HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP, MHP VE HDP'nin gündemi koalisyon: Bakanlık hesabında değiliz

7 Haziran seçimleri sonrası gündeme gelen "koalisyon" ihtimalleri siyasetin gündemini meşgul ediyor.

ANKARA (ANKA)- CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, koalisyon için ön şartları olmadığını söyledi. MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu, "HDP'nin desteğini asla kabul etmiyoruz" diyerek HDP'ye kapıları kapatırken, HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da "Bize bakanlık verilsin tarzı bir bakkal hesabında değiliz" açıklaması yaptı.

7 Haziran seçimlerinin ardından siyasi partilerde ana gündem "koalisyon" ihtimalleri oldu.

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, NTV yayınında siyaset gündemine ilişkin soruları yanıtladı.

Seçimlerde milletin ortaya bir tercih koyduğunu anlatan Altay, "Partilerin bunu doğru okuyarak hareket etmesi lazım. AK Parti ile bir temas yapmayacağız anlamı olmasın. Parlamento hükümet kurma konusunda çok rahat. Siyasette her şey mümkün, imkansız diye bir şey yok" dedi.

Altay, şunları kaydetti:

"3-5 aylık bir hükümet kurulmamalı. Ekonomi çevresi kısa ömürlü bir koalisyon nedeniyle tıkanabilir. Kısa vadeli hükümetlerin kurulması Türkiye'ye zarar verebilir. CHP olarak hiçbir ön şart koymuyoruz. Siyaset müzakere ve açık kapı işidir.

Kapı kapatarak siyaset yapamayız. Türkiye'yi hükümetsiz bırakmama konusunda tarihi bir görevimiz olduğunu biliyoruz. Bu görev bize verilirse daha büyük bir sorumlulukla bunu yapacağız.

CHP olarak şunla koalisyon yaparız ya da yapmayız diye bir görüş açıklamadık. Kırılıp döküleni toplamak için tüm partiler bizim için eşittir."

-"HDP'NİN DESTEĞİNİ ASLA KABUL ETMİYORUZ"-

MHP Grup Başkanvekili Yusuf Halaçoğlu ise koalisyon ihtimalleri hakkında MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'den "ana muhalefet partisi olarak yer alırız" açıklamasının geldiğine işaret ederken, "MHP'nin kırmızı çizgileri vardır. Yolsuzlukla mücadele birinci planda ikincisi milli değerlere sahip olma meselesi cumhurbaşkanının kanunlara uyup uymama meselesi, Türkiye Cumhuriyeti'nin değerlerine sahip olma konusunda taviz vermemiz söz konusu değildir. Biz çözüm süreci de dahil olmak üzere yolsuzlukla mücadele ve milli değerlere sahip çıkmayı ön planda tutuyoruz. Çözüm sürecini 3 yıldır devam ettirdiler. Eski Türkiye Yeni Türkiye gibi söylemlerden nasıl vazgeçecekler?" dedi.

"Çatı aday birlikteliğinden hareketle CHP-MHP ve dışarıdan HDP seçeneğine nasıl yaklaşıyorsunuz?" sorusuna ise Halaçoğlu şu yanıtı verdi:

"HDP'nin desteğini asla kabul etmiyoruz. Kendilerini terör örgütünden soyutlayamayan bir siyasi partinin bizi destekliyor olmasını kabul etmemiz söz konusu değil. Böyle bir birlikteliğin olması da söz konusu değil. Zannediyorum akıl tutulmasına kapılan bazı siyasetçiler AKP içerisinde MHP ile HDP'nin işbirliği yaptığı gibi bir takım ithamlarda bulundular bu akıl tutulmasının ötesinde bir şey. Onlarla hele hele koalisyon ortağı dışarıdan destekleseler bile bir yola çıkmayız. Bunların hiçbir tanesi akla bağlı çözüm değil. AKP istiyorsa HDP ile CHP ile kurabilir. Bizim dışımızda hükümet kurma ihtimalleri var. Bu durumda MHP ana muhalefet partisi olarak hizmet etmeyi sürdürecektir."

-"BİZE BAKANLIK VERİLSİN TARZI BİR BAKKAL HESABINDA DEĞİLİZ"-

HDP Diyarbakır Milletvekili Altan Tan da koalisyon tartışmaları hakkında konuştu.

HDP'nin doğru olan her şeye destek vereceğini söyleyen Tan, şunları kaydetti:

"Şu an önemli olan siyasi partilerin verdikleri sözlerle alakalı duruşlarını yenilemesidir. Şu an HDP halka söylediği bütün noktalarda duruyor. Doğru olan her şeye HDP destek verecektir.

Şu an AKP ne diyor, CHP ne diyor, MHP ne diyor bunlara bakmak lazım. Bizim önümüze koyduğumuz birinci şart, tek şart; demokratik bir Türkiye... Bize bakanlık verilsin tarzı bir bakkal hesabında değiliz. Bugüne kadar AKP'nin MHP'nin, CHP'nin ülkeyi nasıl yönettiği belli. Bazılarına espri gibi geliyor ama bir dönem için bize şans versinler, en azından bir yıl şans versinler biz bir hükümet kuralım. Bizi dışardan desteklesinler, her şey daha iyi olmazsa evimize gidelim."

HDP'nin çizgisini açık bir şekilde ortaya koyduğunu ve ilkelerinden vazgeçmeyeceğine işaret eden Tan, şunları kaydetti:

"Demokrasilerde çareler tükenmez sözü çok doğrudur. Bugün halkın iradesi bu şekilde tecelli etti. Farklı şekillerde hükümet kurulabilir. HDP çizgisini baştan açık bir şekilde ortaya koydu. Belli ilkelerimiz var, bu beklentileri boşa çıkaracak bir tavrın içerisinde olmayız. Bizim kitlemizi tatmin edecek bir program önümüze gelmezse kimseye içeriden veya dışarıdan destek vermeyiz."

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler