HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'de Kılıçdaroğlu tekrar Genel Başkan seçildi

CHP 35. Olağan Kurultayı bugün Ankara Arena Spor Salonu’nda ‘Demokrasi, Değişim ve Kardeşlik Kurultayı’ sloganıyla yapıldı.

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Olağan Kurultayı'nda 1238 delegenin kullandığı 990 geçerli oyun tamamını alarak yeniden CHP genel başkanı oldu. 248 oy ise geçersiz sayıldı.

Sonucun açıklanmasının ardından, partililer sevinç gösterisinde bulundu. CHP'nin toplam bin 275 delegesi bulunuyordu. Kurultay Pazar günü saat 10.00'da toplanmak üzere çalışmalarını tamamladı.

Seçim sonucunun açıklanma anı:

Kılıçdaroğlu'nun Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile bir görüşme yaptığı öğrenildi. Görüşmeye ilişkin konuşan İnce, kendisine PM üyeliği teklif edildiğini kendisinin de kabul etmediğini söyledi ancak CHP Genel Merkezi, görüşme talebinin İnce'den geldiğini ve PM üyeliği teklifinin yapılmadığını belirtti. Bu arada 92 imza toplayan Mustafa Balbay Genel Başkanlık için aday olamadı. Kurultay'da genel başkanlık için tek aday Kılıçdaroğlu oldu. CHP Genel Başkanı kurultay konuşmasında başkanlık sistemi eleştirilerini sıraladı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik 'diktatör' şeklinde bir benzetmede bulununca AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ve beraberindekiler kongreyi terk etti.

O SÖZLER ÜZERİNE AK PARTİ KURULTAYI TERK ETTİ

CHP Genel Başkanı kurultay konuşmasında başkanlık sistemi eleştirilerini sıraladı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a yönelik 'diktatör' şeklinde bir benzetmede bulununca AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ ve beraberindekiler kongreyi terk etti.

Özdağ, "Kılıçdaroğlu’nun konuşması sırasında biraz durakladım ama baktım ki eleştiri dozunu kaçırıyor, benim bunu kabul etmem mümkün değildi ve salonu terk ettim. Kendilerini daha nezaketli, daha dikkatli uslup kullanmaya davet ediyorum, temiz bir dil kullanmaya davet ediyorum. Yüzde 52 oyla seçilmiş bir Cumhurbaşkanı'na siz nasıl diktatör dersiniz. Bu, ülkemize ihanet, demokrasimize ihanet. Ben Kılıçdaroğlu’nu kınıyorum, kınadığımı belli etmek için de bir tepki koymam lazımdı'' dedi.

Kılıçdaroğlu kurultayda özetle şunları söyledi:

"Bizim görevimiz bu ülkeye özgürlüğü getirmektir, bizim görevimiz kardeşliği getirmektir, bizim görevimiz birinci sınıf demokrasiyi getirmektir."

“Burada oyunlar oynanmasını, türküler söylenmesini isterdik. Ama geldiğimizi nokta iç açıcı değil. Yönetilemeyen bir Türkiye gerçeği var. Oluşan atmosfer bunların tümünü gölgeliyor. Karamsar tablonun sebebi ülkeyi yönetenlerdir.

TERÖR İNSANLIK SUÇUDUR

CHP’liler olarak terör nereden gelirse gelsin, nasıl gelirse gelsin, karşıyız. Terör, bir insanlık suçudur ve teröristler asla affedilmemelidir. Terörle mücadele akılla yapılır, bilgiyle yapılır, irfanla yapılır. Elbette mücadele edelim, kimsenin burnu kanamasın istiyoruz. Suriye’deki, Lübnan’daki fotoğraflardan ne farkı var, Güneydoğu’daki fotoğrafların? Masaya otururken, ciddi yanlışlar yaptılar. Akan kanın, gözyaşının, ölenlerin tamamının sorumlusu iktidardır. 2002’de sıfır terörle ülkeyi teslim aldılar, bugün kan gölüne dönen bir Türkiye var. Bunların sorumlusu kimdir? Diyarbakır’daki taksi şoförü Şehmuz mu? Neyin bedelini ödüyor Türkiye?

DARBE RUHUNU DEĞİŞTİRELİM

Darbe yasalarının değişmesi konusunda samimi olarak toplantılara katılacağız, düşüncelerimizi aktaracağız. Kimsenin kişisel görüşleri üzerine bir ülke inşa edilmesine izin vermeyeceğiz. ‘Gelin darbeci ruhu değiştirelim’ diyorum. Bu ülkenin aydınları düşüncelerini açıkladılar diye sabahın köründe evleri basılıyor, gözaltına alınıyor. Bizim de katılmadığımız yönleri var, ama insanlar düşüncelerini özgürce dile getirebilmeli. Bu diktatör bozuntusu diyor ki, ‘Devletin ekmeğini yiyip devlete düşmanlık eden.’ Ben de ona sormak istiyorum, devletin ekmeğini yiyip devletin tüm imkanlarından yararlananlar devleti soyarken acaba niye düşünmüyorlardı?

4. BÜYÜK DEVRİME HAZIRLIK

CHP en büyük değişimleri bu ülkeye getiren partidir. Dördüncü büyük devrime hep beraber hazırlık yapacağız. Bedeli ne olursa olsun, bu ülkeye özgürlükçü demokrasiyi mutlaka getireceğiz. Bizi tutuklayabilirler, gözaltına alabilirler, ne yaparlarsa yapsınlar, bedeli ne kadar ağır olursa olsun bu ülkeye özgürlüğü CHP getirecek. Sana açık net çağrı yapıyorum, Davutoğlu. Darbe hukukunun arkasına saklanma, saklanan adam darbe zihniyetini kafasından atmamıştır. Size muhtıra veren adama üstün hizmet madalyası verdiniz. Hangi darbeden bahsediyorsunuz? Tamamen halkı kandırmaya dönük. (Parti yetkilileri diğer 3 devrimi şöyle sıraladı: 1. büyük devrim saltanata son verilip Cumhuriyet’in kurulması; 2. büyük devrim İnönü zamanında tek partili dönemden çok partili döneme gidilmesi; 3. devrim Bülent Ecevit ile sosyal demokrasiye geçilmesi...)

DİKTATÖR BOZUNTUSU

Cumhurbaşkanını nitelikleri, görevleri vardır. 103. maddede cumhurbaşkanının yemini vardır. Namus ve şeref kavramının, bu toplumda ne kadar önemli bir kavram olduğunu biliyoruz. Bir kişi çıkıp bu sözü verdiyse, ölümüne bunu yerine getirir. Çünkü namus ve şeref bizim için tartışılmaz. Diktatör bozuntusu olan adam, senin için şeref ve namus ne anlama geliyor. Sen namus ve şereften neyi anlıyorsun, sen bu yemini neden ettin? Sende namus ve şeref ne anlama geliyor? Bunu öğrenmek istiyorum. Dindar adamda namus ve şeref kavramı baş tacıdır.”

PATRONLU BAŞKANLIK İSTİYORLAR

Onların niyeti darbe hukukunu kaldırmak değil, darbe hukukunu tahkim etmek. Yetmiyor başkanlık sistemini istiyorlar. Nasıl başkanlık; patronlu başkanlık sistemi. Buna asla izin vermeyeceğiz. Neden Osmanlı’nın parlamenter sistemini reddediyorsun. Bir kişi emredecek herkes gereğini yapacak. Türkiye’de parlamenter sağlıklı çalışıyor mu? Hayır çalışmıyor. Özgürlükçü demokrasiyi getirirsek, sistem çalışır. 12 Darbe darbe diyorlar ama darbe hukukunu güçlendirdiler.

Darbe döneminde çıkarılan yasalar topluma dar geliyor. Darbe hukuku ortadan kaldırılmalı, Türkiye’ye özgürlükçü bir demokrasi gelmeli.

Adalet ve Kalkınma Partisi’nin genel başkanına çağrıda bulunuyorum. Özgürlükçü demokrasi istiyorsanız, darbe hukukunu tümüyle değiştirelim. Gelin darbeci ruhu değiştirelim. Onların niyeti darbe hukukunu tahkim etmek. Onların istediği başkanlık sistemi. Onlar patronlu başkanlık sistemi istiyorlar. Herkes bilsin buna asla izin vermeyeceğiz. Osmanlı diyorlar. Osmanlı’da da parlamenter sistem vardı. Niye reddediyorsun? Patronlu başkanlığa izin vermeyeceğiz. Bunu Mısır’daki sağır sultan da kaçak saraydaki zat da duysun.

Milletin vekilini millet seçsin. Bu mümkün mü? Mümkün. Biz niye yapmıyoruz?

DAHA BAŞLAMADAN TEK KALDI

Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu yeniden genel başkanlığa tek aday oldu. Muharem İnce ve Umut Oran aday olmadıklarını açıkladı. Tek rakip olarak kalan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay da adaylık için 92 imza toplayabildi ve aday olamadı. Bunun yanında kurultayda 3 maddelik bir tüzük değişikliği de yapılacak.

KURULTAY'DA NELER YAŞANDI

Ankara Spor Salonu'daki kurultayı izlemek için gelenler, yoğun güvenlik önlemleri altında salona alındı. Kurultayın gerçekleştirileceği salona, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri asıldı.

Balonlarla süslenen salonda, davetlilerin oturacakları yerlere Türk bayrakları, CHP flamaları ve Kılıçdaroğlu'nun posterleri konuldu.

Salona, "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek", "Savaşın değil, barışın partisiyiz", "Türkiye bizimle özgürleşecek", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz" ve "Ey özgürlük" yazılı pankartlar asıldı. Salonda, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözü de pankart olarak yer aldı.

Salonda CHP'nin eski Genel Başkanları İsmet İnönü, Bülent Ecevit, Deniz Baykal, Hikmet Çetin ve Altan Öymen'in fotoğrafları da bulunuyor.

Orta bölümü basın mensuplarına ayrılan salona, dev bir ekran kuruldu. Salona CHP örgütlerince asılan "Aşiti, Peace, Barış, bu sese kulak ver barışa ses ver" pankartı dikkati çekti.

KILIÇDAROĞLU'NDAN TWEET

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP 35. Olağan Kurultayı öncesi Twitter hesabından, "CHP 35. Olağan Kurultayı’nı, demokrasiyi temele oturtan, değişime, gelişime hizmet edecek bir felsefeyle, kardeşçe yapacak. Ülkenin geleceği için var gücümüzle çalışmak en asli görevimizdir. Çünkü tek vücut olmuş bir CHP, Türkiye için tek çıkış yoludur" açıklamasında bulundu.

Kılıçdaroğlu, partisinin 35. Olağan Genel Kurultayı için saat 10.35'te Çukurambar'daki evinden eşi Selvi Kılıçdaroğlu ile birlikte ayrıldı. Evinin önünde gazetecilerle tokalaşan Kılıçdaroğlu ve eşi, 10.50'de protokol kapısından kurultayın yapılacağı salona giriş yaptı.

Partililer Kılıçdaroğlu'nu salona girişinde ayağa kalkarak alkışlar ve sloganlarla karşıladı. Kılıçdaroğlu ve eşi Selvi Kılıçdaroğlu da partililere alkışla karşılık verdi ve salon içinde tur attı.

Kemal Kılıçdaroğlu ve eşi daha sonra protokol bölümünde kendileri için ayrılan yerlere oturdu.

Bu sırada partililer "Halkın umudu Kılıçdaroğlu" ve "Mustafa Kemal'in askerleriyiz" sloganları attı.

BALBAY 128 İMZAYI TOPLAYAMADIĞI İÇİN ADAY OLAMADI

Kurultayda bin 275 delege bulunuyor. Bugün Genel başkanlık seçiminin ardından yarın ise Parti Meclisi üyelerinin seçimi yapılacak. Kılıçdaroğlu’nun karşısında İzmir Milletvekili Mustafa Balbay delegelerden 128 imza toplayabilirse genel başkanlık için yarışaktı ancak yeterli imzayı toplayamadı.

BALBAY: ADAY OLAMIYORUM

Mustafa Balbay, "92 imzaya ulaştık, mevcut şartlarda aday olamıyorum." dedi.

KILIÇDAROĞLU'NDAN MUHARREM İNCE'YE TEKLİF İDDİASI

Kılıçdaroğlu'nun, kurultay öncesi Yalova Milletvekili Muharrem İnce ile görüştüğü, dün akşam saatlerinde yapıldığı öğrenilen görüşme, Kılıçdaroğlu'nun daveti üzerine gerçekleştiği iddia edildi.

İddia üzerine; Yaklaşık yarım saat süren görüşmede, Kılıçdaroğlu'nun İnce'ye Parti Meclisi üyeliği teklif ettiği, İnce'nin ise bu teklifi "teşekkür ediyorum ancak arkadaşlarımla çalışacağım" diyerek kabul etmediği belirtildi.

CHP: ÖYLE BİR ŞEY YOK

Ancak CHP Genel Merkezi, görüşme talebinin İnce'den geldiğini ve PM üyeliği teklifinin yapılmadığını belirtti.

BAYKAL, GENEL BAŞKANLARLA OTURMADI

Eski genel başkanlardan Deniz Baykal'ın salonda Genel Başkan Kılıçdaroğlu ve diğer eski başkanlarla birlikte oturmaması dikkat çekti. Baykal, salonun bir ucunda Antalya il örgütü ile birlikte kurultayı takip etmeyi tercih etti.

ELÇİ'NİN MESAJINA BÜYÜK ALKIŞ

Bir süre önce silahlı saldırıda öldürülen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi'nin eşi Türkan Elçi'nin kurultaya gönderdiği mesaj, büyük alkış aldı. Elçi gönderdiği mesajda, "Yaşamın en zor anında acımı paylaştığınız için teşekkür ederim. Gelecek günlere inancınızı yitirmeden çalışmalarınızda başarılar dilerim" dedi.

DİVAN BAŞKANLIĞI'NA KARAYALÇIN SEÇİLDİ

Kılıçdaroğlu, Ankara Spor Salonu'ndaki kurultayda kürsüye gelerek, çoğunluğun olduğunu söyledi.
Kurultayın, Türkiye'ye, bölgeye ve dünyaya hayırlı olmasını temenni eden Kılıçdaroğlu, salonda bulunanları, "Ülkeye emek verenler başta olmak üzere, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları, İsmet İnönü, Bülent Ecevit, CHP'nin şehitleri, çocuklar, gençler, şehitler, ülkenin bütün insanları için" saygı duruşunda bulunmaya ve İstiklal Marşı'nı okumaya çağırdı.

Kurultay delegelerinin imzasıya kendisine gelen yazıyı okuyan Kılıçdaroğlu, delegelerin Divan Başkanlığı'na, eski İstanbul İl Başkanı Murat Karayalçın'ı önerdiğini söyledi.
Daha sonra Karayalçın, delegelerin oyuyla Divan Başkanlığı'na seçildi.

CAN DÜNDAR VE ERDEM GÜL'DEN MEKTUP

Karayalçın, Genel Başkan Kılıçdaroğlu aracılığıyla kendisine iletilen tutuklu gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül'ün mektubunu da kürsüden okudu.
"CHP Kurultay"na ifadesiyle başlayan mektupta, şunlar kaydedildi:
"CHP'nin 35. Kurultayı, Türkiye'de medyanın en ağır baskı döneminde toplanıyor. Biz o baskıya direnen, halkın gerçekleri öğrenme hakkını savunan gazeteciler olarak 52 gündür Silivri'de hapis yatıyoruz. Tutukluluk koşullarında bile direnmeye, korkutma çabalarına inat doğru bildiğimizi daha gür bir sesle yazıp, söylemeye devam ediyoruz. Bu mücadelemizde ilk günden beri bizi hiç yalnız bırakmayan başta sayın Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu olmak üzere CHP'nin tüm milletvekillerine ve vefakar örgütlerine içtenlikle teşekkür ediyoruz. Özgür ve demokratik bir Türkiye'nin inşasında bağımsız ve cesur bir basının önemini hatırlatıyor ve dayanışma duygularıyla kurultayınıza başarılar diliyoruz."
Karayalçın, mektubu okuduktan sonra Başkanlık Divanı üyelerini oylamaya sundu.
Divanın oluşmasından sonra, kurultay çalışmalarına başladı.

PM SEÇİMİ

Kurultayın ikinci gününde ise bugün 60 kişilik Parti Meclisi (PM) üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Divana seçimlerin "blok olması" yönünde bir öneri verilmezse, PM üyeleri "çarşaf liste" yöntemi ile belirlenecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısında 3 aday ismi geçerken, Umut Oran ve Muharrem İnce'nin vazgeçmesiyle tek rakip İzmir milletvekili Mustafa Balbay kaldı.

''BALBAY'I RAKİP OLARAK GÖRMEK İSTERİM''

Kılıçdaroğlu, Mustafa Balbay'ın adaylığıyla ilgili, "Bu kurultayın adı, demokrasi, değişim ve kardeşlik kurultayıdır. Değişmeyen tek şey aslında değişimin kendisidir. Dünyada her şey değişiyor. CHP’nin de bu değişime ayak uydurması lazım.

Mustafa Balbay’ın genel başkanlığa aday olmak için gerekli sayıya ulaşmasını isterim. O da aday olur. Böylece belki biraz daha renkli olur kurultayımız. Düşüncelerini söyler. Rakibin olması her zaman iyidir. Partiye dinamizm katar. Yeni düşünceler, söylemler partiye güç verir. Keşke tek aday olarak çıkmasaydım." dedi.

UMUT ORAN VE MUHARREM İNCE ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Başkanlık yarışına girmek isteyenlerin, 120′den fazla delegenin imzasını divan başkanlığına sunmasının gerektiği CHP’de, önce Yalova Milletvekili Muharrem İnce, daha sonra da eski CHP Milletvekili Umut Oran aday olmayacaklarını açıkladı.

''600 İMZAYI BULAMADIM''

Umut Oran yazılı açıklamasında, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun yapmadığı öz eleştiriyi ben yapıyorum; şartlar ne olursa olsun olağanüstü kurultay için gerekli 600 imzayı bulabilmeliydim, bulamadım. Şartlar ne olursa olsun, yaşanan seçim başarısızlığının hesabını sorabilmeliydim, soramadım. Bugün, Sayın Kılıçdaroğlu ile aynı noktaya düşmek istemiyorum. O sürekli ve her şeye rağmen Genel Başkan olmak için uğraşırken, ben de sürekli ve her şeye rağmen 'genel başkan adayı' olmak için kendi ilkelerimle çelişmek istemiyorum. CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkanlığa aday değilim. Bu kararımla Sayın Kılıçdaroğlu’nu onaylamıyorum tam aksine onun antidemokratik tutumunu tarih önünde mahkum ediyorum.

''ADAY DEĞİLİM''

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına bağlanan CHP milletvekili Muharrem İnce, ''Ben aday değilim'' dedi. İnce, Kurultay delegelerinin belirlenmesinin ardından yaptığı temaslarda, genel başkan adayı olması durumunda 300 civarında oy alabileceğini anlattı. Bir önceki Kurultay’da 415 oy alan İnce’nin bu koşullarda, genel başkan adayı olmasının bir anlamı olmadığını yakın çevresine aktardığı öğrendi. İnce’nin adaylık niyetini açıklayan Mustafa Balbay’a destek vermeyi düşünmediği öğrenildi.​

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler