HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

"CHP ile sözleşme yapmaya hazırız"

Barış ve Demokrasi Partisi'nin (BDP) desteklediği bağımsız adayların Van'daki seçim mitingi, yağan yağmura rağmen binlerce kişinin katılımıyla gerçekleşti.

"CHP ile sözleşme yapmaya hazırız"

BDP'nin desteklediği bağımsız milletvekili adayları için Van itfaiye garajında miting düzenledi. Mitinge BDP Genel Başkanı Hamit Geylani, Bağımsız adaylar Aysel Tuğluk, Özdal Üçer, Nazmi Gür, Avrupa Parlamentosu eski üyesi Feleknaz Uca, BDP MYK Üyesi Kemalettin Türkmen, BDP Van İl Başkanı Cüneyt Caniş ve çok sayıda vatandaş katıldı. Polisin yoğun güvenlik önlemleri aldığı miting alanına kadınlar geleneksel kıyafetlerle geldi. Miting alanı çevresinde bulunan binalara "Tek dili, tek devleti, tek bayrağı değil, inadına demokratik özerkliği kuracağız", "Çözümsüzlük seni de çözer Erdoğan", "Saddam ve Mübarek gibi gün gelir senin de sonun gelir Erdoğan" ve "Demokratik Cumhuriyet, Demokratik Özerklik" yazılı pankartlar asılırken, miting meydanında Abdullah Öcalan'ın posterleri ve PKK bayrakları açıldı. Kalabalık sık sık, "Kürdistan faşizme mezar olacak" ve "Biji serok Apo" şeklinde slogan attı.

Bağımsız adaylardan Aysel Tuğluk, "AKP'nin zulmüne boyun eğmeyerek ölümü tercih edenlere selam olsun" diye başladığı konuşmasında, Yazar Vedat Türkali'nin katıldığı bir televizyon programında Abdullah Öcalan'a selam gönderdiğini hatırlattı ve Türkali'nin duruşunun oldukça anlamlı ve onurlu bir duruş olduğunu ifade etti. Konuşmasında Türkiye'nin eğitimde, sağlıkta, ekonomide, demokraside ve diğer bütün alanlarda geriye doğru bir gidiş içinde olduğunu savunan Tuğluk, "Bunlarda geriye gidiş olurken, işkencelerde, hak ihlallerinde, yolsuzlukta ve yoksullukta ileriye gidiş var. Sayın Başbakan işte bu tabloyla kabadayılık yapıyor. Aydınları akil adamları hedef tahtasına koyuyor. Çözüm isteyen, demokrasi isteyen herkesi düşman ilan ediyor. Bu ülke bunu hak etmiyor" şeklinde konuştu.

Başbakan'ın halka ve tarihe karşı sorumlu olduğunu dile getiren Tuğluk, " Sayın Başbakan böyle gidersen günahın ve suçun büyük olur. Bu tarih seni yargılar. Kürt halkı çözümsüz değil. Kürt halkı çözüm gelişmezse, kendi çözümünü yaratacak ve kendi yolunu bulacaktır. Sayın Başbakan hiç sevinmesin biz bunu parçalanmadan, Türkiye bölünmeden demokratik mücadeleyle ortak bir vatanda demokrasiyi ve özgürlüğü inşa ederek yapacağız. Sayın Öcalan'a saygı duyun. Çözüm için zor koşullarda mücadele eden bu halkın önderine saygı duyun. Bizler AKP'nin tasfiye politikalarına izin vermeyeceğiz. TBMM'yi çözüm meclisi yapacağız. Demokratik özerkliği halkımızın direnişiyle inşa edeceğiz" diye konuştu.

BDP Genel Başkanı Hamit Geylani de Kürtçe yaptığı konuşmada, Erdoğan'ın ejderha bile olsa Kürt halkını özgürlüğünden alıkoyamayacağını söyledi. Erdoğan'ın BDP mitinglerindeki coşkuyu görmemesi için kör olması gerektiğini ifade eden Geylani, "Erdoğan çözüm istemiyor, demokrasiyi istemiyor. Erdoğan'ın işi gücü askeri operasyonlar. Kürtleri 30 yıldır öldürmekle bitiremediniz, 30 yıl daha da uğraşsanız bitiremezsiniz. Yaşar Büyükanıt bile bunu itiraf etti. Bizim isteğimiz özgür bir ülke, özgür bir yaşam, anadilde eğitim, demokrasi, hak ve hukuk. Bu istekler aynı zamanda Sayın Öcalan'ın istekleridir. Sayın Öcalan 15 Haziran'a kadar adım atılmaması halinde kıyametin kopacağını söyledi. Eğer kıyamet koparsa Erdoğan da kalmaz. Bunu böyle bilsin" dedi.

Erdoğan'ın savaş diline itiraz ettiklerini ifade eden Geylani, " O dili halkımız 12 Haziran'da susturacaktır. Erdoğan'ın dili zehir saçıyor. O dil savaşın dilidir. Ama savaşın dili lal olmaya mahkumdur. O dil siyasi ahlaksızlık dilidir. Altını çizerek söylüyorum, siyasi ahlaksızlık dilidir. Şimdi partimize dil uzatıyor. BDP için 'Terör odaklı' diyor. Oysa siyasi terörist bizzat onun kendisidir. BDP'yi CHP ve MHP ile anlaşmakla suçlayacak kadar ileri gidiyor. Biz MHP denen ırkçı partiyle asla bir anlaşma içinde olmayız ama CHP Kürt inkarından vazgeçerse, derin devletin avukatlığını bırakırsa, CHP ile sözleşme yapmaya hazırız. Fakat CHP buna hazır değil. Kemal Kılıçdaroğlu bir rüştünü ispatlasın ondan sonra bakarız. Başbakan bizi onlarla anlaşmakla suçluyor ama asıl anlaşan bu 3 partidir. Meclisten savaş tezkeresi çıktığında bunlar anlaşmadılar mı? Asıl aynı yumurta üçüzleri AKP, CHP ve MHP'dir. Erdoğan bu aralar Kürtlerin değerlerini Selahattin Eyyubileri, Ahmet Arifleri diline dolamış. Buradan sesleniyoruz. Kürt inanç ve değerlerinden o dilini çek. Yoksa o diline eşek arısı sokar" dedi.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler