HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

BDP'li Demirtaş: Hiç kimse hükümeti eleştiremez

BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, "Hiç kimse hükümete, 'İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüştü' diye eleştiri yapamaz, vicdansızlık yapamaz" dedi.

BDP'li Demirtaş: Hiç kimse hükümeti eleştiremez

Demirtaş, Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezince (DİTAM) Green Park Otel'de düzenlenen "TİGRİS Diyalogları-Çözüm süreci takip'' toplantısında yaptığı konuşmada, Kürt sorununun tespit aşamasını geçmiş durumda bulunduğunu belirterek, geçen yıl ekim ayı itibarıyla Abdullah Öcalan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın inisiyatif alarak diyalog sürecini başlattığını söyledi.

Habertürk'ün haberine göre, İmralı Adası'na kendileri dışında hükümet ve devleti temsilen Başbakan'ın görevlendirdiği bir resmi heyetin de giderek, görüşmeler yaptığını dile getiren Demirtaş, şöyle konuştu:

"Hükümetin mesajlarını götürüyor, hükümet mesajlar getiriyor. Bütün bunların hepsi orada kayıt altına alınıyor. Resmi tutanak demesek bile ama hem sesli kayıt hem de yazılı tutanağa dökülüyor. Bizim yaptığımız görüşmelerin de tamamı hem tarafımızdan tutanak altına alınıyor hem de devlet yetkilileri yaptığımız görüşmeleri tutanağa bağlıyorlar. Bütün bu tartışmalar gün gelir kamuoyu ile paylaşılırsa açık bir şekilde orada nelerin nasıl tartışıldığını kamuoyu öğrenmiş olur."

İmralı'da katıldığı en son toplantıda, gelinen noktanın tarafların kayba uğradığı bir nokta olmadığının ifade edildiğini bildiren Demirtaş, "Onun cümlelerini ifade ediyorum; 'Her şeyden önce ölümleri durdurduk, gençlerin kanı akmıyor. Bu çok önemli bir kazanımdır. 1 yıl içerisinde birbirimizi tanımaya çalıştık, güven oluşturmaya, birbirimizi anlamaya çalıştık ve birbirimizi tanıdık. Meseleyi müzakere edecek aşamaya geldik. Şimdi bu 1 yılı kimse kayıp olarak değerlendirmesin. Elbetteki daha kazanımlı bir yıl daha olabilirdi, gelinen noktadan ileri noktaya gidilebilirdi" diye konuştu.

"Hiç kimse hükümete eleştiri yapamaz"

Demirtaş, hükümetin başlattığı diyalog sürecinin önemine vurgu yaparak, konuşmasına şöyle devam etti:

"Hiç kimse hükümete, 'İmralı'da Abdullah Öcalan ile görüştü' diye eleştiri yapamaz, vicdansızlık yapamaz. Çünkü Kürt sorunu PKK'dan, sayın Öcalan'dan ayrı olarak ele alınamaz. Bakın bu yapıldığı için herkes daha umutlu. Sayın Başbakan yaptığı konuşmalarda sürecin kazancından ve olumlu yönlerinden söz ediyor. Haklıdır fakat bunu neye dayanarak söylüyor? Sayın Öcalan ile başlattığı diyalog sürecine dayanarak, güvenerek söylüyor. Bunun doğru bir adım olduğunu bilerek ifade ediyor. Ama bunu hiçbir konuşmasında açık olarak söylemiyor. Bu bir eksikliktir. Diyarbakır'daki ziyaretinde bu mesajın açık şekilde verilmesini beklerdik."

Başbakan Erdoğan'ın süreci sahiplenmesinin ve gittiği her yerde destek istemesinin anlamlı olduğuna dağinen Demirtaş, "(Başbakan), 'yapacağız, edeceğiz, gerçekleştireceğiz' diyor ama ne yapacağını, hangi adımı atacağını kimse bilmiyor. Müzakerenin bir tarafı olarak sayın Başbakan'ın basın yoluyla vaadettiği mesajlarla yetinerek, süreci ilerletmenin doğru olduğunu düşünmüyoruz. Bu meselenin masada, aleni, olabildiğince şeffaf, kamu oyunun bilmesi gerektiği kadarını bildiği bir mekanizmayla yürütülmesi gerekir" şeklinde konuştu.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler