HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan'a İstiklal Marşı sürprizi

Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf’un onuruna verdiği akşam yemeğine katılan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yüksek devlet nişanı verildi.

Başbakan'a İstiklal Marşı sürprizi

Cumhurbaşkanlığı’ndaki akşam yemeğinde yüksek devlet nişanı takdim edilen Erdoğan, “Nijer’e başbakan düzeyinde yapılan bu ilk ziyarette böyle anlamlı bir en üst düzey devlet nişanını şahsım olarak değil, ülkem, milletim ve tarihime olan sevgi ve saygının bir nişanesi olarak kabul ediyorum” dedi.

Nijer’in en yüksek devlet nişanını Başbakan Erdoğan’a takdim eden Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, “Sizler gerçekten de İslam’ın çağdaşlaşmasının temsilcisisiniz. Türkiye İslam dünyası için bir rol model ülkedir” dedi.
Törenin ardından konuşan Başbakan Erdoğan, “Takdim ettiğiniz bu değerli nişanı tarihi bağlarla bezenmiş dostluk ve kardeşliğimizin bir nişanesi olarak şahsım, ülkem ve milletim adına iftiharla kabul ediyorum. İnanıyorum ki Türkiye ile Nijer ilişkileri de bu nişan gibi hep ışıl ışıl parlayacaktır” ifadesini kullandı.
Başkent Niamey ile İstanbulewa bölgesini birbirine bağlayacak 450 kilometrelik yolun duble yapılacağını söyleyen Erdoğan, “Değerli kardeşim Sayın Cumhurbaşkanı, ‘bize bir şeritlik yol yeter’ dedi, biz ‘olmaz’ dedik. Biz duble yol yapmaya alıştık. Oraya da iki gidiş iki geliş yol yapmak suretiyle İstanbulewa yolunu şanına yakışır şekilde yapacağız” diye konuştu.
Erdoğan, şunları söyledi:
“Atalarımız tarihe Nijerli kardeşlerinin yanında bu topraklarda bulunmuş ve onlarla birlikte yaşamıştır. Bugün hala Agadez’de cuma hutbelerinde Osmanlı padişahlarının ruhu için dua okunduğunu memnuniyetle öğrendim. Bunlar Nijer halkında Türkiye’ye yönelik var olan aidiyet ve dayanışma duygularının canlı örnekleridir. Türkiye, tarihi boyunca olduğu gibi bugün ve bundan sonra da Nijerli kardeşlerinin yanında olmaya devam edecektir.”
Afrika’nın yıllarca sömürüldüğünü ifade eden Erdoğan, “Afrika yıllar yılı ne yazık ki acımasız sömürünün hedefi oldu. Emperyal duyguları adeta bir tatbikat yeri oldu. Türkiye olarak biz gözü petrolde, altında, elmasta olmayan ama özgürlük mücadelesine güç veren bir ülke olarak dayanışma içinde olacağız” şeklinde konuştu.
Başbakan Erdoğan, sözlerini “Nijer’e başbakan düzeyinde yapılan bu ilk ziyarette böyle anlamlı bir en üst düzey devlet nişanını şahsım olarak değil, ülkem, milletim ve tarihime olan sevgi ve saygının bir nişanesi olarak kabul ediyorum” diyerek sonlandırdı.
Erdoğan’ın konuşmasının ardından tekrar söz alan Nijer Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf, 450 kilometrelik Niamey-İstanbulewa yolunun ekonomik ve ticari öneminin yanı sıra siyasi öneminin de büyük olduğunu belirterek, Erdoğan’a teşekkür etti.
Cumhurbaşkanlığındaki törene Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, AK Parti Genel Başkan Yardımcıları Ömer Çelik ve Numan Kurtulmuş ile AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da katıldı.Bu arada Başbakan Erdoğan’ın onuruna verilen yemeğinde Afrikalı öğrencilerin İstiklal Marşı’nı söylemeleri, büyük bir jest oldu. (İHA)

En Çok Aranan Haberler