HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

CHP'de kurultay vakti

CHP, 35. Olağan Kurultayı'na 2 genel başkan adayı ve 500 Parti Meclisi adayı ile kongreye gidiyor.

CHP'de kurultay vakti

Ankara Arena Spor Salonu’nda yapılacak olan kurultay iki gün sürecek. İlk gün genel başkan seçimi yapılacak. Kurultayın ikinci gün ise 60 kişilik Parti Meclisi üyeleri belirlenecek.

Cumhuriyet Halk Partisi'nde 35. Olağan Kurultayı Ankara Spor Salonu'nda bugün yapılıyor. Kılıçdaroğlu'na karşı aday olacağını açıklayan İzmir Milletvekili Mustafa Balbay'ın en az 120 imza toplaması gerekiyor.

Kurultaya bin 275 delegenin yanı sıra 30 bin davetli katılacak. Kurultayı çok sayıda gazeteci de izleyecek.

Kurultay salonuna Mustafa Kemal Atatürk ve Kemal Kılıçdaroğlu'nun posterleri asıldı.

Balonlarla süslenen salonda, davetlilerin oturacakları yerlere Türk bayrakları, CHP flamaları ve Kılıçdaroğlu'nun posterleri konuldu.

Salona, "Özgür basın varsa, özgür toplum vardır", "Baskı ve zulüm düzeni CHP ile bitecek", "Savaşın değil, barışın partisiyiz", "Türkiye bizimle özgürleşecek", "Barışı birlikte inşa edeceğiz", "Demokrasiyi biz getirdik, biz yücelteceğiz" ve "Ey özgürlük" pankartları asıldı.

Salonda, Atatürk'ün "Yurtta sulh, cihanda sulh" sözü de pankart olarak yer aldı.

KILIÇDAROĞLU TWİTTER HESABINDAN MESAJ YAYINLADI

5 BİN POLİS GÖREV YAPACAK

Kurultay için Ankara Spor Salonu’da güvenlik önlemleri de alındı. 5 bin polis ile 2 bin partili güvenliği sağlamaya çalışacak.

Kurultayın ilk gününde genel başkanlık seçimi yapılacak. Tüzükte yapılacak üç maddelik bir değişiklik, delegenin onayına sunulacak.

Buna göre, milletvekili seçimlerinde "kontenjan aday" uygulaması bir dönemle sınırlandırılacak. Bir aday, iki dönem üst üste kontenjandan yararlanamayacak.

Bir diğer değişikliğe göre de seçimlerin bir yasama yılı dolmadan yenilenmesi durumunda, milletvekili adayları ön seçim şartı uygulanmadan, merkez yoklamasıyla belirlenebilecek.

CHP'nin tüzükte yapmayı düşündüğü diğer bir değişiklik ise Merkez Yönetim Kurulu (MYK) üyeliklerinin yapısına yönelik.

Değişikliğe göre, Genel Başkan MYK'ya atayacağı kişi sayısına kendisi karar verecek. Mevcut tüzüğe göre CHP MYK'sı 17 kişiden oluşuyor.

Değişikliğin onaylanması durumunda tüzükteki "MYK 17 kişiden oluşur" ifadesi, "MYK bir genel sekreter ve genel başkan yardımcılarından oluşur" şeklinde değişecek.

PM SEÇİMİ

Kurultayın ikinci gününde ise 60 kişilik Parti Meclisi (PM) üyelerinin seçimi gerçekleştirilecek.

Divana seçimlerin "blok olması" yönünde bir öneri verilmezse, PM üyeleri "çarşaf liste" yöntemi ile belirlenecek.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun karşısında 3 aday ismi geçerken, Umut Oran ve Muharrem İnce'nin vazgeçmesiyle tek rakip İzmir milletvekili Mustafa Balbay kaldı.

''BALBAY'I RAKİP OLARAK GÖRMEK İSTERİM''

Kılıçdaroğlu, Mustafa Balbay'ın adaylığıyla ilgili, "Bu kurultayın adı, demokrasi, değişim ve kardeşlik kurultayıdır. Değişmeyen tek şey aslında değişimin kendisidir. Dünyada her şey değişiyor. CHP’nin de bu değişime ayak uydurması lazım.

Mustafa Balbay’ın genel başkanlığa aday olmak için gerekli sayıya ulaşmasını isterim. O da aday olur. Böylece belki biraz daha renkli olur kurultayımız. Düşüncelerini söyler. Rakibin olması her zaman iyidir. Partiye dinamizm katar. Yeni düşünceler, söylemler partiye güç verir. Keşke tek aday olarak çıkmasaydım." dedi.

UMUT ORAN VE MUHARREM İNCE ADAYLIKTAN ÇEKİLDİ

Başkanlık yarışına girmek isteyenlerin, 120′den fazla delegenin imzasını divan başkanlığına sunmasının gerektiği CHP’de, önce Yalova Milletvekili Muharrem İnce, daha sonra da eski CHP Milletvekili Umut Oran aday olmayacaklarını açıkladı.

''600 İMZAYI BULAMADIM''

Umut Oran yazılı açıklamasında, "Sayın Kılıçdaroğlu'nun yapmadığı öz eleştiriyi ben yapıyorum; şartlar ne olursa olsun olağanüstü kurultay için gerekli 600 imzayı bulabilmeliydim, bulamadım. Şartlar ne olursa olsun, yaşanan seçim başarısızlığının hesabını sorabilmeliydim, soramadım. Bugün, Sayın Kılıçdaroğlu ile aynı noktaya düşmek istemiyorum. O sürekli ve her şeye rağmen Genel Başkan olmak için uğraşırken, ben de sürekli ve her şeye rağmen 'genel başkan adayı' olmak için kendi ilkelerimle çelişmek istemiyorum. CHP’nin 35. Olağan Kurultayı’nda Genel Başkanlığa aday değilim. Bu kararımla Sayın Kılıçdaroğlu’nu onaylamıyorum tam aksine onun antidemokratik tutumunu tarih önünde mahkum ediyorum.

''ADAY DEĞİLİM''

CNN Türk'te Ahmet Hakan'ın sunduğu Tarafsız Bölge programına bağlanan CHP milletvekili Muharrem İnce, ''Ben aday değilim'' dedi. İnce, Kurultay delegelerinin belirlenmesinin ardından yaptığı temaslarda, genel başkan adayı olması durumunda 300 civarında oy alabileceğini anlattı. Bir önceki Kurultay’da 415 oy alan İnce’nin bu koşullarda, genel başkan adayı olmasının bir anlamı olmadığını yakın çevresine aktardığı öğrendi. İnce’nin adaylık niyetini açıklayan Mustafa Balbay’a destek vermeyi düşünmediği öğrenildi.

35. OLAĞAN KONGRE İÇİN HAZIRLIKLAR TAMAM

Bugüne kadar 18′i olağanüstü olmak üzere 52 kurultay gerçekleştiren CHP’de, 35′inci Olağan Kurultay için hazırlıklar büyük ölçüde tamamlandı.

Kongrelerini 940 ilçe ve 81 ilde tamamlayan CHP’de, İstanbul’da Cemal Canpolat, İzmir’de eski Parti Meclisi (PM) üyesi Alaattin Yüksel, Ankara’da da mevcut başkan Adnan Keskin il başkanlığına seçildi. Kongrelerde, genel başkan ve PM üyelerini seçecek bin 100 kurultay delegesi de belirlendi. CHP’de milletvekilleri ve milletvekili olmayan PM üyeleri de doğal delege sayılıyor.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler