HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Basın toplantısını donmuş dallarla yaptı

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, seçim bölgesindeki don felaketine dikkati çekmek için Malatya'dan getirdiği donmuş kiraz, ceviz, kayısı ve elma dallarıyla basın toplantısı düzenledi.

TBMM - Ağbaba, TBMM'deki basın toplantısında, Malatya'nın, Türkiye ve dünya kayısı üretiminin tamamına yakınını ürettiğini belirtti. Ağbaba, kayısı üretiminin, sadece Malatya ve Türkiye için değil tüm dünya için önemli olduğunu söyledi.

Kayısının, ülke ekonomisine yıllık ortalama 300 milyon dolar gelir getirdiğini ifade eden Ağbaba, "Cari açığımızı kapatan Rıza Sarraf kadar bir etkisi var mı tartışılır ama Malatyalı'nın alınteri kayısısı ülke için önemli gelir kaynaklarından biri" dedi.

Ağbaba, "29-30-31 Mart'ta yaşanan son yüzyılın en büyük don felaketinde sadece kayısı değil domura gelen bütün ürünlerimizi don vurdu. Sadece ürünler değil, ağaçlar da dondan yandı. Malatya Malatya olalı böyle bir dönem yaşamadı, dalda ne varsa dondu. Sadece kayısı donmadı, çocukların okul masrafı, kadınların üstlerine alacakları elbise, kızların düğün hayalleri,Malatya ekonomisi, geleceği dondu" diye konuştu.

Üreticinin, don olayından sonra 1 dönüm arazideki zararının ortalama 2 bin lira olduğunu belirten Ağbaba, afet yasasının değiştirilmesini istedi. Ağbaba,Malatya ve ürünleri zarar gören tüm şehirlerin, derhal tabii afet kapsamına alınmasını talep ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Geçmişte yapıldığı gibi TARSİM'e sigorta yaptırıp yaptırmamasına bakılmadan, tüm üreticilere dönüm başına ödeme yapılmalıdır. Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatiflerine borçları olan üreticilerin borçları, en az 2 yıl faizsiz ertelenmeli. Malatyalı üretici için en büyük tehlike don, dolu ve AKP'dir, AKP'nin politikalarıdır."

Bir elinde kuru kayısı, diğer elinde donmuş kayısıları gösteren Ağbaba, daha sonra kuru kayısıları gazetecilere ikram etti. (AA)

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler