedef alarak etkisini arttırmaya çalışıyor. Teröre karşı ortak bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz. Dünyanın her yerindekine karşı çıkıyoruz. İşine geldiğinde terörü görmezden gelen, kendi menfaatleri için teröredestek veren yönetimler var. Türkiye'yi hedef alan saldırıların karşısındabir takım güçlerin himayesi var. Biz budestek ve himayelere karşı dim dik duracak mıyız? Teröre karşı inadına birlik, inadına kardeşlik demeyecek miyiz? Çevre ülkelerdeki yangını Türkiye'ye sıçratmaya çalışanlara karşı yüreğimizdeki aşk ateşini yakmaya devam edecek miyiz? Milletin muhabbetidir teröre karşı duracak olan. Türkiye'nin bölgedeki bütün sıkıntılara rağmen istikrarını koruması birilerini rahatsız ediyor. İşine geldiğinde terörü görmezden gelen, kendi menfaatleri için teröredestek veren yönetimler var. Türkiye'yi hedef alan saldırıların karşısındabir takım güçlerin himayesi var. Bir kez daha açık ve net söylüyorum; terör, yaslandığı fikir ve düşünce sebebiyle asla hoş görülemez. Milletin birliğini, beraberliğini katletmek isteyen kim olursa olsun karşı duracağız. Ortada delil yokken, yüreğimiz yaralılarla, ölenlerle çarpıyorken, (Katil devlet' diye devleti suçlayan, tahrik edenlere de bu millet cevabını verir. Yüreğinde insan sevgisi olan hiç kimse, bir terör örgütüne, organize cinayet örgütüne sempati duyamaz. Terör örgütleri arasında asla fark gösterilemez.Hiçbir örgüte iyi örgüt denmez” şeklinde konuştu.

"PYD'YE YARDIM GÖNDERENLERE DE SESLENİYORUM”

PYD'ye yardım edenlere tepki gösteren Davutoğlu, "Suriye'de PYD'ye yardım gönderenlere de sesleniyorum. Bizim için IŞİD (Irak Şam İslam Devleti) ne kadar adi ve alçak bir terör örgütü ise, PKK ve onun bağlantıları da aynı ölçüde adi, cani, aynı ölçüde katildir. Nereden gelirse gelsin, Türkiye'nin birliğine saldırı nereden gelirse gelsin, o saldırıyı yapanları, bulundukları yerde, gerektiğinde cezalandırır ve milletimizin kanının hesabını sorarız. İster IŞİD, ister PYD olsun, Türkiye hiçbir zaman herhangi bir terör örgütünün, anlayışının destekçisi olmamıştır hepsiyle mücadele etmiştir” dedi.

"SERİ KATİL ÇORBA İÇERKEN OSMAN BEYİ VE ŞEYYHMUZ'U KATLEDENLERDİR”

Bir terör örgütünün söylemlerini kullanan siyasi parti bizi suçlayabiliyor. Kardeşlikten, birlikten, candan bahsedenler, saldırılar olur olmaz, hiçbir netlik kazanmamışken, can kurtaranlar olay mahalline koşarken, saldırı birkaç dakika önce gerçekleşmişken, halkı galeyana getirerek, cumhurbaşkanını, hükümeti ‘katil' diyerek suçluyorlar.Seri katil, Diyarbakır'da bir çorbacıda çorba içen Osman beyi, ona hizmet eden Şeyhmuz'u katledenlerdir. Biz ise muhabbetin, kalpleri birbirine bağlayan seri muhabbetin sözcüleriyiz. Bizi katil olmakla suçlarken, 3 gün milli yas ilan ettik. Orada hayatını kaybeden vatandaşların hepsi bizim kardeşimizdir. Batman'da AK Parti teşkilatı mensubu da oğluyla katledildi. Şu veya bu partiden diye bakmadık. Aynı şekilde deva bulabilmek için hastanelere koşturduk.Definler için gece gündüz ailelere taziyeler sunduk. Terörü lanetleyemeyenler, devleti lanetleme seansına başladı. Terör örgütüne lanet olsun diyemeyenler, devleti, ülkeyi lanetlemeye başladı. Bir siyasi parti lideri, toparlayıcı olması gerekirken, kargaşa için, bazı odaklar acıyı çalmaya çalıştılar. Acılardan siyasi rant elde etmeye çalışıyorlar. Acıyı paylaşmak yerine, bu acılardan birtakım menfaatler elde etmeye çalışıyorlar. Türkiye'de kargaşa yaşandığı görüntüsü verilmeye çalışılıyor. Medyadan, sosyal medyadan destek buluyor. Dünyanın değişik yerlerinde bir araya bulunulurken, bizde bir araya gelenleri ayırmaya çalışıyorlar. Türkiye'nin istikrarına katkı sağlamadığı açık. Bu spekülasyonlar maksatlıdır. Ön yargı ve gafletin ürünüdür. 7 Hazirandan bu uyana terörle etkili mücadele ediyoruz” diyerek terörle mücadelenin süreceğini kaydetti..

"ANKARA'DAKİ PATLAMANIN SORUŞTURMASINI PAYLAŞACAĞIZ"

Ankaradaki acı olayın hemen ardından harekete geçtiklerini, olayın araştırılmasına başladıklarını, 2 canlı bomba ile ilgili sonuçlara ulaştıklarını belirten Davutoğlu, "Bu kişilerle ilişkili 10 kişiyi gözaltına aldık. Çalışmalar devam ediyor. Olay bütün ayrıntılarıyla aydınlanıncaya kadar devam edecek. Hükümet olarak her türlü çalışmayı objektif olarak yaptık. Sonucu milletimize en kısa sürede ileteceğiz paylaşacağız” dedi.

"GELİN TERÖRE KARŞI ORTAK DEKLARASYON YAYINLAYALIM”

Bursa'dan bütün siyasi parti liderlerine seslenen Davutoğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Bugün teröre karşı herkesin kararlı ve birlik içinde hareket etmesi gereken gündür. Gün, kardeşlik günüdür. Gün, barış günüdür. Gün, demokrasi, muhabbetlerimizi birleştirme, muhabbete karşı geçenleri lanetleme günüdür. Ülkemizin istikrarı, insanlarımızın birliği ve kardeşliği noktasında hassasiyet günüdür. Parti liderlerini konuşurken sorumlu davranmaya davet ediyorum. Suçlamayla ilgili elinde delili olan ortaya koysun. Delilin gereğini yapalım. Spekülasyon yapılmasın, ülkenin huzuru bozulmasın. Buradan çağrı yapıyorum. Gelin, teröre karşı birlikte hareket edelim, deklarasyon yayınlayalım. Hep beraber birlik ve beraberlik konusunda ortak bir dille konuşalım ve terörü mahkum edelim. Bu çağrıları ilk defa yapmıyoruz. En baştan beri duruşumuz belli. Kimden gelirse gelsin her türlü terörü lanetledik”.

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ise, "Bu vatan bizim vatanımız, bu bayrak bizim bayrağımız onu muasır medeniyet seviyesinin üzerine çıkaracağız. Bu millet bir çok oyunları bozdu. 1 Kasım'da da bozacağına inanıyoruz. Demokrasiyi, sandığı, milletin iradesini merkeze alan, milletin umutlarının önünde yürüyen bir siyasi anlayışın mensuplarıyız. Hep milletle yürüdük, hep milletimizin emrinde olduk. Milletle beraber yürüyüşümüzden rahatsız olanlar oldu. Geçtiğimiz cumartesi günü 100 vatandaşımızı kaybettiğimiz terör eylemiyle bu ülkenin demokrasisinin önü kesilmek istendi. Milli iradenin önü kesilmek istendi. Ama başaramayacaklar. Terör eylemler sonrası provokatif eylemler yapanları size şikayet ediyorum. Millete havale ediyorum.1 Kasım'dan sonra milletle beraber 78 milyonun yarınlarını bugünden daha iyi yapacağız. Daha güvenli ve daha çok umutla yürüyecekleri bir yolculuğu AK Parti kadroları biz başaracağız. Birileri ayrıştıran, çatıştıran, tuzak kuran olabilir. Biz birlik, dirlik diyoruz” şeklinde konuştu.

Eski İçişleri Bakanı Efkan Ala da yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

" Türkiye'nin önüne zaman zaman büyük engeller çıkarmak isteyebilirler.Bir takım ön kesme faaliyetlerinde bulunabilirler. Ama biz tek yürek oldukça biz birlik ve dirlik içerisinde oldukça, bunların hepsini aşar geçeriz. Bizim birlik içerisinde ortaya koyacağımız kalkınma, adalet bütün kardeşlerime örnek oluyor. Çok ön kesmeler gördük. Ama 2002'den beri bütün kardeşlerimizin gıptayla izlediği bir gelişmeyi temel hak ve özgürlükler yönünde ortaya koyuyoruz. Bunu sizin sandıktaki duruşunuzla yapıyoruz. Petrol kuyularımız yok ama milletimizin elinde sandık var. İşte biz onunla o sizin vereceğiniz, sizin iradenizle Allah'ın izniyle önümüzdeki engelleri kaldırıp yolumuza devam ediyoruz. Her ne yaptıysalar yaptılar ama engel olamadılar.PKK kahrolsun, canlarımızı bizden alan kim varsa kahrolsun.7 Hazirandan itibaren bir yerden emir almışçasına harekete geçtiler. İnsanın hakkını hukukunu çiğneyen bizden değildir. Biz hep beraber bu vahşetin katliamın karşısındayız. Biz bir cana kıyanın insanlığa kıymış gibi olduğunu bütün insanlığı öldürmüş olduğunu söyleyen inanca mensubuz”.

MİTİNGDEN NOTLAR

Gökdere'deki mitinge Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Sağlık Bakanı Bursa Milletvekili Adayı Mehmet Müezzinoğlu, Gençlik Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, Bilim ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık,Başbakan eski Yardımcısı Bülent Arınç, İçişleri eski Bakanı Efkan Ala, Ak Parti Bursa milletvekili adayları, Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ve İl Başkanı Cemalettin Torun da katıldı.

Gökdere'deki miting bu sefer metro seferlerinin aksamaması için biraz daha yukarı Meydancık istikametine alındı. Miting öncesi geniş güvenlik tedbirleri alındı. Başbakan, Bursa mitinginin reklam yüzü olan yaşlı çifti miting öncesi platforma çıkartarak tebrik etti.AK Partililer,miting başladığında Ulucami'nin dev fotoğrafının yer aldığı "Ecdadın yolunda başbakan” pankartı açtı.

(İHA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler