HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BBP Genel Başkanı Destici'den ziyaret

Ankara Genel Başkanı Gültekin Uysal ile görüştü. Uysal'ı Celal Bayar Köşkü'nde ziyaret eden Destici, Türkiye'nin demokratikleşme paketiyle karşı karşıya kalacağını belirtti.

Kamuoyunda dört siyasi partinin dışında parti yokmuş gibi bir görüntü verildiğini savunan Destici, ülkede geçmişte iktidar olmuş tecrübeli siyasi partilerin olduğunu ifade etti. Bu partilerle hem ülke gündemini hem Mısır'ı değerlendirdiklerini hem de teklifllerini partilere ilettiklerini dile getiren Destici, gelecek günlerde de meclisteki partilerle görüşeceklerini, tekliflerini paylaşacaklarını bildirdi.

Destici, partilerle görüşmelerinde öne çıkan konuların siyasi partiler yasası ve seçim kanunu üzerine olduğunu vurguladı. Seçim sisteminin temsilde adaleti sağlamadığını anlatan Destici, siyasetin finansmanının adaletli bir şekilde dağılmadığını iddia etti.

BBP'nin konuyla ilgili teklifinin olduğunu dile getiren Destici, "Seçim sisteminin değişmesini istiyoruz. İki turlu dar bölgeli, ikinci turda siyasi partilerin ilk dört sırayı almış partilerin kendi ad ve amblemleriyle işbirliği yapabilecekleri seçim sistemi öneriyoruz. Bu kabul edilmezse mevcut sistemle ilgili değişiklik istiyoruz. Seçim barajının kaldırılmasını istiyoruz, sıfıra indirilmeli. Tercihli sistemle milletvekillerinin seçilmesini arzu ediyoruz" diye konuştu.

Siyasi partilere yapılan hazine yardımlarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Destici, mevcut düzenlemeyle sadece üç partinin yardım aldığına işaret ederek, kendilerinin bir kuruş almadığını, devlet yardımının her partiye eşit şekilde dağıtılmasını istediklerini kaydetti. Anket firmalarının denetlenmesi gerektiğine dikkati çeken Destici, firmaların yönlendirme yaptığını söyledi. Destici, seçim sistemindeki yazılımın da denetime tabi tutulmasını talep ettiklerini belirtti.

DP Genel Başkanı Uysal ise siyasi partiler, seçim yasası ve siyasetin demokratikleştirilmesi konusunda taleplerinin olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin siyasetinin demokratikleştirilmesi gerektiğini vurgulayan Uysal, "Varolan sistemi iyi işletmeden Türkiye'nin önüne başkanlık sistemi modeli gibi hukukun teminat altında olmadığı, 'sınırsız yetki sıfır denetim' anlayışı içinde bir sistemle bütünleştiğinde bırakın bugünkü meselelerimizi çözmeyi Türkiye daha derinden ideolojik ve fikir anlamında kutuplaşacaktır" ifadelerini kullandı.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler