HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakan'dan flaş 'çözüm' açıklaması

Ak Parti Grup Toplantısı'nda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu, CHP ve MHP'ye yüklendi, HDP'ye de çağrıda bulundu.

Başbakan'dan flaş 'çözüm' açıklaması

Çözüm sürecinin kararlı bir şekilde sürdürüldüğünü söyleyen Başbakan Davutoğlu, " Kimse çözüm sürecini bahane etmesin. HDP'ye de sesleniyorum. Çözüm sürecinde iyi niyetliyseniz bunu gösterin. Siz açık yürekli davranmanız halinde diğer adımlar atılacaktır. Bir tarftan süreci devam ettirirken diğer taraftan silahları bırakmamanın hiç bir amacı yoktur. Çözüm sürecini başlatırken kimin hangi adımı atacağını belirledik. 2013 Mayıs'ta ülkeyi terk etmesi gerekenler buna başlamalıdır, silahlar bırakılmalıdır." dedi.

İşte Davutoğlu’nun konuşmasından satır başları:

Başbakan Ahmet Davutoğlu partisinin grup toplantısında konuştu. Çözüm sürecinin kamu düzenin korunması halinde devam edeceğini belirten Davutoğlu, "Çözüm süreci bizim açımızdan bir milli kardeşlik projesidir. Kararlılıkla sürdürülecektir. Provokasyonlara karşı dik durmaya devam edeceğiz. Kamu düzenini sağlamak için gereken her türlü tedbiri aldık almaya devam edeceğiz. HDP'ye de bir kez daha sesleniyorum. Bir taraftan savunuyormuş gibi yapıp, bir taraftan kamu düzeni karşısında provokasyon yaparsanız, biz de hak ettiğiniz mukabeleyi gösteririz" dedi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümete yönelik eleştirilerini sert bir dille eleştiren Davutoğlu, "Öyle bir takım düşünün herkes ayağına topu almış kendi oyununu oynuyor, biri de kendini antrenör sanıp ortalıkta dolaşıyor. Küstahça çıkıp Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamı boş diyor. Sen kendi küçük sandalyenin derdine düş. Bırak büyük makamları. Sen kendi küçük sandalyenin derdine düş. Biz o makamları hakkıyla doldururuz. Dersim'de yapılanları o günlere şahitlik yapanlardan dinlesin Kılıçdaroğlu ve açık yüreklilikle zulmü söylesin. Ya da Tunceli'ye gitmesin" dedi. Davutoğlu, "Esed, Kobani'ye saldıran IŞİD kadar zalim değil mi? Ama sesi çıkmaz Kılıçdaroğlu'nun. Çünkü her zaman söylüyorum Esad Arap Baası'dır, Kılıçdaroğlu Türk Baası'dır. Bu yüzden akrabalar birbirlerine laf edemiyorlar. Bahçeli'den güçlü bir ses duydunuz mu? Halep'te Türkmenler baskıyla karşı karşıya kaldığında yardım edelim diye çağrıda bulundu mu? HDP'den, Kobani için Türkiye'yi yakmaya çalışan bu vandallar, Halep'teki Kürtler için sesini yükselttiğini duydunuz mu? Biz ise zalime zalim deriz, mazlumun da yanında dururuz hiçbir fark gözetmeden" diye konuştu.

Ekonomik gelişmeler ve siyasi istikrarın paralel olduğuna vurgu yapan Davutoğlu, "12 yılda ülkemizin gerçekleştirmiş olduğu başarı ortadadır. Birçok sektöre yapısal dönüşüm hareketi başlatacağız. Reel sektöre yönelik 9 farklı alanda yapacağımız reformları kamuoyuna açıkladık. Türkiye son derece kritik iki seçim geçirdi. Önümüzde de 2015 seçimleri var. Türkiye'deki siyasi istikrarı bozmaya kimsenin gücü yetmeyecektir. Türkiye demokratik istikrarı sağlamış bir ülkedir. İstikrar eğer otoriter yapılarla sağlanırsa ekonomi orada hayat alanı bulamaz. Önemli olan demokrasi ile bulmasıdır" diye konuştu.

"AFRİKA'DA LATİN AMERİKA'DA DA KALICIYIZ"

"AK Parti'nin olmadığı yerde siyasi istikrardan bahsedilemez. Afrika açılımımız geçici değil kalıcıdır. Afrika'da, Latin Amerika'da da kalıcıyız. İş dünyamızın önünü açmaya çalışıyoruz. Aktif durumlarından dolayı ihracatçılarımızı ve sanayicilerimizi tebrik ediyorum. İşadamlarımızın dinamizmi Türkiye'nin dinamizmidir. Bursa'da 720 milyon değerinde 21 eseri hizmete sunduk.İstanbul'da Aksaray Yenikapı arasındaki metro hattını açtık" açıklamasında bulundu.

"YARIN İŞ GÜVENLİĞİ PAKETİNİ KAMUOYU İLE PAYLAŞACAĞIZ"

Yarın iş güvenliği paketinin açıklanacağını belirten Davutoğlu, "Yarın, iş güvenliği paketini kamuoyu ile paylaşacağız. Madenlerle ilgili alacağımız tedbirleri de paylaşacağız. İstanbul bize medeniyetimizin mirasıdır. Tarihimizi korumak için ulaşımı yerin altına çekmek zorunludur. Yarın iş güvenliği paketini kamuoyuyla paylaşacağız. G20 zirvesine katılacağız. Türkiye bir taraftan G20 dönem başkanlığını üstleniyor önümüzdeki yıl. En az gelişmiş ülkelerin de bir anlamda yardımcısı koordinatörü olduğu bir ülke durumuna gelecek. Türkiye olarak 1 Aralık'tan itibaren dönem liderliğini alacağız" ifadelerini kullandı.

"HACI BEKTAŞ-I VELİ İLE HZ. MEVLANA ARASINDA BİR FARK YOKTUR"

"Hacı Bektaş-ı Veli ile Hz. Mevlana arasında bir fark yok" diyen Davutoğlu, "Bu topraklardaki tüm erenlerin mirasına sahip çıkmak en ulvi görevimizdir. Bizim için Hacı Bektaş-ı Veli ile Hz. Mevlana arasında bir fark yoktur. Bir aşure günü vesilesiyle, Hacı Bektaş-ı Veli'yi ziyaret eden ilk Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakanı olmak da bana gurur vermiştir. Alevi - Bektaşi geleneği 12 imam geleneği ve Hz. Peygamber'e kadar giden o köklü mübarek silsiledir. Horasan erenlerinden Hoca Ahmet Yesevi'ye kadar giden damardır" dedi.

"HACI BEKTAŞ-I VELİ'DE VE HZ. MEVLANI'NIN TÜRBE ZİYARETLERİNDE ARTIK ÜCRET ALINMAYACAK"

Hacı Bektaş-ı Veli'de ve Hz. Mevlanı'nın türbe ziyaretleirnden artık ücret alınmayacağını belirten Davutoğlu, "Alevi vatandaşlarımıza yardımcı olacağız. Hacı Bektaş-ı Veli'de ve Hz. Mevlanı'nın türbe ziyaretlerinden artık ücret alınmayacak" dedi.

"CHP BENİM ZİYARETİMDEN BİR GÜN ÖNCE BİR ALEVİ PAKETİ AÇIKLADI"

AK Parti'nin Alevilere yönelik aldığı kararların ve tutumun bazı siyasi partileri rahatsız ettiğini ifade eden Davutoğlu, "Bizim bu ziyaretimiz alevi vatandaşlarımızla kucaklaşmamız verdiğimiz mesajlar bazı partilerde rahatsızlığa sebebiyet verdi.CHP benim ziyaretimden bir gün önce bir Alevi paketi açıkladı ama bizim çalıştaylarımıza hep gönderme vardı. CHP ne diyor? Din dersi kalksın. Beni karşılarken mihman Ali diye karşıladılar. Her geleni Ali diye karşılayan bir gelenekten bahsediyoruz. Siz hem 12 imamdan bahsedip hem de nasıl böyle konuşursunuz? Öyle bir Alevi geleneği istiyorlar ki bu topraklarından uzaklaştırılsın" diyerek bu duruma tepki gösterdi.

"BİR KARŞITLIK ÜZERİNE YENİ BİR ALEVİLİK İNŞA EDİLMEMELİ"

Bir karşıtlık üzerine yeni bir Alevilik inşa etmenin yanlış olduğunu söyleyen Davutoğlu, "Buradaki hangi tabir Sünni gelenekte yok. Ya da Sünni gelenekte olan hangi tabir alevi gelenekte yok. Neden bir karşıtlık üzerine yeni bir Alevilik inşa etmeye çalışıyoruz. Neden din dışı ideolojilerle Aleviliği kökünden koparmaya çalışıyoruz. AK Parti hareketi Alevi Bektaş-i geleneğine saygılıdır" açıklamasında bulundu.

"CHP'DE HEP "İSTEMEZÜKÜ" GÖRÜRSÜNÜZ"

CHP'nin hep dinle mücadelesi olduğunu söyleyen Davutoğlu, "CHP ne diyor? Din dersi kalksın. CHP'nin aklında hep dinle mücadele var" dedi.

"DİN DERSİ OLMADIĞI ZAMAN SON DERECE YANLIŞ KANAATLER ÇIKACAĞINI GÖRMÜYORLAR MI?"

"Din dersi olmadığı zaman son derece yanlış kanaatler çıkacağını görmüyorlar mı?" diyerek CHP'yi eleştiren Davutoğlu, "Eğitim içinde yeni yetişen Sünni ve Alevi gençlerin yükselen bazı yanlış dini anlayışlara karşı nasıl bir kültür sahibi olacaklar. Din dersi olmadığı zaman son derece yanlış kanaatler çıkacağını görmüyorlar mı? Ne zararı var din kültürü ile ilgili bilgilerinin olmasında. İki inancı farklı takdim etmeye çalışan varsa cahildir. Ben Hacı Bektaş-ı Veli'nin huzuruna vardığımda bir farklılık hissetmedim. Bizim meselemiz bunların ortak zeminde güçlendirilmesi" diye konuştu.

"KILIÇDAROĞLU SESİNİ YÜKSELTEMEZ"

CHP'yi Dersim üzerinden eleştiren Davutoğlu, "CHP'nin Alevi meselesi konusunda diğer garip tavrı Dersim'deki tutumudur. Dersim'i eleştirirsem parti bölünür diye korkuyor ama AK Parti korkmaz. Kılıçdaroğlu sesini yükseltemez" dedi.

"ALEVİ DEDELERİ DAVET EDİLİYOR KILIÇDAROĞLU ONLARI HARAM YEMEKLE SUÇLUYOR"

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Alevi dedelerine verdiği davete değinen Davutoğlu, "Cumhurbaşkanımız Alevi dedeleri davet ederek yemek veriyor. Kılıçdaroğlu onları haram yemekle suçluyor. Kimseyi böyle itham edemez. Oraya gelen dedeler eline, diline sahip çıkan insanlardır. Onlar edep ve erkan bilirler. Bu Cumhurbaşkanın ne kadar kucaklayıcı olduğunu gösterir. Kılıçdaroğlu sesini yükseltemez çünkü yarası var. Arkasına güvenemiyor. Son bir hafta içinde ağır ithamlarla istifa etti. Bir kaç milletvekili de günlerdir Kılıçdaroğlu istifa etsin diye çağrıda bulunuyor" dedi.

"KÜSTAHÇA ÇIKIP CUMHURBAŞKANLIĞI VE BAŞBAKANLIK MAKAMI BOŞ DİYOR"

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun hükümete yönelik eleştirilerini sert bir dille eleştiren Davutoğlu, "Öyle bir takım düşünün herkes ayağına topu almış kendi oyununu oynuyor, biri de kendini antrenör sanıp ortalıkta dolaşıyor. Küstahça çıkıp Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık makamı boş diyor. Sen kendi küçük sandalyenin derdine düş. Bırak büyük makamları. Sen kendi küçük sandalyenin derdine düş. Bırak büyük makamları. Biz o makamları hakkıyla doldururuz. Dersim'de yapılanları o günlere şahitlik yapanlardan dinlesin Kılıçdaroğlu ve açık yüreklilikle zulmü söylesin. Ya da Tunceli'ye gitmesin" diye konuştu.

"BAHÇELİ YİNE SÖYLÜYORUM POLEMİK YAPMA DERSİM'DE YAPILANLAR YANLIŞTI ZULÜMDÜR "

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'yi de eleştirenDavutoğlu, "Dersim'de yapılanların yanlış olduğunu söylemem yüzünden özür dileyecekmişim. Bahçeli benim söylemediğim şeyleri söyleyerek, ithamlarda bulunuyor. Sayın Bahçeli yine söylüyorum; Dersim'de yapılanlar yanlıştı, zulümdür. Sayın Bahçeli polemik yapmasın, tek partiyi savunacaksa savunsun. Biz ise kim ne zaman ne gerekçeyle olsun her türlü zulme karşı çıkmaya devam edeceğiz.

"BAHÇELİ'YE BÖYLE BİR İTHAMI İADE EDERİM"

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısında yaptığı açıklamaları eleştiren Davutoğlu, "Bugünkü konuşmasında beni Türk milletini yezide benzetmekle itham ediyor. Nasıl bir Türkçeyle bunu çıkarmış anlayamadım. Ben böyle bir ithamı kendisine iade ederim bir. Aziz Türk milletiyle dersim cinayetiyle özdeşleştirmeyi reddederim iki. Bizim milletimiz bu tür yanlış uygulamalardan beridir beri olamaya devam edecektir. Aramızdaki devlet anlayışı farkı bu. O diyor ki, devlet adına cinayet işlemişse dokunmayın ona. Biz diyoruz ki devletin bekası devletin vatandaşlarıyla buluşmasıyla irtibatlıdır. Şu veya bu toplum kesimini öne çıkararak değildir. Şeyh Edebali'nin o yüce mesajı, insanı yaşat ki devlet yaşasın mesajı kulaklarımızdadır. Şeyh Edebali oğuz boylarını yaşatın devlet yaşasın demiyor, Sünnileri yaşatın ki devlet yaşasın demiyor. İnsanı yaşat ki devlet yaşasın diyor. İnsan, insan, insan" diye konuştu.

"SAYIN BAHÇELİ HİÇ MERAK ETMESİN"

Davutoğlu, "Biz bir vatandaşımızı gördüğümüzde insan görürüz. Bağrımıza basarız, muhabbetle onu kucaklar ve sadece o aşkla muhabbetle onunla ilişki kurarız. Devletimizin bekası da bu vatandaşlarımızın her bir kesimiyle çağdaş demokratik insan haklarına uygun bir vatandaşlık kurmakla olacaktır. Sayın Bahçeli hiç merak etmesin, Türkiye Cumhuriyeti devleti bütün bu farklılıkları korumaya devam edecek. İstikbale doğru da 77 milyonu geleceğe taşıyacak" dedi.

"CHP MHP HDP ZULÜMDE SEÇİCİLİK YAPIYORLAR"

Davutoğlu, "Buradaki ortak özellik ne biliyor musunuz?Zulümde seçicilik. CHP MHP HDP zulümde seçicilik yapıyorlar. Bakın şimdi bir başka sınav halinde bu liderlerin hepsi" dedi.

"HALEP'İ BOMBALAYAN VE SİVİLLERİ KATLEDEN ESED KOBANİ'YE SALDIRAN IŞİD KADAR ZALİM DEĞİL Mİ?"

Davutoğlu, "Kobani konusunda hepimiz hassasiyet gösterdik. Bir haftadır Esad'ın uçakları Halep'i bombalıyor. Kılıçdaroğlu'ndan bir ses duydunuz mu? Halep'te yaşayanlar insan değil mi? Halep'i bombalayan ve sivilleri katleden Esed, Kobani'ye saldıran IŞİD kadar zalim değil mi? Ama sesi çıkmaz Kılıçdaroğlu'nun" diyerek eleştiride bulundu.

"ESAD ARAP BAASI'DIR KILIÇDAROĞLU TÜRK BAASI'DIR"

Davutoğlu, "Çünkü her zaman söylüyorum Esad Arap Baası'dır, Kılıçdaroğlu Türk Baası'dır. Bu yüzden akrabalar birbirlerine laf edemiyorlar. Bahçeli'den güçlü bir ses duydunuz mu? Halep'te Türkmenler baskıyla karşı karşıya kaldığında yardım edelim diye çağrıda bulundu mu? HDP'den, Kobani için Türkiye'yi yakmaya çalışan bu vandallar, Halep'teki Kürtler için sesini yükselttiğini duydunuz mu? Biz ise zalime zalim deriz, mazlumun da yanında dururuz hiçbir fark gözetmeden" diye konuştu.

"MESCİD-İ AKSA KONUSUNDA HERKES SUSSA TÜRKİYE CUMHURİYETİ SESSİZ KALMAYACAKTIR"

Davutğlu, "Mescid-i Aksa konusunda herkes sussa Türkiye Cumhuriyeti sessiz kalmayacaktır" diyerek, "Yine Kudüs'te Mescidi Aksa'daki zulüme karşı, İsrail askerlerine karşı en yüksek gür seda Türkiye Cumhuriyeti'nden çıktı. İsrail'e ve zalim yöneticilerine sesleniyorum, sakın ola İslam dünyasındaki bir takım problemler yaşanıyor diye Kudüs'e ve Mescid-i Aksa'ya yönelik bu saldırıları devam ettirmeyi düşünme, herkes sussa Türkiye Cumhuriyeti sessiz kalmayacaktır. Mescid-i Aksa da Kudüs de bize tarihin emanetidir. Bu emanete sahip çıkmaya devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

"PROVOKASYON YAPARSANIZ BİZ DE HAK ETTİĞİNİZ MUKABELEYİ GÖSTERİRİZ"

Çözüm sürecinin kamu düzenin korunması halinde devam edeceğini belirten Davutoğlu, "Çözüm süreci bizim açımızdan bir milli kardeşlik projesidir. Kararlılıkla sürdürülecektir. Provokasyonlara karşı dik durmaya devam edeceğiz. Kamu düzenini sağlamak için gereken her türlü tedbiri aldık almaya devam edeceğiz. HDP'ye de bir kez daha sesleniyorum. Çözüm sürecinin bütün taraflarına sesleniyorum. Eğer iyi niyetliyseniz bunu gösterin. Şiddet sarmalına vandalizme karşı olduğunuzu ifade edin. Siz bu açık yüreklilikle söylerseniz çözüm süreciyle ilgili diğer adımlar atılmaya devam edilecektir. Ama bir taraftan savunuyormuş gibi yapıp, bir taraftan kamu düzeni karşısında provokasyon yaparsanız, biz de hak ettiğiniz mukabeleyi gösteririz" diye konuştu.

"ÇÖZÜM SÜRECİNİ BİZ KONJEKTÜREL BİR HESAPLA BAŞLATMADIK"

Çözüm sürecinde silahların bırakılmasının önemini vurgulayan Davutoğlu, "Çözüm sürecini devam ettirirken, diğer tarafta silah bırakmak adına hiçbir adına atmamanın hiçbir açıklaması olamaz.Ülkeyi terk etmesi gerekenler ülkeyi terk etmeye başlamalıdır. Silahları bırakmalıdır. Çözüm süreci bizim için milli, yerli, özgün bir projedir ve mutlaka başarıya ulaştırılacaktır. Çözüm sürecini biz konjektürel bir hesapla başlatmadık. Tuzak kuranların tuzaklarını başlarında parçalayacağız" diye konuştu.

(DHA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler