HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan Yardımcısı Kurtulmuş’tan ’çözüm süreci’ açıklaması

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Numan Kurtulmuş gündeme ilişkin gazetecilerin sorularını yanıtladı.

ANKARA (DHA) - Önümüzdeki Nevruz Bayramı'nda silahların bırakılmasının beklendiğini ifade eden Kurtulmuş, "Karşılıklı anlayış, iyi niyet sürdüğü müddetçe sorunların çözüleceğini ve inşallah önümüzdeki Nevruz'da da silahların bırakıldığı ve bu anlamda yeni bir açıklamanın önümüzdeki sürece hız kazandıracağına inanıyorum" dedi.

HDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın açıkladığı 10 maddelik anlaşma metnine ilişkin Kurtulmuş, "Bu 10 madde zaten Türkiye'nin yıllardır tartıştığı maddeler. Türkiye'nin demokratikleşmesi ile ilgili maddeler. Silahların konuşmadığı, bombaların patlamadığı, insanlarına tehdit edilmediği, terörün bir siyasal araç olarak kullanılmadığı bir dönemde ancak bunlar konuşulabilir, tartışılabilir. Zaten Türkiye bunları tartışıyor" diye konuştu.

"ÖNÜMÜZDEKİ NEVRUZ'DA SİLAHLARIN BIRAKILDIĞI YENİ BİR AÇIKLAMANIN SÜRECE HIZ KAZANDIRACAĞINA İNANIYORUM"

Önümüzdeki Nevruz Bayramı'nda silahların bırakılmasının beklendiğini ifade eden Kurtulmuş, "Türkiye'de bir defa barışın tadını almış insanlar bir daha tekrar silahların gölgesinde, bombaların barutların kokusu altında siyaset yapılmasına, rıza göstermeyeceklerdir. Karşılıklı anlayış, iyi niyet sürdüğü müddetçe sorunların çözüleceğini ve inşallah önümüzdeki Nevruz'da da silahların bırakıldığı ve bu anlamda yeni bir açıklamanın önümüzdeki sürece hız kazandıracağına inanıyorum" dedi.

"MÜZAKERE DİYE BİR SÜREÇ YOK ÇÖZÜM SÜRECİ DİYORUZ"

Kurtulmuş, "Müzakere diye bir süreç yok. Çözüm süreci diyoruz. Uzun süredir devam eden görüşmeler var. Bu görüşmeler ciddi iştir. Asıl olan hükümetin bu siyasi kararlığa sahip olmasıdır. Hele önümüzde 7 haziran gibi çok önemli bir seçimin arifesinde dahi hükümetbir milim bile bu iradesinden vazgeçmemektedir. Her türlü siyasiriski göze alarak bu süreci devam ettirmektedir" dedi.

"İYİ NİYETİMİZDEN MİLLETİMİZİN, MUHATAPLARIMIZIN ŞÜPHESİ YOK. 7 HAZİRAN SEÇİM TARTIŞMASI OLMAMALI"

Çözüm sürecinin, seçim tartışmalarından uzak tutulması gerektiğini vurgulayan Kurtulmuş, "İyi niyetimizden milletimizin, muhataplarımızın şüphesi yok. Bunu siyasi tartışma meselesi yapmamak lazım. Bundan sonra bir siyasi rekabet içerisinde hareket edeceksek evet HDP'li arkadaşlarımızla Türkiye'nin nasıl daha demokratikleşeceği, Kürt sorunun çözülmesine ilişkin diğer sosyal sorunlarımızın çözülmesine ilişkin görüşlerini açık bir şekilde ortaya koysunlar. Ama devam eden çözüm sürecini, 7 Haziran seçimlerinin bir siyasi argümanı olarak lütfen kullanmasınlar. Bu ayrı bir şey. Bütün Türkiye'yi ilgilendiriyor. Seçim tartışmasının bir parçası haline getirmeyelim" ifadelerini kullandı.

"ASIL OLAN SİLAHLARI KIYAMETE KADAR TOPRAĞA GÖMME İRADESİNİN ORTAYA ÇIKMASIDIR"

"Kandil'den dönen HDP heyeti ile ortak bir açıklama yapılacak mı?" sorusuna Kurtulmuş,"Bütün bunların hepsi işin teferruatıdır. Asıl olan niyettir. Niyetiniz yoksa mazeret bulursunuz. Milletimizin asla vazgeçmediğini biliyorum. Süreç ne şekilde devam eder bu teknik bir konudur. Asıl olan silah bırakma iradesidir. Silahları kıyamete kadar toprağa gömme iradesinin ortaya çıkmasıdır. Bu ortaya çıktıktan sonra zaten siyasi iktidar olarak bütün riskleri alarak bütün irademizi ortaya koyuyoruz. Başarılı bir sonuca ulaşacağımıza düşünüyorum" diye yanıt verdi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler