HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP: Yüzde 10 seçim barajı kaldırılsın

Siyasette seçim barajının düşürülmesine ilişkin tartışmalar devam ederken CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler, yüzde 10'luk seçim barajının kaldırılması için kanun teklifi verdi.

Güler, TBMM Başkanlığına Milletvekili Seçimi Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'ni sundu.

Teklif, Milletvekili Seçimi Kanunu'nun "genel baraj ve hesaplanması" başlıklı genel seçimlerde ülke genelinde, ara seçimlerde seçim yapılan çevrelerin tümünde, geçerli oyların yüzde 10'unu geçmeyen partilerin milletvekili çıkaramayacaklarını düzenleyen 33. maddesinin yürürlükten kaldırılmasını öngörüyor.

Teklifin gerekçesinde, temsili demokrasinin olmazı demokratik temsilin sağlanması için, siyasi partilerin parlamentoda temsilini engelleyen yüzde 10'luk ülke barajının kaldırılması ile milli iradenin parlamentoda tam ve eksiksiz temsilinin sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.

Gerekçede, barajın tamamen ortadan kaldırılması ile daha önce barajı geçebilecek durumda olup kendine yakın hissettiği bir diğer partiye oy veren seçmenin gerçek siyasi iradesiyle hareket eder hale geleceği belirtilerek, "Sonuç olarak barajın kalkmasıyla temsilde adalet sağlanmış olacak seçmenin siyasal hayata katılmasının da önü açılacaktır" denildi.

Gerekçede şu ifadeler yer aldı:

"2002 seçimlerinde ise parlamentoda yüzde 54 temsil edilebilmiş ve temsilde ciddi bir adaletsizlik ve demokratik temsilde meşruiyet tartışmalarınıda beraberinde getirmiştir. Seçimlerde yüzde 34.3 oranında oy alan AKP, Meclis'teki sandalyelerin yüzde 66'sını elde ederek tek başına hükümet olmuş, seçmenin yüzde 46'sı Meclis dışında kalmış ve temsil edilememiştir."

ANKA

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler