HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Başbakanlık otobüsüne taşlı saldırı

Ahmet Davutoğlu, Yüksekova'dan Hakkari'ye giden Başbakanlık otobüsüne taşlarla saldırı yapıldığını açıkladı.

AK Parti Genel Başkanı ve Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Mesela biz Hakkari Yüksekova Havalimanı'nın açılışını yaptıktan sonra şimdi Şırnak'a gelirken haber geldi. Yüksekova'dan Hakkari'ye giden Başbakanlık otobüsüne taşlarla saldırmışlar. Şimdi Demirtaş'ın sınav vaktidir. Eğer şiddete karşıysa Yüksekova Hakkari Havalimanı'nı olumlu görüyorsa desin ki 'Bu saldırıları yapanları şiddetle kınıyorum' desin" dedi.

Davutoğlu, partisinin Şırnak Cumhuriyet Meydanı'ndaki mitinginde, 2002'de AK Parti iktidara geldiğinde Şırnak'ın 20-30 milyon dolar olan ihracatının şimdi 689 milyon dolar olduğunu belirtti.

Çözüm süreciyle nihai barış ortamı sağlanırsa Şırnak ve Hakkari'nin "Türkiye'nin köşe noktası değil, Ortadoğu'ya açılan zenginlik kapıları" olacağını ifade eden Davutoğlu, birilerinin bunu engellemeye çalıştığını söyledi.

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Geçmişte retçi politikalar takip eden CHP ile bugün bir taraftan şiddeti, bir taraftan da demokrasiyi savunduğunu iddia eden HDP arasında açık bir işbirliği var. Neredeyse eş başkan gibi çalışıyorlar. Doğuda, güneydoğuda tek parti zihniyetinin baskısına karşı bütün bu özgürlükleri getiren AK Parti'ye karşı şimdi birleşiyorlar.

Bugün Demirtaş, Hakkari Havalimanı'nın açılması sonrasında, 'Keşke o kurdeleyi birlikte kesseydik' demiş. Keşke, biz de isterdik ama önce sormak gerekmez mi yıllardır orada çalışan işçilere neden saldırdılar? Niye o saldırılar karşısında, 'Yeter yapmayın, bu Hakkari Yüksekova Havalimanı'nı buradaki Kürt kardeşlerimiz, vatandaşlarımız kullanacak' demediniz? Niye şiddete karşı durmuyorsunuz? Niye yapılan her yatırımı, gelen her iş makinesini kırmaya kalkıyorsunuz? Niye Demirtaş, Kadıköy'deki, Şişli'deki dili kullanıp, buralara gelip PKK'ya ve şiddet yanlılarına, 'Artık şiddeti terk edin' demiyor? Mesela biz Hakkari Yüksekova Havalimanı'nın açılışını yaptıktan sonra şimdi Şırnak'a gelirken haber geldi. Yüksekova'dan Hakkari'ye giden Başbakanlık otobüsüne taşlarla saldırmışlar. Şimdi Demirtaş'ın sınav vaktidir. Eğer şiddete karşıysa Yüksekova Hakkari Havalimanı'nı olumlu görüyorsa desin ki 'Bu saldırıları yapanları şiddetle kınıyorum' desin. Etmiyorlar. HDP'nin herhangi bir binasına saldırı olduğu anda biz hemen şiddetle kınadık."

"Diyanete savaş açtılar"

Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın doğuda ve güneydoğuda AK Partililere yapılan saldırıları kınamadığını ifade ederek, "Şimdi buradan çağrıda bulunuyorum. Gelin bu ülkede şiddete, nefret diline son verelim ama bunu yaparken herkes ilkeli davransın" dedi. Türkiye'nin büyük kazanımlar elde ettiğini söyleyen Davutoğlu, "Birileri bunu engellemeye çalışıyor. Baktığınızda CHP'nin tek parti zihniyetini HDP alana Kürtler nezdinde yansıtmaya çalışıyor. CHP tek parti döneminde de şimdi de 'Diyanet'i kaldıracağız' diyor. HDP de 'Biz de kaldıracağız' diyor. CHP ezanı Türkçe okuttu, HDP, o zaman soruyorlardı, aynı Türklere sorulan soru, 'Allah Türkçe bilmiyor mu?' diye soruyorlardı. Şimdi de HDP'liler soruyor, 'Allah, haşa, Kürtçe bilmiyor mu?' Allah her dili bilir de sen Allah'a yaklaşmaya çalış" diye konuştu.

Davutoğlu, "Diyanet'e neredeyse savaş açtılar. Diyanet Başkanımız, Mescid-i Aksa'da o mübarek diyarlarda hutbe verirken, sanki İsrail ağzıyla orada Demirtaş, Diyanet İşleri Başkanımıza saldırıyor" ifadesini kullandı.

HDP'nin milletin dinine, inancına, örfüne cephe aldığını söyleyen Davutoğlu, şunları ifade etti:

"Ona karşı CHP'nin tek parti sözcülüğünü yapıyor. Yurt dışına gitti, Ermeni diasporasıyla görüşmeler yaptı. Geldi burada bütün bu doğu ve güneydoğu için bir takım hak iddiasında bulunanların dilini kullanarak dedi ki 'Evet, Ermenilere soykırım yapılmıştır. Bundan Kürtler de sorumludur. Özür diliyoruz' dediler. Allah aşkına, bu diyarın Türkleri, Kürtleri, Ermenileri asırlarca barış içinde yaşadı. Şimdi buradan sesleniyorum. HDP, Ermeni diasporasının ağzını kullanarak, tek parti CHP zihniyetinin ağzını kullanarak, burada barışın sözcüsü olamaz."

Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Her şeye ve herkese rağmen 'Kudüs, Müslümanlarındır' diyecek miyiz? 'Kudüs, Yahudilerindir' diyenlere bir ders verecek miyiz? 'Kürtler, Türkler Ermeni soykırımı yaptı' diyenlere bir ders verecek miyiz? Bizim atalarımıza hakaret edenlere bir ders verecek miyiz? Bu barış ülkesini, bu özgürlükler ülkesi haline getirmeye çalıştığımız güzel Türkiye'mizi, bir şekilde lime lime ayırmaya çalışanlara, 'Biz hep beraberiz, birlikte olacağız' diyecek miyiz? Size söz veriyorum, inşallah AK Parti 81 ilden de milletvekili çıkaracak. Seçim sonrasındaki ilk ve en temel işimiz, çözüm sürecini ne olursa olsun başarıyla götürmektir ama çözüm süreci konusunda bizim muhatabımız vatandaşlarımız, milletimizdir."

Davutoğlu, 6-8 Ekim olaylarında Şırnak, Mardin, Bitlis, Diyarbakır'da açık şekilde vandallık yapıldığını belirterek, "Halbuki aynı günlerde biz, Kobani'den gelen 200 bin kardeşimizi 3 gün içinde kabul ettik" dedi.

(AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler