HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP Grup Başkanvekilleri belli oldu

CHP'de yapılan seçimlerde Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce koltuklarını korudu ve grup başkanvekilleri oldu.

CHP Grup Başkanvekilleri belli oldu
CHP'de Meclis Grubu'nu belirleyecek seçim dün yapıldı. İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi ve Muharrem İnce Grup Başkanvekilliğine devam ederken, Sinop Milletvekili Engin Altay, Emine Ülker Tarhan'ın yerine yeni Grup Başkanvekili oldu. İnce'nin 5. turda seçilmesi, "Son dönemde fazla ön plana çıktı, mesaj verildi" yorumlarına neden oldu. 7 kırmızı plaka için kıyasıya bir yarışın yaşandığı seçimlerde CHP grubu 5 tur oylama yapmak zorunda kaldı. TBMM Başkanvekilliği'ne 6. turda Güldal Mumcu yeniden seçildi.
**KILIÇDAROĞLU OY KULLANMADI**
CHP’de milletvekilleri dün 3 grup başkanvekilliği 1 TBMM başkanvekilliği, 2 katip üyelik ve 1 Meclis idare amirliği için sandık başına gitti. Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu da TBMM'ye geldi, ama "tarafsız kalmak" için oy kullanmadı. CHP'nin 2 yıllık yönetiminin belirleneceği seçimler, kıyasıya bir yarışa sahne olurken, ilk turda sadece Meclis İdare Amiri belirlenebildi. Diğer seçimler için CHP grubu 5 tur oylama yaptı. Kılıçdaroğlu'nun, Hamzaçebi'nin "çizilmemesini" istediği mesajını yakın çevresine verdiği öğrenildi.
**İNCE'YE İLK TUR ŞOKU**
CHP'de en heyecanlı yarış grup başkanvekilliğinde yaşandı. Seçimlerde mevcut Grup Başkanvekilleri Akif Hamzaçebi, Muharrem İnce ve Emine Ülker Tarhan ile Engin Altay, Hurşit Güneş, Özgür Özel, Atilla Kart, Ali Rıza Öztürk, Ali Serindağ ve Mahmut Tanal yarıştı. Tanal seçimin başında yarıştan çekildi. İlk tur oylamada salt çoğunluk olan 68 oya hiçbir aday ulaşamadı. İlk turda 126 milletvekili oy kullanırken Altay 59, Hamzaçebi 57, Tarhan 47, Özel 46, İnce 39, Öztürk 38, Güneş 37, Kart 27, Serindağ 26 oy aldı.
İlk turda hiçbir adayın seçilememesi CHP kulislerinde, "Grup Başkanvekillerinin hiçbirisi tam onay alamadı" olarak yorumlandı. Kılıçdaroğlu'na en yakın isimlerden olan ve Kılıçdaroğlu'nun da çizilmemesini istediği Hamzaçebi'nin ilk turda seçilememesi ve partinin önde gelen isimlerinden İnce'nin de ancak 39 oyla 5. olabilmesi de şaşkınlık yarattı.
**İKİNCİ TURDA SEÇİLEBİLDİLER**
İlk turun ardından Kart ve Serindağ adaylıktan çekildi. İkinci tur oylamada 70 oy alan Altay ve 68 oy alan Hamzaçebi Grup Başkanvekilliğine seçilirken, İnce 59 oy ile 3. olsa da 68 oya ulaşamadığından 3. tura geçildi. 2. tur sonunda Öztürk adaylıktan çekildi. 3. tur seçimlerde de yine hiçbir aday gereken 68 oyu alamadı. 3. turda Muharrem İnce 48, "sol" kanadın adayı Özel 34, "ulusalcı" kanadın desteklediği Tarhan da 33 oy aldı. 3. turda 7 oy alan Hurşit Güneş adaylıktan çekildi ve seçimlerde 4. tura geçildi.
**İNCE'YE MESAJ MI?**
4. turda da İnce 56, Özel 31, Tarhan 30 oy aldı ve 68'e ulaşılamadığından 5. tura geçildi. 5. turda sürpriz bir gelişme yaşandı, Özel ve Tarhan çekildi, İnce tek başına seçime girdi. İnce'nin oy kullanan 103 vekilin oyuyla 5. turda seçilebilmesi parti kulislerini hareketlendirdi. CHP'de, "Muharrem İnce son dönemde fazla ön plana çıktı grup seçiminde mesaj verildi" yorumları yapıldı.
Öte yandan İnce'nin 2. turda çekilmeyi düşündüğü, ancak araya giren isimlerin ricası üzerine bu kararından vazgeçtiği öğrenildi.
**GÜLDAL MUMCU ATAK YAPTI**
CHP'nin 2007'den bu yana TBMM Başkanvekilliğini yapan Güldal Mumcu yeniden seçildi. İlk 5 turda 68 oyu bulamayan Mumcu, Mehmet Kesimoğlu'nun çekilmesi üzerine 6. turda bu göreve seçildi. İlk turda Kesimoğlu 39 oy alırken, İzmir Milletvekili Erdal Aksünger 30, Güldal Mumcu ve Kamer Genç de 22 oy aldı. İkinci turda Kesimoğlu 45, Aksünger 33, Mumcu 32, Genç de 13 oy alırken 3. tur da da Kesimoğlu 50, Mumcu 40, Aksünger 22, Genç 10 oy aldı. 3. tur sonucunda Aksünger yarıştan çekildi. 4. tur oylamada Mumcu 51 oy alarak öne geçerken, Kesimoğlu 50 oy, Genç 14 oy aldı. 5. turda Mumcu 61, Kesimoğlu 43 ve Genç ise 9 oy aldı ve 6. tura geçildi. 6. turda Kesimoğlu'nun çekilmesiyle Güldal Mumcu 2007'den bu yana yürüttüğü görevi için yeniden vize aldı.
Yeni CHP grup yönetiminin ardından CHP'nin "Meclis Başkanı" adayını açıklaması bekleniyor. Kulislerde CHP'nin adayının Oktay Ekşi olacağı ifade ediliyor.
**EN RAHAT ADAY!**
CHP'deki seçimde yarışan adaylar heyecanlı bir gün yaşanırken, en rahat isim Sivas Milletvekili Malik Ecder Özdemir oldu. TBMM İdare Amirliği için seçime tek aday olarak giren Özdemir, bu göreve 3 ay önce seçildiği için karşısına "etik olmaz" gerekçesiyle aday çıkmadı. Özdemir, tek olarak girdiği yarışta ilk seçilen isim oldu.
CHP'nin TBMM Başkanlık Divanı'ndaki katip üyeleri de 2. tur oylamada belirlendi. 76 oy alan ve mevcut olarak bu göreve devam eden Rıza Yalçınkaya yeniden bu göreve seçilirken 71 oy alan Erzincan Milletvekili Muharrem Işık da oldu.
**GÖZLER MYK'DA**
CHP'de TBMM yönetiminin ardından gözler MYK'ya çevrildi. Kılıçdaroğlu'nun yaklaşan yerel seçimler ve Meclis'in yeni döneminde MYK'yı da yenileyebileceği, ancak bunun Eylül ayından önce olmayacağı ifade ediliyor.

[ ****](https://www.mynet.com/son-dakika-haberleri)


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler